VITAMÍNY A MINERÁLY V POTRAVINÁCH

Autor: Extrifit

Vitamíny a minerály jsou základ. Ale ty kvalitní přece jen stojí dost peněz. Pokud nechcete investovat do koncentrovaných specializovaných produktů, podívejte se alespoň, ve kterých potravinách můžete najít důležité vitamíny, minerály a živiny, díky kterým budete v dobré fyzické, ale i psychické kondici a budete moct do vašeho tréninku dát maximum. No a pokud dáte přednost přece jen silnější gramáži, můžete využít naši ucelenou nabídku vitamínů a minerálů zde: https://www.extrifit.cz/cs/eshop/kategorie/vitaminy-a-mineraly


vitamin B1 – sušené droždí (pangamin), celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, ovesné vločky, pohanka, obilné klíčky, otruby, fazole, soja, ořechy, arašídy, slunečnicová semena, většina zeleniny, mléko, ryby, játra, ledviny, maso, vejce
 
vitamin B2 – sušené droždí, ovesné vločky, ořechy, zelená listová zelenina, luštěniny, sýry, tvaroh, mléko, ryby, vejce, játra, ledviny
 
vitamin B6 – sladové kvasnice, celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, otruby, obilné klíčky, pohanka, fazole, soja, mořské řasy, mléko a mléčné výrobky, ořechy, slunečnicová semena, brambory, zelí, ryby, ananasový meloun, banány, maso, játra, srdce, vejce
 
vitamin B12 – mléko a mléčné výrobky, kuřecí a krůtí maso, ryby, vepřové, hovězí a ostatní druhy masa, vejce, játra, ledviny
 
vitamin B13 – kořenová zelenina, syrovátka
 
vitamin B15 – sladové kvasnice, celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, dýňová a sezamová semena
 
vitamin B17 – ovoce, ořechy, sladové kvasnice, celozrnné obiloviny, mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, ledviny, játra, maso, ryby
 
BIOTIN – melouny, grepy, banány, houby, fazole, žloutek, játra, arašídy, ořechy VITA-C


KYSELINA LISTOVÁ – syrová listová zelenina, zelí, špenát, houby, ořechy, rozinky, meruňky, krůta, kuře a ostatní druhy masa, ryby, vejce, mléko, sýry
 
B-KOMPLEX – obilné i zeleninové klíčky, soja, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, melasa, rostlinné oleje, brokolice, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, vejce, ořechy, semena
 
PROTEINY – tvaroh, jogurty, mléko, maso, ryby, soja, luštěniny, arašídy, sušené datle
 
vitamin A – rybí tuk, olej z rybích jater, mrkev, zelená a žlutá zelenina, žluté ovoce (hlavně meruňky), špenát, nať petržele, melouny, dýně, kukuřice, máslo, margarín, mléčné výrobky, vejce
 
vitamin F – obilné klíčky, soja, lněná, dýňová a slunečnicová semena, arašídy, mandle, vlašské a pekanové ořechy, avokádo, květ šafránu


 
vitamin E – obilné klíčky, soja, rostlinné oleje, brokolice, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, slunečnicová a dýňová semena, mandle, luštěniny, vejce

vitamin C – citrusové ovoce, černý rybíz, nať petržele, bobuloviny, zelená a listová zelenina – čerstvá, květák, brambory, melouny, šípky, řeřicha, veškeré klíčky, zelí, čerstvé ovoce

vitamin D – rybí tuk, mořské ryby a produkty, mléko a mléčné výrobky, mrkvová šťáva. Tělo umí tento vitamin vyrábět, takže nám pomůže i slunění a masáž (drhnutí) pokožky

vitamin K – zelená listová zelenina, zelí, brokolice, rostlinné oleje, sýry, vaječný žloutek, maso. Jeho množství v těle souvisí s dostatkem acidofilu - střevní bakterií, které mohou vitamin K také tvořit.
 
STOPOVÉ PRVKY – melasa, mořské řasy, čaj rooibos, bylinné čaje
 
HOŘČÍK -  melasa, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, obilné i zeleninové klíčky, fíky, citrony, grepy, kukuřice, mandle, ořechy, semínka, tmavě zelená zelenina, jablka, soja, fazole, hrách, banány, šípky, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, celer, řeřicha, vojtěška, třešně, višně, pampeliška, švestky
 
DRASLÍK – citrusové ovoce, ananasový meloun, rajčata, řeřicha, všechny druhy zelené listové zeleniny, listy máty, slunečnicová, dýňová a sezamová semena, mandle, vlašské ořechy, banány, broskve, nektarinky, švestky, černá rybíz, rozinky, brambory, fazole, hrách, mrkev, čerstvá mrkvová šťáva, celer, petržel, okurka, ředkvičky, vojtěška, pampeliška
 
SODÍK – mořská sůl, celer, mrkev, červená řepa, artyčoky, špenát, okurky, řeřicha, vojtěška, pampeliška, houby, melouny, ředkvičky
 
VÁPNÍK – melasa, sezamové semínko (čerstvě mletá – obsahují až 15x víc vápníku než mléko), mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semena, arašídy, fazole, zelená zelenina, petrželová nať, okurky, řeřicha, vojtěška, pampeliška, mrkev, čerstvá mrkvová šťáva, jogurty, sýry, sardinky, sledi, broskve, švestky
 
JOD – mořské ryby a produkty, mořské řasy, cibule, citrony, třešně, višně, zelí, mořská sůl
 
FOSFOR - celozrnné obiloviny a výrobky z nich, listová a kořenová zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, máslo, margarín, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, okurky, řeřicha, vojtěška, hlávkový salát, ovoce, drůbež, ryby
 
CHLOR - mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, okurky, řeřicha, ananas, vojtěška, zelí červená řepa
 
FLUOR – ryby, zelený čaj, čaj rooibos
 
SELEN – obilné klíčky, otruby, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, cibule, brokolice, kukuřice, sušené droždí, rajčata, mořské řasy, mořská sůl, mořské produkty (hlavně tuňák)
 
SÍRA – mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, ananas, fazole, ryby, zelí, vejce, libové maso
 
MANGAN – mandle, ořechy, zelená listová zelenina, hrášek, řepa, kaštany, řeřicha, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, vaječný žloutek
 
ZINEK – dýňová semena, slunečnicová semena, obilné klíčky, slad, vejce, jehněčí maso, mletá hořčice, ryby, houby, luštěniny, cibule, česnek, sušené droždí
 
MĚĎ – celozrnné obiloviny a výrobky z nich, obilné klíčky, fazole, hrášek, soja, čočka, švestky, lesní plody, rozinky, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, houby, ořechy, semínka, mořské ryby a produkty
 
KŘEMÍK – celozrnné obiloviny, obilné klíčky, ovesné vločky, ořechy, semínka, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, zelená paprika, hlávkový salát, třešně, višně, meruňky, přeslička rolní, podběl, vojtěška
 
LITHIUM – minerální vody, listová zelenina
 
CHROM – obilné klíčky, máslo, zelenina, kukuřičný olej, slad, krůta, kuře, mořské ryby, ústřice
 
ŽELEZO – melasa, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, ořechy, fazole, chřest, mrkev, mrkvová šťáva, řeřicha, celer, červená řepa, meruňky, třešně, višně, mořské řasy a produkty, ryby, vaječný žloutek, maso
 
CHLOROFYL – petržel, zelená listová zelenina, sladkovodní řasa chlorella
 
BIOFLAVONOIDY – citrusy (citron, grep, pomeranč), meruňky, pohanka, černý rybíz, třešně, šípky
 
ENZYMY- obsahují je ovoce a zelenina – ale nesmí být vařením ani konzervováním upravené
 
ACIDOFILUS – jogurty, zakysané výrobky s živou kulturou, acidofilní kultury v tabletách nebo kapslích. Tyto bakterie „vyrábí“ ve střevech také některé vitamíny (skupiny B nebo vitamin K)