Větvené aminokyseliny BCAA– nejsou to vyhozené peníze?

Autor: Jan Caha

V poslední době dostávám asi nejvíce dotazů právě na větvené aminokyseliny BCAA a jejich použitelnost, anebo i nepoužitelnost v procesu budování svalové tkáně a zlepšení v oblasti silového výkonu. A tak jsem v dnešním článku nemohl jinak, a podíváme se společně na to, co to vlastně větvené aminokyseliny BCAA jsou.

A vlastně proč to zdržovat. Větvené aminokyseliny BCAA jsou aminokyselinami, které patří mezi aminokyseliny esenciální. Ty můžete velmi často najít pod zkratkou EAA, kde větvené aminokyseliny – valin, leucin, izoleucin tvoří podstatný základ.  Svůj prostor našli v suplementaci sportovců již v počátcích suplementace ve sportu a svoji oblibu mají stále, i když upřímně to mají stále těžší a těžší se svou uplatnitelností. Vysvětlím…

On důvod, proč mám potřebu napsat tenhle článek, je určitá hysterie a obava z „drahé moči“. Tedy toho, že si sice nakoupím skvělé doplňky výživy, ale že je stejně nevyužiji. No, a to je právě ten základ, který je třeba vzít v potaz. Doplňky stravy jsou totiž pouze doplňkem. Čím jiným také, mají to přece v názvu – nejsou základem, a tak stojí na vrcholku pyramidy důležitosti, kterou je třeba stavět hezky od spodu a navázat na nic mnoho důležitých prvků. A tak jen pro jistotu zmíním…

Žádný doplněk stravy není samospásný. Nezalepíte jím vlastní chyby ve výživě a tréninku, ale podpoříte skvělý výkon. Tím prvním, co byste tedy měli řešit, je vhodná vysokobílkovinná výživa s dostatečnou energetickou hodnotou (nebo takovou, která odpovídá cíli), zaměřením na kvalitní zdroje potravin, s dostatečným obsahem mikroživin a navázané na progresivní silový trénink a vhodný odpočinek. To jsou zásadní prvky, které už samy o sobě ale nabízí služný potenciál k tomu, kde udělat chybu, ale také slušný potenciál k tomu, abyste na nich vystavěli poměrně hodně svaloviny.

Co je tedy základem?

  • Vysokobílkovinná strava (kvalitní zdroje proteinů)
  • Dostatečné množství energie
  • Kvalitní potraviny
  • Progresivní silový trénink
  • Dostatečná regenerace
  • Sledovat změny a reagovat na ně.

Tenhle článek nemá být o stravě ani tréninku, zkuste se nad ním ale trochu kriticky pozastavit, protože to je ten základ. Pokud máte toto vyřešeno. Je zde prostor pro doplnění nedostatků, které výživa má. A vězte, že u sportem přetíženého organismu vždy bude mít, a kam se hodí doplňky stravy. Doplňkem stravy č. 1 v tom případě bude proteinový přípravek. Sám o sobě obsahuje větvené aminokyseliny BCAA i kompletní spektrum esenciálních aminokyselin EAA. Osobně bych vždy směřoval do vod syrovátkových proteinů, a to jako koncetrál, isolát nebo hydrolyzát.

Je to zcela na vás, ten poskytne dostatečné množství stavebních látek vhodných pro budování svalové tkáně v období mimo výraznou kalorickou restrikci. Právě zde bych využití samostatných větvených aminokyseliny nebo EAA považoval za méně důležité, ne li zcela nepotřebné a soustředil bych se právě na zdroje bílkovin, kreatin, beta-alanin a látky mající smysl ve vztahu k vyššímu silovému výkonu a regeneraci těžkých silových tréninků.

Kdy tedy BCAA nebo EAA?

Nicméně může nastat i doba, kdy přeci jen bude třeba svaly trochu více ochránit a ubezpečit se, že děláte maximum, chvíle těžších kalorických restrikcí, dlouhých diet a kardií nebo vyčerpávajících silových tréninků, které budou naše svalová vlákna stresovat nad míru, kterou jsme běžnou výživou i proteinovými suplementy dostatečně zregenerovat – předsoutěžní nebo redukční diety.

Pokud zde budu citovat z Vilikuse a jeho velmi kvalitní publikace „Výživa sportovců a sportovní výkon“, můžeme se zde dočíst, že mají antikatabolické a anabolické působení. Ve prospěch jedné z aminokyselin, a sice leucinu hovoří i fakt, že je zásadní aminokyselinou v samotném startu procesu proteosyntézy – tedy translaci procesu proteosyntézy. V povýkonové suplementaci má hned několik velmi důležitých úloh, a to snížení degradace proteinů, zvýšení koncentrace anabolicky působícího hormonu inzulinu a samotný start proteosyntézy. Může mít také vztah k ušetření vlastního svalového glykogenu, a tím i možnost jeho delšího využití. Posledním bodem je metabolické „soutěžení“ větvených aminokyselin a aminokyseliny tryptofanu, a tím i (snad) oddálení pocitu únavy. To je poměrně hodně pozitiv, co myslíte? Jak jsem ale naznačil, strava je stále základem, až z jejího vyladění může suplementace BCAA čerpat.

Shrňme si tedy hlavní výhody větvených aminokyselin:

  • Antikatabolické působení
  • Proanabolické působení
  • Oddálení vyčerpání
  • Start proteosyntézy
  • Šetření svalového glykogenu

A tak za mě osobně není nad to, když se můžete spolehnout na pomocníka, který vám dá jistotu v tom, že nepřicházíte o pracně nabité svaly a snažíte se na maximum regenerovat, zvláště tehdy, pokud jste již vyčerpali možnosti své výživy, máte ve stravě dostatek bílkovin a snažíte se svoje svaly namáhané silovými a aerobními tréninky ještě více ochránit. 5, 10 nebo 20 g denně by mělo pomoci.