Za vším hledej steroidy

Autor: Petr Pohl

Známe to asi všichni- vlezeme na Facebook a první, co se nám zobrazí, je fotka profesionálního kulturisty, který vypadá naprosto famózně. Pod příspěvkem vidíme komentáře internetových hrdinů, kteří tvrdí, že daný kulturista není ničím jiným než produktem zakázaných látek a že kdyby oni sami měli k dispozici tyto látky, vypadali by stejně dobře, ne-li ještě o něco líp. Někteří psychicky labilnější jedinci kliknou na křížek, fotku zavřou a odcházejí s pocitem zklamání, protože „bez steroidů to přece nikdy nikam nedotáhnu“. Proti tomuto výroku nic nemám, v dnešní době není jiná cesta jak prorazit, nemá cenu si nic nalhávat, avšak je správné mít steroidy jako prioritu po necelém roce cvičení a za úspěchem ostatních vidět jen a pouze zakázané látky?

 Steroidy se staly neodmyslitelnou součástí kulturistiky a silových sportů, bez nich by byly výkony sportovců poloviční a co si budeme povídat, tím pádem i méně atraktivní pro veřejnost. Mnohem radši uvidím Eddieho Halla zvedat na mrtvole půl tuny než nějakých „trapných“ 350 kg. To, že na tomto úctyhodném výkonu mají značný vliv steroidy, je mi upřímně celkem jedno. Já se chci bavit, užít si závody a vidět nadlidské výkony. Bohužel, tohle je naše materiální společnost a s tím nic neuděláš.

 Eddie Hall a další vrcholoví sportovci nechť užívají steroidy i nadále, jako fanoušek kulturistiky a silových sportů budu jedině rád. Co ale ti ostatní, mladí kluci, kteří navštěvují fitko pár měsíců (v horším případě týdnů) a už shánějí zakázané látky? Co je k tomu vede? Je to celkem prosté- neustále máme na očích nadlidsky vypadající sportovce, kteří jsou pro nás jakýmsi ideálem krásy, kterému se chceme za každou cenu přiblížit. Jak toho nejlépe a nejrychleji dosáhneme? No přece pomocí steroidů!

Bohužel, takhle to prostě nefunguje. Kdo si myslí, že začne brát steroidy a stane se z něj nový Phil Heath, je naivní blázen. Ano, bez zakázaných látek se králem (čti Mr. Olympia) nestaneš, ale stejně tak se jím nestaneš, nebudeš-li mít disciplínu, respekt, touhu rvát se a zvítězit. To jsou ty pravé hodnoty a vlastnosti, na kterých si každý úspěšný sportovec zakládá.

 A závěrem? Tvoje tělo=tvůj byznys. Jsi-li nový cvičenec a chceš zkusit steroidy, hurá do toho, nic ti nebrání. Jen s největší pravděpodobností za pár týdnů zjistíš, že to nebyl chytrý krok, protože jsi neměl dostatek informací a ani prostředky na dlouhodobé financování téhle „srandy“. Nakonec skončíš s nevratně poškozeným zdravím, neboť  na internetu to měli blbě...