Vojta Koritenský: V Rusku jsem se cítil jako sportovec.

Autor: Pavel Vacek

Nedávno jsme zde zveřejnili rozhovor s Vojtou Koritenským o jeho účasti na AC a dalších plánech. Dnes jsem si pro vás připravil rozhovor s Vojtou, který se nesl ve výrazně lehčím tónu a jeho závodní zkušenosti z Ruska. Proto také omluvte sníženou kvalitu některých fotografií, neboť ty pocházejí přímo z útrob Vojtova iPhonu.

DSC_4161

Vojto, jak vůbec došlo k pozvání do Ruska?

Slávek Vinogradov mě kontaktoval, jestli nechci závodit v Rusku. Že je tam nějaké pozvání od ruské federace, že by byli rádi, pokud by přijel nějaký kulturista od nás. Týden nato jsem vyhrál toho Arnolda, takže jim Slávek poslal výsledek společně s fotkama a to už chtěli vyloženě jenom mě.

Aha, já myslel, že k pozvání došlo na základě výsledku z Arnolda.

Ne. Oni chtěli původně někoho z ČR, ale nebyli nějak konkrétní. Teprve až po mém výsledku z Madridu stáli už vyloženě o mě. Chtěli taky jednu kulturistku, ale tam byla volba víceméně jasná a tak jsme jeli s Katkou Kyptovou my dva.

Ty jsi mi říkal, že náklady šly na ruskou stranu, je to tak?

Jo. Platili nám ubytování a letenku. To bylo super.

DSC_4243

Kolik vás tam bylo cizinců?

Málo, asi jenom tři. Rusové si to udělali tak trochu pro sebe. Bylo nás tam 15 závodníků, oni jich tam ani víc nechtěli, a Rusové si tam sezvali to nejlepší, co doma momentálně měli. Byla na nich vidět snaha, udělat to fakt na úrovni. My jsme tam přijeli, ubytovali jsme se a druhý den jsme šli na závody. Tam všechno připravené. Jídlo, hromady jídla, všechno maso vařené, nesolené, vejce, ovoce, zelenina, pití, zkrátka všechno, co bys mohl potřebovat. Měli jsme dokonce vlastní šatnu! Ale ne pro celou kategorii jak je to obvyklé, ale pro každého zvlášť se jménem na dveřích a vlastním zrcadlem, stolkem, židlí atd…

Potom se konala tisková konference, které se zúčastnil Dorian Yates, točily to asi 4 televize… Nejvíc otázek šlo samozřejmě na Doriana. Pak skončila tiskovka a my jsme šli na autogramiádu a setkání s fanoušky, Tam jsme měli připravený naše fotky k podpisu. Ty fotky byly postahovaný odněkud z netu převážně z AC a ty jsme tam podepisovali jak diví. Prostě něco jako jsme absolvovali na EVLś. Každopádně to na mě udělalo obrovský dojem. Tam jsem se cítil jako opravdový sportovec, jako důležitá součást té show. Ne jako kasička na eura, která se musí mazat někde pod oknem, jak tomu bylo na AC.

DSC_3846

A co pódium?

To bylo super. Dobře nasvícený, prostorný s krásnou kulisou. Závody proběhly, jak proběhly, Rusáci si rozdali ceny a peníze a bylo to. Pak se šlo na raut, který byl pojat skutečně v ruském stylu, tzn. alkohol zadarmo, hromady jídla, samej losos, krevety atd… Moc hezký to bylo.

Ty jsi to celé absolvoval s Katkou, že?

Jo, tu chtěli taky moc. Těch bylo v kategorii 5, vyhrála Ruska, co byla na Arnoldu za Katkou devátá, ale víš jak to je..(smích) Ale nehledě na to, každý závodník dostal peníze i když byl třeba poslední. Nás to nestálo ani korunu a ještě jsme si odvezli nějaký ten pětník, Katka víc pětníků (smích), takže v pohodě.

IMG_0765

Podle fotografií se mi zdálo, že jsi byl docela často vyvolávaný s favority jako Lesukov, Skoromnyi atd..

Oni mě tahali nějako šíleně. Šel jsem hned v druhém porovnávání s těmi favority a pak jsem ale taky šel v posledním porovnávání s těmi úplně špatnými. Já jsem si říkal, že tam prostě nejdu, vůbec se mi tam nechtělo, říkal jsem si, že tam mezi ně nepatřím, co tam budu dělat. Nechci, nechci, nechci (smích). Přitom mi vyšla forma ještě lépe než na arnoldu. A pak mě ještě naštvalo, že mě porazil ten co skončil za mnou na AC třetí. A tady byl pátej. Takže to jsem si říkal, jako že dobrý no…

Jaký to je pocit závodit s o mnoho těžšími soupeři?

Byli jsme tam jenom asi dva závodníci lehčí váhy. Jinak to bylo všechno 100 kg +. Prostě rusáci. Všichni to byli mistři sportu, jak tam uváděli, všichni obrovský hromady a ostřílení závodníci.

Tak jinak, kdo se ti líbí víc z těch aktuálních hvězd, které jsou teď momentálně v kursu, jako jsou Lesukov, nebo Skoromnyi?

Lesukov jednoznačně a bez přemýšlení. Skoromnyi se mi nelíbí ani trochu. Má sice krásný paže, ale on tak divně nosí ramena zvedlé, má dost dlouhý trup a k tomu trochu malé nohy, nebo to tak aspoň působí. Navíc Lesukov příjde, pozdraví, je v pohodě. Tenhle druhý ne. Nebo aspoň mně příjde, že je dost namistrovanej a trochu mu to vlezlo do hlavy. Na druhou stranu se tomu ani nedivím, vzhledem k jeho nízkému věku.  Výbornej byl třeba Kodzoyev. Ten přišel za mnou do šatny, popřál mi štěstí, pochválil mě za formu na AC, takže ten byl fajn.

IMG_0774

Prohlédli jste si trochu Moskvu?

Ale jo. Ty závody sice skončily až večer, tak jsme si zašli ještě na nějaké jídlo a na pivo a druhý den jsme jeli na Rudé náměstí, kde je to moc pěkné. No a večer jsme se trochu s Tomem picli. Dali jsme tam dohromady asi 20 plzní.

No pane. Jak to to tělo po té dietě snáší?

Víš co, já normálně přes rok alkohol nepiju, ale po závodě vždycky dostanu tak strašnou chuť na pivo. Já nezastírám, že ho mám rád. Já si dám 1-2 a stačí. Je fakt, že po těch závodech, jak je člověk tak strašně odvodněný to jedno pivo hned začneš cítit, ale pak jsme se s Tomem zažvanili a najednou koukáme, že tam je takový plůtek na lístku. Přitom jsme byli úplně v pohodě možná právě kvůli tomu odvodnění. No, zas tak v pohodě jsem vlastně nebyl. (smích)

Jak se tam Tomáš Bureš vlastně ocitl? On dostal také pozvání?

Rusové zaplatili výlohy Slávkovi Vinogradovi coby představiteli SKFČR. Tomáš si vše hradil sám. Já jsem ho poprosil, jestli by nejel se mnou, abych byl takový klidnější a nabídl jsem mu, že mu zaplatím letenku. Takže jel a zbytek si zaplatil sám. Říkal, že v Moskvě ještě nebyl a rád by se tam podíval.

Moskva je krásná, že?

Jo, to je. Ale strašně drahá. A taky asi hodně záleží na tom, kam jedeš. My jsme jeli půl hodiny v Moskvě a byly vidět jenom paneláky. Hnusný, gigantický, komunistický paneláky. Do toho kosa, pošmourno, inverze a fakt dost divný typy lidí. Strašně moc lidí z toho východu, Mongolové, Kazaši, takový ty čečenský týpci s výrazem, že by tě nejradši někde podrazili, udělali nějakou levou a tak.  Prostě jsem měl pocit, že musím být tak nějak pořád ve střehu. Ale to centrum Moskvy je moc pěkné.

A teď v sobotu se chystáš ještě někam za Ural, jo?

Jojo. Dostal jsem pozvání od prezidenta IFBB té oblasti. Jedu tam ještě s Jardou Pasekou. Jedeme tam tentokrát jenom my dva, nikdo jiný, tak jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne. Jedeme do Jekatěringu, což je někde za Uralem. Musel jsem se připojistit do světa, protože na Evropu se to už nevztahovalo (smích). Jsem se díval dneska na počasí a už tam mrzne a chumelí. prostě zima jako v Rusku (smích)

IMG_0780