Trénink z pravěku po kterém zaručeně přiberete

Autor: Pavel Vacek

Dnes jsem zažil opravdový pocit zmaru. Posuďte sami. Večer píšu článek o cvičení na objemnější obrysy těla a na druhý den, jen co přijdu do fitka, první co vidím, a to teď vážně nekecám, je provádění podivně shazovaných sérií na biceps prováděné na kladce ve zvláštní superserii s tricepsem. Taky na kladce. Což o to, pokud jste starý jako Karel Gott a taky jste se narodili v roce 1735, musíte vyvádět psí kusy, abyste tu mrtvou tkáň nějak prokrvili. Ale tohle nebyl ten případ. Byli to dva mladíci, fyziognomií nápadně připomínající mojí desetiletou dceru ovšem nikoliv tak hezcí. Zároveň to ale zřejmě nebyli ani žádní začátečníci, neboť byli oblečeni ve funkčních trikotech a legínách, s trenclemi zásadně navrch. V momentální fitness módě se tedy zjevně orientovali. Stejně tak v oblasti suplementů, neboť poctivě upíjeli červeného drinku, zřejmě všemocných BCAA. Takže nějaké povědomí o výživě svalů asi měli. O tréninku však nikoliv. A tak si říkám, jestli to má smysl, psát nějaké články, které ti, pro něž jsou určeny, nečtou. A pak mi došlo, že má.

Jde totiž o to, že já sám jsem četl první text o tréninku pro začátečníky v době, kdy tihle kluci byli teprve vystřeleni z tátova šourku na oběžnou cestu životem. Takže se napsal nějaký článek v době, o které si současní teenageři myslí, že k předání informace byly použity hieroglyfy. Pak všichni autoři nabyli dojmu, že základní informace už všichni četli a jelo se dál. Jako by už neměla být nikdy naplněna první třída a s učivem se pokračovalo jenom vpřed. Takže dnes tu máme tunu článků s nejrůznějšími systémy a postupy, kterak cvičit biceps a zároveň si hladit rozkrok. Situaci mladíkům neulehčují ani osobní trenéři, což se dá pochopit. Nejrůznější instituty a kurzy a rekvalifikace chrlí fitness trenéry s kadencí iránské kopie AK47 a ti, v nelítostném konkurenčním boji, musí nabídnout zákazníkům něco extra. Udělat z obyčejného tréninku simulaci fyzického zatížení astronautů NASA a zároveň potlačit vlastní hrůzu z toho, že by se vám nedejbože mohlo něco stát. Ostatně, jak byste se tvářili, kdybyste vyplázli pětikilo, šlo se dělat pár cviků a alou domů? Možná byste se cítili ošizeni bez té omáčky kolem. No jo… jenže o to právě jde. O těch pár cviků.

Když jsem byl harant, který s nadšením kvitoval každý přírůstek pubického ochlupení, neexistoval výběr. A to je v téhle situaci jedině dobře. Nemotaly mi hlavu tisíce webů s nejrůznějšími protichůdnými články o tréninku. Nedávali mi na You Tubu nablblé rady o dva roky starší kámoši s připevněnou kamerou na xichtě. Nebyli trenéři se supermoderními technikami cvičení na balanční podložce. Byla jen zatuchlá posilovna s mizerným vybavením a v ní chlapík, co mi vrazil (nezištně) papír do ruky s napsaným tréninkem, který jeli všichni začátečníci. A já po prvním roce tréninku přibral 15 kilo s vybavením čítající orezlou činku, jednoduchou kladku a pár jednoruček, s jídlem na hovno a neexistencí doplňků a s výsledkem v podobě 2. místa na M Čech dorostu v konkurenci 37 lidí. A abych přidal na autenticitě, dodám, že vyhrál Daniel Popovský. Všechno mi to hlásí deníček na zažloutlých stránkách.  A protože teď chodil Mikuláš, nadělím vám ten trénink sem. A zadarmo.

Cvičil jsem tohle:

Pondělí:

Prsa- benč- 5 sérií po 8-10 opakováních (bez 1 rozcvičovací)

Pullover- 5 sérií po 10 op.

Stehna- Dřepy- 8-10 sérií po 8 opakováních (bez rozcvičovacích)

 

Lýtka- Oslí výpady (to jste museli někoho nahánět po posilovně)

Břicho- sedy lehy- 3 série

Úterý:

Záda: Shyby na hrazdě- 5-6 sérií se zátěží po 6-8 opakováních

Pokud jste shyby nezvládli, dělali jste kladku. Načež se vám každý smál a považoval za chcípáka. Celkem slušná motivace k tomu, začít dělat co nejdříve shyby.

Přítahy v předklonu- 3 série po 8 op.

Ramena- tlaky na ramena s velkou činkou – 5-6 sérií po 6-8 op

Triceps- Francouzský tlak- 5 sérií po 8 op

Biceps- bicepsový zdvih s velkou činkou- 5 sérií po 8 op.

Středa: Volno

Čtvrtek to samé co v pondělí, v pátek to samé co v úterý a o víkendu volno. To jsem hrabal listí na zahradě, nebo provozoval nějakou jinou činnost, kterou jsem hluboce nenáviděl.

Zklamaní? Žádné supersérie, multipressy, peck decky, legpressy? No oni žádné nebyly. A taky to šlo. Největší klíč spočívá v tom, umět si správně naložit. Vážně, nesmějte se. To je problém číslo jedna u všech tréninků. Pokud si naložíte málo, trochu si jako potrénujete, ale ve finále půjdete domů odpočatí, v pohodičce a to je špatně. Pokud si naložíte moc, vaše technika bude stát za nic, neuděláte potřebný počet opakování a domů budete odcházet leda tak s posíleným egem. Což je taky na prd. Vy potřebujete najít bod, při kterém si budete naprosto jistí, že už sám neuděláte ani jedno opakování navíc. Nepotřebujete dopomoc. Potřebujete někoho, kdo vám dá jistotu, že nebudete po benči muset navštívit zubaře dřív, než je nutné. Potřebujete sparinga, který dohlídne na to, že když pojedete dřepy nadoraz, nebude mít funkční prádlo funkci zachytávače hnědého nákladu.  Potřebujete někoho, kdo by vám byl tahounem a dokázal z vás, ale opravdu jen z vás, bez dopomoci, vyždímat maximum. Možná si pořiďte trenéra, který bude mít za úkol dohlédnout na vaši techniku, seznamte ho s tímhle úkolem tahouna a pak ho připravte o hlavu pokaždé, když vám do toho nápadu bude žvanit.

A teď je načase vrátit se k našim dvěma hrdinům z úvodu. Jsem si naprosto jistý, že 10 sérií dřepů, provedených nadoraz, skutečně nadoraz (a to se vám z těch deseti sérií povede maximálně dvakrát, třikrát, ale snažte se k tomu přiblížit), provedených 2x týdně, by dalo jejich kvadricepsům zahulit neskutečně víc, než celá plejáda cviků provedených pro fotky na Instagram. To samé shyby. Uděláš v sérii 12 opakování? Šup, ať už se ti houpe kotouč na opasku a spřátelí se s vaším nádobíčkem. Aspoň nebude překvapené, co mu tam po čase věšíte za náklad obyčejně určený pro sběrné suroviny. Ramena, tlaky. Žádná ojebávačka na Multipressu, tam zvedne metrák kdejakej jouda, ale hezky ve stoje, to je jiná káva. Uděláte jedenáct opakování a třesete se u toho jak ratlík? V pořádku, makáte fest, ale máte dělat 8 opakování, tak si tam koukejte přidat. Už chápete? Snažte se jet nadoraz tak, že až se budete fotit na fejsbůk, vyleze vám z toho abstraktní umění, jak se vám budou klepat ruce.

No a do toho pořádně jíst, doplňovat živiny, házet do sebe bílkoviny a sacharidy ve velkém a prolejvat to gainerem. Žádný velký přemýšlení, prostě jezte, co můžete. Je to kuchyňský ekvivalent tréninku. Není možné, abyste nepřibrali. Napište si vaší váhu do deníčku. Až se z vás stane fosílie, budete tyhle rady posílat zase někomu jinému někam do kosmické stanice.