Vojta a Karolína- rozhovor

Autor: Pavel Vacek
IMG_0006.jpg
Přípravě na Mr. Universe jste se věnovali celý rok a čtvrt, který vás dělil od poslední soutěže?
KH: Ano. Vlastně ne, velmi důležitým závodem pro mě bylo Mistrovství republiky, které jak jsem si myslela, mělo být. A tam jsem se chtěla nominovat na Universe.

V. K.: Já jsem začal až od ledna. Jde o to, že jsem měl po závodech nějaké zdravotní potíže a půl roku jsem takřka necvičil. Vlastně jsem si dal pauzu úplně od všeho. Od jídla, od bílkovin, od doplňků, prostě od všeho. Podle toho ta forma taky vypadala. Prostě děs, všechno bylo pryč, měl jsem jenom špeky. No a od ledna jsem se do toho pořádně pustil. Vylítl jsem z tučných 93 kg na 105 kg a ty jsem držel zhruba do května. V květnu jsem už trochu ubral cukry, začal to víc hlídat a stáhl to do července na nějakých 97 kg. V červenci už jsem začal držet cílevědomější striktní dietu společně s Kájou.

Já se trochu vrátím k tomu, že nebylo to zmiňované Mistrovství republiky. Nabízelo se tady buď udělat celkem nijak, v případě žen, nulově obsazené kategorie, nebo změnit formát a vytvořit nový koncept soutěže, tak jako tomu bylo na Extrifit Cup. Co by vám, závodníkům, viděno zpětně víc vyhovovalo?
VK: Já bych určitě neměnil. Závody byly perfektní. Protože tam byla vlastně jen jedna našláplá kategorie, tak to mělo spád a švih. Nebyly tam žádné proslovy papalášů, žádné bodyfitnessky, žádná klasika, prostě žádný kategorie, které mě absolutně nezajímaj. Byly to závody o kulturistice, které se evidentně líbily i divákům a přitom jsme si i my, závodníci, perfektně a celkem náročně zazávodili.
 
KH: No, já byla trochu zklamaná, to je jasný. Když držíš od června dietu, dostaneš se do formy, tak se chceš někde ukázat, zazávodit si. Ale je mi jasný, že za to, že se holky nepřihlásej, pořadatelé nemůžou. Na druhou stranu by mě asi nepotěšila placka z kategorie, kde jsou dvě holky. Jenže pak se taky nabízí otázka co dál? Co mám dělat? Jít na republiku, kde zas nikdo nebude? Jinak z pohledu diváka to musel bejt pěknej závod a je to jenom chyba těch holek, co se nepřipravily. Protože kluci byli fakt nadšený a i my jsme si mohli pěkně zazávodit. M4-2.jpg
Udělali jste nějaké změny v tom mezičase 14 dní, co dělil tenhle závod od Mr. Universe?
VK: Já to hned zařízl. Teda hned od pondělka. (smích) Málo cukrů celý týden. V sobotu byl takový volnější den.  Ale od neděle jsem jel zase 100 gr cukrů až do středy, kdy jsem to začal postupně plnit.

Kolik přijímáš bílkovin na kilo?
VK: V dietě přijímám 4 gramy na kilo váhy. Jím 2x denně maso po 300 gr k obědu a k večeři. Zbytek bílkovin doplňuji z aminokyselin a koktejlů. Piju Iso 90 k svačině a k snídani. Po tréninku Hydro. Po a před tréninkem jsou samozřejmostí BCAA a Amina.

Kolik těch amin?
VK: 10-15 amino a 10-15 BCAA. Před a po tréninku.
A ty Kájo? Udělala jsi nějaké změny?
KH: Já, když jsem viděla zpětně tu svoji sestavu, tak jsem musela uznat, že to není úplně ono, jak říkali někteří lidé okolo, co tomu trochu rozumí. S tímhle bych se na Universe nechtěla prezentovat. Takže jsem to za těch 14 dní, co zbývalo, chtěla stáhnout, co nejvíce to šlo. Ale je to přeci jen krátká doba. Možná jsem to letos trochu podcenila, každopádně mi to nějak nesedlo a já nejsem se svoji formou nějak vnitřně spokojená. Prostě to není úplně ono a já cítím, že loni na Maltě to bylo určitě lepší. Ale v žádném případě nelituji, že jsem sem jela. Třeba to zrovna vyjde. Rozhodování u žen je totiž neodhadnutelné.  U chlapů je to jasný. Ten, kdo má největší svaly a je zároveň nejlíp připravenej vyhrává. Když je to nastejno, vloží se do toho symetrie, tvary atd., ale v zásadě je to jasný jak facka. U žen ne. Jednou se jim líběj perfektně, na kost vyrýsovaný baby, podruhý je to o ženskosti, někdy chtěj velký svaly, jindy malý. Záleží, kdo se v té porotě sejde. Takže uvidím, jak to bude letos.

Dobře. A jaký výsledek by vás tedy potěšil?
KH: Byla bych strašně šťastná, pokud bych se dostala do první šestky. Klidně šestá, ale ať jdu do finále.
 
VK: Já chci skončit v první trojce….první. (smích) Ale co jsem tak zatím viděl, tak mi přijdou všichni obrovský. Jako obvykle. (smích)

KH: Všichni říkaj, že po soupeřích nekoukaj, ale přitom každej na sebe vzájemně čumí jak tele na vrata. Ale to k tomu samozřejmě patří. L1050061.JPG
Po Universe, ať dopadne jakkoliv, máte nějaké další plány?
VK: Určitě sjedu soutěž v Rakousku (kde Vojta mezitím obsadil první místo), pak možná ještě Mr. Universe federace NAC v Hamburku. Ale to je ještě dost daleko, takže to si ještě rozmyslím.

KH: Já už po Universe skončím. Rakousko je sice za týden, ale pro mě je ta cesta, ubytování a jiné náklady dost finančně náročné, takže to nedám. Navíc je to další týden diety, utrpení, do kterého už se mi vůbec nechce. Takže mě už tohle moc neláká.

Ty jsi říkala, že po Universe končíš. To myslíš i jako do budoucna?
KH: No trochu koketuji s myšlenkou, že to závodění mě…jak to jenom formulovat? Baví mě to, částečně mě to i naplňuje, ale zároveň zjišťuji, že mi to taky hodně bere. Občas se přistihnu s myšlenkou, že bych chtěla být něco mezi tím, čím jsem a normální holkou. Někde na půl cesty. Chci vypadat dobře, ale celoročně dobře. Prostě se vrátit k tomu, proč jsem vůbec začala cvičit. Já tady nebudu hrát hrdinku, ale já ty výkyvy váhy, ty následky diety prostě nezvládám. Já pak mám problém kočírovat jídlo po dietě a výsledkem je, že jsem měla 63 kilo na 153 cm. To je prostě strašný.

Takže tebe už neláká být mistryně světa, vesmíru, nebo tak něco? Jak tomu mám rozumět?
KH: Ale to mě strašně láká! L1050087.JPG
Takže nechceš mít ty ženské svaly?
KH: No to je právě ta otázka, se kterou si nevím rady. Já vím, že až zítra vejdu na podium, tak tam bude všechno to, co miluju, všechno co mě naplňuje. Budu si říkat: Vždyť tohle je skvělý, přesně tohle chci dělat. Budu strašně obdivovat ty holky a říkat si jaký to jsou borkyně. Jenže pak přijedu domů, a všichni okolo mě mi budou říkat jak už je to moc a ať se na to vykašlu. A já budu ve stresu, když jednou za týden nepůjdu cvičit, budu mít výčitky, že na to kašlu atd… Uvidím, zkusím to nějak změnit, ale teď vážně nevím.  Na druhou stranu to beru jako obrovskou životní zkušenost, to co jsem se naučila se svým tělem.  Každopádně teď si dám 2-3 roky oraz a pak můžu klidně začít znova, když teď vím, jak na to.

Proč ne. Vždyť budeš ještě hodně mladá.
KH: Já bych to hlavně nechtěla přehnat. Nechci se hnát za výsledkem a nevidět realitu kolem sebe, protože když to ta holka přepískne, tak to má na celej život. Jsou v …..víš kde.  Nic jiného, než kulturistika jim nezbývá. Mají těch svých několik stovek obdivovatelů, ale jinak nejsou nic. Pro všechny okolo je jejich vzhled nepřijatelnej a tak se realizují na soutěžích. Tohle já nechci. L1050263.JPG
Vojto, tebe jsme trochu zapovídali. Jaké jsou tvoje plány do budoucna?
VK: Hodně záleží na výsledku. Těch plánů je tam každopádně hodně. Výhledově je samozřejmě snaha dostat se do profi. (tady nastala velká debata o různých variantách atd…, která ovšem vzala za své poté, co Vojta obsadil na Universe druhé místo. Pokud tedy mohu dokončit tuto otázku za Vojtu na základě rozhovorů a myšlenek Vojty po závodě, tak bych je shrnul asi do jediného Vojtova citátu: „Nebudu se cpát mezi profíky, když nevyhraju ani amatérské Universe.“ Myslím, že to je nadmíru inteligentní a poctivý přístup opravdového bojovníka a my se můžeme těšit na druhý Vojtův pokus o získání titulu Mr. Universe.)

Tobě, Vojto, nedělá problémy závodit každý rok, že?
VK: Ani ne. Zatím dokážu neustále přibírat a navíc se mi zdá, že tím závoděním se lepší i kvalita svalů. Když jsem měl loni tu dlouhou pauzu, měl jsem těch tučných 93 kilo, bez svalů, tak jsem si vyloženě zoufal, že už je konec. Že se už nikdy nezlepším, říkal jsem si, že jsem horší, než když jsem začal cvičit. Ale během těch dvou měsíců, kdy jsem se do toho pustil, jsem byl zase zpátky v tom maximálním svalovém objemu. Tělo má neuvěřitelnou, fantastickou paměť. Takže teď si tu několikaměsíční, i když ne už tak dlouhou pauzu dám znova, tentokráte cílenou. I když bys rád cvičil, tak je dobré tělu dopřát regeneraci a odpočinek po náročné přípravě.

KH: Já si myslím, že ta pauza je stejně důležitá v dlouhodobém horizontu jako ta objemová fáze, která následuje.

Dobře, já vám děkuji za rozhovor. BEREME AMINO HYDRO.jpg