Trochu jsme si vyhodili z kopýtka a aféra je na světě..

Autor: Pavel Vacek

Včera jsme si pořešili jednu lapálii, dneska pojďme na druhou. Extrifit na FIBO 2019.

Pokud nevíte, co je FIBO, vězte, že jde o největší fitness veletrh na světě. Poprvé jsem na něm byl už tak dávno, že si ani nevzpomínám, kdy to bylo. Vím, že jsem o něm psal tenhle článek. https://www.extrifit.cz/cs/blog/clanok/fibo-trochu-jiny-pohled-na-vec .

To bylo ještě FIBO jedinou možností, kde jste mohli vidět absolutní a kompletní kulturistickou špičku mimo USA a Olympii. Top áčkové borce, střed, ale i profesionály IFBB na chvostech startovního pole. Zkrátka všechny a na všechny si vystát frontu o podpis.  Pak jsem pár ročníků vynechal, ale posledních 7 let tam jezdím pravidelně. Sbírat informace, koukat na expozice, nasávat nové trendy.

Mezitím se FIBO začalo notně měnit. Zásadní změnou bylo přestěhování z Essenu do mnohem větších prostor v Kolíně nad Rýnem a z obrakce se stala megaakce. Víc místa, víc vystavovatelů, větší záběr na fitness průmysl, víc komerce a míň kulturistů. Zásadní obrat jsem zaznamenal v roce 2016, kde kulturisty vystřídali borci z Physique a Youtubeři. https://www.extrifit.cz/cs/blog/clanok/fibo-2016-oslava-prumernosti Šokovalo mě to. Pohoršovalo! Proč se tady ty buzíci nakrucujou? Co to jako je? Kde jsou hroudy masa? Jako fandovi do kulturistiky mi to rozdrtilo srdce na prach.

Leč, při dalších návštěvách jsem pochopil proč. Napsal jsem to o rok později tady. To už jsme vystavovali. https://www.extrifit.cz/cs/blog/clanok/proc-je-fibo-oslavou-prumernosti- a myslím si, že právě v tomhle dva roky starém článku najdete odpovědi na vaše aktuální proč. V kostce jde o to, že návštěvníkům ani tak nejde o to, jestli tam stojí 120 kilo masa, nebo 85 kg, ale chtějí vidět vstřícnost a radost ze života, nikoliv otrávené xichty kultíků, když je někdo ruší od jídla. Nicméně, pojďme si popovídat o letošním roce.

Pokud si myslíte, že jsme jeli na FIBO s cílem šokovat všechny vytříbenou taneční technikou, tak rovnou říkám, že ne. Chtěli jsme předvést klasické pózovací kulturistické show, které máte tak rádi z EVLs, kdy naše „roztleskávačka“ Karolína, (k ní později) vždycky a spolehlivě srotí dav, aby na něj pak vlítli naši borci s napumpovanými bicáky. Extrifit míní, pánbůh mění. Vojtu a Radka Lonce skolila nemoc, Vlastu zraněné rameno. Do toho termín FIBA kolidoval se soutěží v Řecku, kam se dlouhodobě chystal Milan a Tomáš. Zůstal nám Pavel Koukal a Slavoj Bednář. Hmm a co teď s tím…?

Každý, kdo udělal víc, než dvě pózy na instagramovou zrcadlovku ví, že naplno pózovat víc jak 10 minut ve dvou lidech nejde. Vyzkoušeli jsme si to první den a bohužel.. Proto nový pokyn zněl: Kluci, pustíme muziku na plný kule, vy tu budete stát, zdůrazňuji slovo stát, sem tam hodíte pózu, sem tam hodíte vzorek. Žádný velký vysilovačky, ať tu chvíli udržíme lidi. Stalo se. A stalo se to, že se to tak brutálně rozjelo, že i já, stařík s tanečním nadáním ochrnutého tučňáka, se začal pohupovat v kolenou a vlnit v bocích jak želé. Já! Člověk, který na diskotékách dorazil maximálně ke dveřím, aby odtamtud vyhazoval ožraly, já, který nebyl nikdy v životě na plese, natož v tanečních a jakýkoliv tancující objekt s penisem na mě působí podezřele zženštile. Jenže… Neskutečná atmosféra! Parádní zážitek. Nikdy po dobu 10ti let kamarádství se Slavojem Bednářem jsem ho neviděl takhle rozpuprdlíkovaného! Skvěle jsme se bavili, skvěle si to užívali společně s cca 300 lidmi, kteří tam s námi byli dobrých 40 minut. Neuvěřitelné! Povznášející emotivní zážitek, který se nám díkybohu podařilo ještě párkrát za ty 3 dny zopakovat a které budou patřit k těm několika málo momentům, na které budete vzpomínat ve starobinci. A obrovskou zásluhu na tom všem měla Karolína Tománková.

Ano, vím, můj zrak už mi neslouží tak jako dřív. Přesto poznám i bez vašich dobře míněných rad, že její řiť nesnese parametry fitnessky před soutěží. Leč Karolína není fitnesska. Nepotřeboval jsem sedmou fitnessku a ani jsem nepotřeboval další 854 hubenou holku na FIBU. Potřeboval jsem někoho, kdo umí přinést energii a pozitivní náladu. Ano, Karolína je blázen. Šílenec. Maniak. Zhmotnělý Agrezz! Karolína je někdo, kdo si půjde sednout do atomového reaktoru místo vyhořelého jádra a vám doma popraskají žárovky z přepětí. Karolína je, mimo Mistryně Světa v Latino tancích, také nejlepší párty rozjížděčka ever a měla by si na to založit živnosťák. Čili, abych se vrátil k tomu křepčení, v tomhle exaktickém stavu jsem popadl telefon a jal se natáčet. V radostném nadšení z toho, jak jedna firma z Česka dokáže zaujmout návštěvníky světového veletrhu jsem ten záběr bez většího rozmyslu prásknul na naše soc sítě…

…Když jsem se pak asi po dvou hodinách podíval, jak se vám to líbí, polil mě studený pot. Měl jsem pocit, jako bychom provedli něco mezi znesvěcením Katedrály Sv. Víta, genocidou a topením štěňátek. Radost vystřídal vztek. Vždyť, sakra, o co jde? Bavíme se, děláme v podstatě to samé, co na jiných expozicích, protože FIBO už dávno není o serióznosti. FIBO je karneval, fitness diskotéka a několikadenní decibelové inferno. Byl jsem naštvaný kvůli Karolíně, která to tam neskutečně drsně schytávala. Samozřejmě od mužů s dokonalou figurou a žen bez nejmenší chybičky. Dostávali jsme perfektní rady od lidí, kteří na FIBU v životě nebyli. Měli jsme se stydět, že jsme bezezbytku naplnili jepičí život výstavní expozice, jejímž jediným cílem je přilákat lidi… Byl jsem naštvaný, a proto mé prvotní reakce nebyly zrovna OK.

Teď, s odstupem doby vás chápu. Když by vás někdo minutovým záběrem natočil uprostřed skvělé párty, kde se skvěle bavíte a dal to na fejs, taky bych si asi klepal na čelo. Je to klasická situace, kdy se abstinent zničehonic ocitne mezi nametenou společností, obrazně řečeno. Taky chápu, že si představujete seriózní prezentaci třeba jako shluk vážných sportovců, čekajících na davy fanoušků, ale to se koná tak maximálně u Winklaara a Rhodena, přičemž ani jeden z nich vážností zrovna nevyniká. Jsou to šoumeni a možná proto je mají lidi rádi. Chápu, že to na vás mohlo působit trapně. A proto taky chápu, že se neobjevil jediný negativní komentář pod videem, kde jsem záběr už pečlivě vybral a kde v plném rozsahu vidíte desítky, ne-li stovky dobře se bavících návštěvníků před expozicí Extrifit. Za sebe však můžu říct, že tohle FIBO bylo to nejlepší, co jsem kdy absolvoval. Proto mi dovolte poděkovat:

Pavlu Koukalovi a Slavojovi Bednářovi. Ve dvou lidech utáhnout exhibice a nespočetná focení, to vše vstřícně a v pohodě, to klobouk dolů a díky chlapi.

Monice Špačkové a Kristýně Seidlové. Obě ve formě před MS. Obě v dietě, ale přesto v pohodě a usměvavé.

Sabině Plevákové, která představovala svou novou Women Line řadu našim zahraničním obchodním partnerům.

Karolíně Tománkové. O té už byla řeč, ale přesto ještě jednou díky.

Lucii Klusové. Nováček v našem osazení a brzo též nováček na pódiu M Čech. Držme ji palce. Taky v dietě, taky v pohodě.

Katrin Wallicové. Bývalá Mistryně ČR v bikiny fitness dorostenek, dneska crossfiťačka s pekelnou silou. A taky píše pro Extrifit, takže se třeba dočkáme i jejího pohledu na FIBO.

Lucie Černíková. Druhé zvíře po Karolíně. Ta v dietě nebyla, o to větší s ní byla sranda. Jo, a taky obrala kluky z Dafitu (ty vyfocený nemám, nejsou tak pěkný, přesto i vám díky) o prachy v pokeru. Tak bacha na ni.