ZAJÍMAVOSTI VE VÝŽIVĚ

Autor: Pavel Vacek

Nepochybujeme o tom, že máte absolutní přehled o tom, co se děje v oblasti tréninků – nové tréninkové plány, nové metody a cviky a spoustu dalších informací.
  Pro dosažení kvalitních tréninkových výsledků je ale určitě dobré, abyste měli přehled i o tom, co se děje v oblasti výživy.
Jaké jsou poznatky, které vám mohou být prospěšné při tréninku a které vám pomohou cítit se celkově fit?
 
Podíváme se na ně. IMG_6950
VITAMIN C ZVYŠUJE HLADINU ENERGIE A PODPORUJE VÝKONNOST
 
Vitamin C je asi jedním z nepropagovanějších vitaminů. Má to své opodstatnění.
Zvýšené dávky vitaminu C oceníte nejen v době, když je zvýšené riziko chřipek a jiných onemocnění.
Tento vitamin vám může pomoct potlačit únavu.
Podle provedených studií se ukázalo, že pokud v průběhu dne a před tréninkem budete užívat vitamin C, můžete očekávat, že budete plní energie. A to je jistě dobrá zpráva.
U osob, které konzumují dostatek vitaminu C je také snížená hladina antioxidativního stresu a to až o polovinu oproti ostatním.
Jak jistě víte, vitamin C je rozpustný ve vodě. Proto se v těle absorbuje velmi rychle. Na rozdíl od jiných vitaminů, které jsou rozpustné v tucích a„uskladňují“se v buňkách, tělo využije pouze tolik vitaminu C, kolik potřebuje a zbytek vyloučí.
Vitamin C je zajímavý pro každého – sportovce i nesportovce.
Jak jsme napsali výš, díky svým antioxidačním účinkům potlačuje únavu, neutralizuje volné radikály – to jsou látky, které poškozují naše buňky a mohou vést ke zdravotním problémům, jako jsou onemocnění srdce nebo i rakovina. VITA-C Volné radikály se tvoří vlivem stresu, tedy i vlivem cvičení, protože to je pro tělo stresující záležitost. Pokud ale budete mít před tréninkem, v jeho průběhu i po skončení cvičení, dostatek vitaminu C, pak si zajistíte nejen potřebnou hladinu energie, ale také vhodné podmínky pro následnou regeneraci, které bude jen minimálně narušena působením volných radikálů. Navýšit příjem vitaminu C není nic těžkého. Jednoduše konzumujte potraviny, které jsou na tento vitamin bohaté. Mezi ně patří ovoce – hlavně broskve, jahody, papája, citrusy a dále samozřejmě zelenina – brokolice, papriky, zelí atd. Využít můžete i suplementy s vitaminem C. Ale já doporučuji snažit se o „čistou“ formu – tedy díky stravě. A ještě jeden tip pro vás. Jestliže začínáte navyšovat dávky vitaminu C pomocí doplňků, tak začněte pozvolna. Tzn., když budete brát 1000 miligramů denně, tak si rozdělte 500 miligramů ráno a se snídaní a druhou si dejte před tréninkem. Po zhruba týdnu můžete přidat třetí dávku po tréninku – opět 500 miligramů a celkem se dostanete na 1500 miligramů. Opět se této dávky držte týden. V případě, že budete užívat více vitaminu C, než vaše tělo zvládne, poznáte podle toho, že budete mít zácpu. Tím pádem dávku snížíte a do několika dní by mělo být vše v pořádku.  
KURKUMIN CHRÁNÍ KLOUBY

Kurkumin podávaný ve formě suplementu potlačuje záněty, posiluje zdraví kloubů a napomáhá regeneraci, případně působí proti bolesti kloubů. Pro nás, kteří posilujeme, mohou být klouby „největší slabinou“. A je jedno, jestli jde o pánev, kolena, ramena, lokty nebo kombinaci několika různých kloubů.
Problémy s klouby jsou vcelku běžným „vedlejším“ produktem posilovacího tréninku. Může při něm dojít k natažení či natržení, poškození chrupavky nebo k zánětu kloubu jako takového.
Dle nedávno provedené studie se došlo k tomu, že kurkumin kloubům prospívá.Lidé trpící artritidou, při užívání suplementu s kurkuminem, dosáhli výrazného útlumu bolesti.Nemusíte ale trpět artritidou, abyste mohli výhody kurkuminu využít.
Jak už bylo řečeno, suplementace kurkuminem může působit i jako prevence proti bolesti kloubů a podporovat jejich regeneraci.
Kurkumin je aktivní látkou koření známého jako kurkuma – můžete tedy využít i toto koření a dochutit jím své pokrmy.
Protizánětlivé účinky kurkuminu jsou známé již poměrně dlouho, je tedy vhodný pro všechny z nás, kteří chceme podpořit zdraví svých kloubů.
KAPSAICIN anebo UŽITEČNÝ POMOCNÍK PŘI SPALOVÁNÍ TUKŮ

Kapsaicin je látka, která dodává pálivou chuť chilli papričkám.
Ale ne jen to.
Kapsaicin totiž pomáhá odbourávat tuky, jelikož se díky němu více potíte a to vám umožní pálit více tuku, ale současně snižuje i hladinu cholesterolu. A nezáleží na tom, jestli ho budete konzumovat v papričkách nebo formou suplementu.
Díky tomu, že kapsaicin má vliv na hladinu špatného (LDL) cholesterolu – pomáhá ji snižovat, aniž by docházelo ke snížení hladiny hodného (HDL) cholesterolu, má výrazný vliv i na zdraví vašeho srdce.
Pokud tedy nejste vyloženě odpůrci pálivých jídel, dejte si denně jednu pálivou papričku (nebo využijte suplementy, kde je tato látka obsažena) a jistě budete mile překvapeni výsledky.
 
TRÁPÍ VÁS PAMĚŤ? ZKUSTE ŠŤÁVU Z HROZNŮ!

Možná namítnete, že o ovocných šťávách jste toho moc pozitivního neslyšeli. Spíš jste od jejich konzumace zrazováni a to z důvodu, že většinou obsahují hodně cukru – převážně fruktózy.
Současně ale bývají bohaté i na jiné, důležité, živiny.
Například šťáva z hroznů může posilovat paměť.
Jestli tomu nepřikládáte velkou váhu, tak byste možná měli změnit svůj postoj. Jelikož náročný trénink často snižuje hladinu důležitých živin, které mozek potřebuje, aby správně fungoval.
Pokud si dáte menší množství této šťávy, stimulujete průtok krve v mozku a váš mozek bude fungovat tak, jak má.
  nahled-929-v52
MÁTE DOSTATEK DRASLÍKU?

Nepochybujeme, že o výživě a suplementech toho víte opravdu hodně.
Možná patříte i do skupiny těch, kteří se snaží regulovat i rovnováhu tekutin.
Jednu z důležitých rolí v tom, jestli budete zadržovat vodu v těle, hrají dva minerály – sodík a draslík.
Předpokládáme, že věnujete pozornost spíše sodíku – jestli nekonzumujete moc soli. A jak jste na to s draslíkem?
I tento minerál je pro vás důležitý, věnujte mu také svoji pozornost. Je to z toho důvodu, že draslík je důležitý pro transport živin do buněk a zároveň je odpovědný za odstranění odpadních produktů.
Mezi potraviny bohaté na draslík patří hlavně ovoce a zelenina – převážně kořenová a listová, z ovoce potom citrusové plody a lesní plody. Určitě je vhodnější snažit se získat draslík ze stravy. Pokud ale máte obavu, že ani díky stravě nebudete mít draslíku dostatek, můžete zvážit suplementy.
Vhodné je užívat 100 miligramů draslíku denně s jídlem.
TIP NA KOKTEJL PRO SPALOVOVÁNÍ TUKŮ

Stále hledáte novinky v oblasti výživy, nějaké nové recepty a hlavně něco, co by vám pomohlo zbavit se té „přebývající“ kůže na břiše (ačkoliv v posilovně dřete na maximum, stále vám na břiše něco přebývá)?
Máme pro vás tip na koktejl, který se může stát vaším pomocníkem v boji proti tuku a může vám pomoci k plochému břichu.
 
Tento koktejl obsahuje v jedné porci cca 370 kalorií, z toho 39 gramů bílkovin, 32 gramů sacharidů a 10 gramů tuku.
 
Na jeho přípravu budete potřebovat 1 šálek nízkotučného kozího mléka, lžičku rybího oleje s kapkou citronu (hned si vysvětlíme proč), 1 spíš zelený banán, odměrku syrovátkového proteinu (doporučuji čokoládový).
Všechny ingredience smíchejte s ½ šálkem vody.
DOBROU CHUŤ :-) 430554_1969099602437_1691390850_960849_766239614_n.jpg