Vladimír Pajič- Svým svěřencům jsem největším kritikem

Autor: Pavel Vacek
Původně jsem chtěl udělat ostrý nekompromisní rozhovor, neboť jméno Vladimír Pajič běhalo před několika dny a týdny éterem stejně neodbytně jako jméno jeho zřejmě nejslavnějšího svěřence Milana Šádka. Nešlo to. Vláďa je sympaťák, který i na méně servilní otázky odpovídá bez vytáček a přímo. Faktem zůstává, že za jeho osobou se táhnou jak zástupy jeho obdivovatelů, tak i početná skupina jeho odpůrců. Ty mají ovšem jeden problém. Jednak si z nich státní trenér Pajič příliš velkou hlavu nedělá a jednak má výsledky. A o ty jde především. 148127_4097819132193_362989987_n Ahoj Vláďo. Ty jsi teď poměrně v kurzu, jsi hodně vidět, ale mě by zajímalo, co bylo předtím. Já poprvé trochu výrazněji zaznamenal jméno Pajič teprve někdy před třemi roky.

No, já už se pohybuji v kulturistice mnohem déle…
…jo jasně, jenom říkám, že já tě vnímám až poslední roky. Co bylo předtím?
To ti řeknu, mít srdce, tak si mi ho teď zlomil. (smích) Ale ne, vážně. Já se pohybuji v kulturistice zhruba od roku 2001, kdy jsem soutěžil jako junior na závodech. To bylo v době, kdy jsem o tom vůbec nic nevěděl, kdy jsem si myslel, že Dietní párky jsou skutečně dietní a kdy jsem neměl žádné pořádné vedení. Měl jsem akorát trenéra, který mi řekl, je to špatně, něco s tím dělej. Tak jsem dělal. Pokusy, omyly, ale taky jsem se hodně vyptával a získával mnoho zkušeností. Pak jsem v roce 2007 založil můj vlastní klub, kde jsem začal se dvěma závodníkama. To byl tenkrát Ráďa Kostků a Martin Smutek a shodou okolností se Martin Smutek dostal do repre, vyhrál zahraniční závody, vyhrál Moravu, byl Vicemistr republiky a Ráďa Kostků vyhrál juniory následný rok. Já jsem jezdil s nimi, motal se kolem závodů a ostatní závodníci viděli, že kluci od někoho, koho nikdo nezná, vyhrávají, tak mě začali oslovovat a postupně se to nabalilo do stavu, kde je to teď. 530706_10151379235293158_874664424_n Takže to bylo zhruba někdy před 3-4 lety, tedy v době, kdy se začala lámat situace ve svazu a ty si se stal státním trenérem juniorů. Jak toto vlastně probíhá? Ty sis dal nějakou přihlášku, nebo tě někdo oslovil? Laická veřejnost příliš netuší, jak se dostat k postu státního trenéra.

Šlo hlavně o to, že jsem byl u přípravy závodníků už předtím. Ne tedy jako oficiální státní trenér, ale kluci za mnou chodili, chtěli pomoci s přípravou, já s nimi jezdil na veškeré výjezdy, navíc v té době samozřejmě za svoje, takže jsem u toho stejně byl. Takže ty kluci začali registrovat nějakého Pajiče a to, že jim radí a proč jim radí a prostě začali za mnou sami chodit. A jak říkáš, v té době se začala lámat situace ve svazu a tím, že jsem měl své zázemí, své fitko, kde se pořádaly srazy mládeže, tak přišla nabídka, jestli bych nechtěl vstoupit do repre coby asistent státního trenéra. A další rok jsem byl již na valné hromadě dovolen do funkce státního trenéra.

Kolik máš momentálně závodníků, se kterými spolupracuješ?
Já mám svůj klub a dneska už trochu rozlišuji mezi Pajič A tým a B tým. V uvozovkách. Ale abych předešel nějakým tahanicím a křivdám, že někomu beru závodníka, tak spolupracuji i se závodníky z jiných oddílů, ale i ze zahraničí, na základě smlouvy.

Co si má člověk představit, že spolupracuješ s někým na základě smlouvy?

Je to klasická mandátní smlouva o spolupráci. V ní je uvedeno, že ho připravím na soutěž a zároveň je vymezeno, co má a nemá dělat. 391395_514357368590942_1492437691_n Ale to přeci nemůžeš v kulturistice nikdy dohledat, jestli to ten člověk dělá, nebo ne.
Ale to si my dva nemusíme vykládat, jestli to ten člověk dělá nebo ne. To je na něm vidět.

Jasně, tomu rozumím, ale jde mi o to, že ten člověk se smlouvou bude tvrdit, že dělá vše do puntíku a ty mu radíš blbě.
Jo, ale to je hlavně jeho vizitka. Pokud bude tvrdit, že já mu blbě radil, tak si musí v první řadě sáhnout do vlastního svědomí. Já jsem ochoten spolupracovat s každým, kde vidím alespoň trochu potenciál. Jestli to ale bude kondičák, nebo někdo v přípravě na Mistrovství republiky, to nerozlišuji.

Co když ten potenciál nemá?

Tak mu natvrdo řeknu, hele dobrý, ale je to tak na ty kondičáky. Výš asi ne.  Prostě ti chybí kosterní stavba a předpoklady.

To si mi teď trochu nahrál. Ty jsi zároveň v  Nebbia bodybuilding týmu, kde je s tebou třeba Péťa Vaniš. Ten by měl tedy asi smůlu, kdyby za tebou přišel, ne? Jeho stavba přeci není úplně ideální a ty bys mu řekl, hele s tebe nic nebude.

Nene, to jsme se asi špatně pochopili. S každého něco může být, pokud má tu vůli a výdrž jako zrovna ten Petr Vaniš. Spíš jde o to, že bych mu řekl, sorry, ale to na Mr. Olympia asi nebude. Trochu ho vystavím realitě. A pak je na něm, jestli mě přesvědčí o opaku. Já jsem největší kritik mých svěřenců. Prostě jim trochu srazíš sebevědomí (smích)
Jo. Ale vem si, že se za mnou sjíždějí kluci, kde z nich v jejich oddílech už v 17-ti toho Mr. Olympia udělali, plácaj je po ramenou a vykládaj jim, jaký jsou borci. Což tak samozřejmě většinou není. Ke mně si přijedou pro kritiku a pochvalu dostanou až za výsledek.

Vraťme se trochu ještě k té Nebbii. Ty hodně spolupracuješ se Slováky, že?
Jo. Ať už je to Nebbia, nebo Martin Pecko coby její majitel, kde spolupráce začala ohledně Milana. Pak je tu Igor Kopček, kterého považuji za svého přítele a který nám byl hodně nápomocen, co se týče medializace a cesty do Ameriky a všeho toho okolo. Občas zajedeme i v rámci odreagování se k Andrejovi Mozolánimu do Žiliny. Vládne tam taková pohodová a vstřícná atmosféra.  Na rozdíl od České republiky. Tady když jseš dobrej, tak tě chtěj všichni srazit. Tam ne.
A nemyslíš si, že to je jen nějaká úcta k návštěvě? Kdybys byl místní, třeba by to bylo stejné.

Nemyslím si. Oni třeba sami zavolají, ozvou se. Teď mi třeba přišel mail- hele kluci, teď se to nepovedlo, vyjde to příště. Je to víc o podpoře, než o tom, zatlouct další hřebíček do rakve. 531715_394615237303272_1325574972_n Dobře, bavme se tedy chvilku o Nebbia teamu. Viděl jsem snímky, kde se ty adepti podrobovali pohovorům a vypadalo to hrozně na vážno. Nicméně já si dokážu živě představit, jak vám tam každý představuje své plány a je to přitom jenom obyčejný tlučhuba. Jaké tedy byly parametry pro výběr?
Ten nápad vznikl ze strany Martina Pecka, majitele Nebbia, který měl jakousi potřebu opětovně vrátit něco kulturistice a podpořit mladé talenty. Vybíralo se na základě zaslaných fotografií a vybrala se nejlepší desítka. A je jenom na těch klucích, jak se k tomu postaví. Oni mají poměrně přísné a jasně dané smlouvy, a pokud nebudou dělat to, co mají, tak v Nebbia Bodybuilding Teamu končí. Mně se na tom projektu nejvíce líbí to, že oddělí zrno od plev. Pokud si tedy někdo myslel, že přijede do Žiliny a každý ho bude na rukou nosit, tak se šeredně mýlil. Já absolutně nepochopím, jak 16-ti letý kluk může říct, já nemám sponzora, nejdu na závody. To je úplná fantasmagorie.

Takže to je jasně dané ve smyslu, ukaž, co umíš a pak tě podpoříme?
Asi tak. Oni nějakou podporu dostali, ale je na nich jestli jí dokáží zužitkovat. Jestli ne, tak se ukáže, že to jsou ty kecálkové o kterých si mluvil.
Vrátíme se k tomu, co jsi před chvílí naznačoval. K těm několika jedovatejm slinám, které padly na nejrůznějších fórech na adresu výsledku Milana Šádka. Nemyslíš si trochu, že to byla i vaše chyba? Jestli jste to nepřehnali s tou medializací? Já se jednu chvíli bál otevřít ledničku, aby na mě nevyskočil Šádek. 576746_10151392373563089_1306238360_n Šádkománie, jak si to někde nazval v nějakém článku, skutečně vypukla, to je pravda. My jsme chtěli, aby byl Milan vidět. Chtěli jsme získat silného partnera, což se povedlo, takže věříme, že to bude Milanovi ku prospěchu a on se dostane tam, kam chce. Natáčení bylo náročné především pro Milana, protože mu furt někdo stál za zadkem s kamerou, musel hodně cestovat atd..  Neřeknu, že bude teď následovat útlum. Budou videology, budou nějaké semináře a Milan bude zase vidět. Akorát to už nebude pod takovým tlakem jako teď. Co se týče výsledku… Někdo nás postavil do role největších machírků, co tam jedou vyhrát, čímž se Milan dostal do pozice nějakého machra, co tam jede vyhrát.
Moment, tady tě musím přerušit. Milan přece říkal tyto věty. Že tam jede vyhrát.
Ano, dobře, ale já neznám závodníka, který by jel na závody s tím, že bude 18-tej. Podle mého názoru chce každý závodník vyhrát a s tím tam jede. My jsme to prostě řekli upřímně a nahlas. Ten cíl má každý a my jsme to nebrali tak pokrytecky, abychom tvrdili, že chceme být do osmdesátýho místa.

Takže vy jste avizovali, že tam chcete uspět a jak se s tím každý popasoval je jeho věc. Chápu to dobře?
Jasně.
V diskusích ti bylo také vyčítáno, že si Milana tzv. přepálil. Tvůj názor?

Můj názor? Forma den před závody úplně super. Teď si už v nadsázce děláme legraci, že Milan posral celé závody. Milan totiž strávil celou noc před tím na záchodě, dostal těžký průjem, musel odbíhat dokonce i z rozcvičovny a za těchto okolností můžeš dělat, co chceš, ale formu moc neovlivníš. Zůstal mu na těle film podkožní vody a to výslednou formu pokazilo. Jestli za to mohl čípek, který měl, nebo to bylo špatně udělané maso, nebo samozřejmě spousta jiných okolností, to už se asi nedozvíme. Každopádně to byla dobrá zkušenost na blbém místě. Nepopírám, že jsme z výsledku nebyli zklamaní, doufali jsme alespoň v to finále, ale skončil sedmý těsně za finále, což v jeho věku vnímám jako úspěch. I když jak říkám, byli jsme z toho zklamaní. Teď víme, že Milan na svou výšku potřebuje nabrat další kila hmoty, protože byl mezi nimi subtilní a tak jako tak by letos v té konkurenci nevyhrál. To říkám úplně v pohodě a na rovinu. 538312_4567057266738_117199191_n
Teď jedna zákeřná otázka. Kdo je podle tebe větší talent? Milan Šádek, nebo Milan Obořil?

Uff, no… Milan a Milan, to je dvojice. Milan Šádek má lépe nakročeno. Má trochu jiné svaly než Milan Obořil. Na druhou stranu Milan Obořil je neskutečnej dříč, takže oba kluci to mohou dotáhnout vysoko. Nicméně Milan Obořil nemá ty ambice, co se týkají profesionální kulturistiky jako Šádek. Zatím.

Co bude dál?

Chci aby Milan Šádek startoval příští rok na Arnold Classic v kategorii nad 100 kg. Ač se to může zdát mnoha lidem fantasmagorický. Na druhu stranu mnoho lidí neví, že Milan měl obě přípravy, jak na Evropu, tak teď na AC komplikované operacemi nejdříve tříselné kýly, teď pupeční kýly, takže mu to objemovou přípravu vždycky zkrátilo o nějaké 3 měsíce, kdy mohl nabírat.

Na druhou stranu s přibývající výkonností narůstá také rezistence ke svalovým přírůstkům, nemyslíš?
Pořád je mu teprve 24 let. S tím se musí počítat. Takže předpokládejme, že bude mít na přípravu plných 12 měsíců a tím pádem dostatek času něco nabrat.

Dobře, necháme se překvapit.  Já ti Vláďo děkuji za rozhovor.   251983_590972427596102_449032929_n