Vítězství Tomáše Kašpara na Elite Pro Brazil

Autor: Extrifit

Brazilské město Goiânia se v sobotu 10. března stalo dějištěm další letošní profesionální soutěže mezinárodní federace IFBB, když se zde odehrálo klání IFBB Elite Pro Brazil. Závody, které bezprostředně navazovaly na připojenou amatérskou soutěž IFBB Brasil Amateur Elite Pro Qualifier, se staly příležitostí pro profesionály nastupující v kulturistice mužů open, physique mužů, wellness fitness žen a bikiny fitness žen. V každé kategorii byly ve hře finanční odměny, bojovalo se ale také vždy o jedno přímé postupové místo na World Professional Championship určené vítězi.

Pro kulturistiku mužů open brazilské klání představovalo čtvrtou IFBB Elite profesionální soutěž v historii. Cestu na pódium si našlo celkem osm závodníků, kteří kromě postupu na World Professional Championship bojovali také o odměny v celkové výši 12.000 dolarů. Nejvýraznější podíl z této sumy měl samozřejmě připadnout vítězi. Tím se při svém debutu mezi IFBB Elite profesionály stal Tomáš Kašpar, který má za sebou také čtyři sezóny strávené závoděním v profesionální lize IFBB Jima Maniona, kde se probojoval například i ke čtvrtému místu z Nordic Pro 2016. Ačkoliv český profík již nyní může přemýšlet nad svým startem na zářijovém mistrovství světa profesionálů, které pro IFBB Elite profíky představuje vrcholnou událost sezóny, závodit znovu plánuje již dříve. Neměl by chybět na pódiu IFBB Elite Pro Nafplio, které se odehraje ve dnech 22. až 24. března v Řecku, kde Tomáš v roce 2013 slavil absolutní vítězství z Ben Weider Diamond Cupu.

Vítězství Tomáše Kašpara je o to cennější, že na IFBB Elite Pro Brazil změřil síly se zajímavými soupeři. Nejvýraznějším konkurentem se mu stal hvězdný Ukrajinec Oleh Kryvyi, který na kontě má titul absolutního amatérského mistra Evropy z roku 2015 i cenná loňská vítězství z EVLS Prague Amateur a Arnold Classic Europe. Třetí místo bral druhý muž nedávné La Hispaniola Elite Pro Night Germain Navarro, čtvrtý skončil domácí James Bondi a překvapivě až s pátým místem se musel spokojit Sandro Ramirez.