Váš článek: Silná záda jsou základ

Autor: Pavel Vacek

Základ každého kulturistického tréninku jsou kvalitně procvičené zádové svaly. Záda jsou velice těžko izolovatelné,  je potřeba mnoho úsilí a koncetrace při cvicích. Pokud se nevzdáte, určitě naleznete recept na silná a na pohled mohutná záda.
Zádové svalstvo:
Záda jsou potřeba cvičit dostatečně, aby se procvičila každá důležitá oblast. Pro trénink zad je důležité procvičit spodní část (bederní páteř), střední část (hrudní páteř) a horní část (přechod hrudní a krční páteře). Pokud chcete mít v tréninku zad výsledky, musíte zvolit cviky, které budují hloubku zad a šířku zad. Při cviku, kdy váš úchop činky či kladky směřuje více k tělu, procvičíte především střed zad. Pokud máte postavení rukou v širším úchopu, procvičíte více obě strany zad.
Lonc-záda.jpg
Trénink slabin:
Dnešní nejčastější problém kulturistů jsou nedostatečně procvičená záda.
Většinou bývá problém v tom, a to hlavně u začátečníků, že dávají více  pozornosti přední části těla než zadní. Jedna z dalších příčin je nesprávná technika cviku.
Trénink zad je velice složitý, víc než si většina lidí myslí. Základní funkce Latissimu, ale i ostatních zádových svalů je táhnout rameno a celý pletenec pažní směrem dolů. Nejčastější chybou nezkušených začátečníků je přílišné zaklánění při cvicích na záda, tímto se zatěžuje jen spodní část zad nebo ramen. Výsledek je ten, že důležitá část zad se vůbec neprocvičí. Základní pointa tréninku zad je co nejlépe izolovat svalové partie. Místo toho, že jim budete ulehčovat, tak jim naopak musíte dát co nejvíc zabrat. Jedině potom začnou růst.
Jeden z dalších důležitých poznatků je, že při přítahových cvicích, kde kulturisté zapojují až příliš bicepsy, ale přitom spodním svalům zad to moc nedává. Paže jsou jen takové pojítko mezi zády a osou činky, ale ne hybnou silou.
8545_2.jpg
Cviky vhodné k procvičování jednotlivých svalových skupin.

Skupina napřimovačů zad
Hyperextenze
Mrtvé tahy
Posílení širokého svalu zádového - šířka zad
Shyby na prsa
Přítahy horní kladky za hlavu
Přítahy horní kladky před hlavu
Přítahy horní kladky podhmatem na úzko
Přítahy spodní kladky širokým úchopem
Posílení trapézů- horní část
Krčení ramen s jednoručkami
Krčení ramen s velkou činkou
Krčení ramen na spodní kladce
Přítahy velké činky k bradě

Posílení středu zad- hloubka zad
Přítahy spodní kladky k pasu
Veslování s T- držákem
Přítahy osy v předklonu
Přítahy jednoručky k pasu

Rizikové cviky- nevhodné pro začátečníky
Mrtvé tahy
Přítahy osy v předklonu
401050_193234750775714_173378329428023_325798_1121564236_n.jpg