Trénink ramen Sabiny Plevákové

Autor: Pavel Vacek

Byl jsem přítomen tréninku ramen Sabiny Plevákové a přináším vám z něj skutečně krátký report a pár poznatku. Pokud sledujete Sabinu skutečně bedlivě, jistě vám neuniklo, že ramena považuje Sabina za svou slabší partii a jedním z cílů roku 2016 je tuto slabinu adekvátně zlepšit. Proto nyní Sabina věnuje ramenům větší pozornost, než tomu bylo dříve.

Včera měla na programu split ramena/triceps, ale ve většině případů trénuje ramena společně se zády. To jí dává větší důraz především na zadní delty, které jsou procvičeny důkladněji, než když jsou ramena procvičeny samostatně.

Samotný trénink ramen začal obligátními tlaky na ramena s jednoručkami ve čtyřech sériích. Počet opakování se pohyboval od 8 do 15.

Poté přešla na upažování jednoruč. Tímto provedením, které je na fotkách, dokáže zacílit na střední hlavu ramena mnohem izolovaněji, než tomu je u klasického rozpažování. Opět odcvičeno ve 4 sériích od 8 do 15 opakování, přičemž je v tomto provedení s nakloněným tělem velmi eliminován cheating.

Ten byl naopak proveden v hraničních opakováních při přítazích činky k bradě, kde se okrajově cílilo i na oblast trapézového svalu. Váha činek u všech cviků je zvolena tak, aby osmé opakování bylo to skutečně poslední bez dopomoci. Tu Sabina skutečně jen okrajově.

Následovalo procvičení zadních deltů na obráceném peckdecku, které lze efektivně nahradit upažováním v předklonu, případně na nakloněné lavici.

Triceps je naopak silnější partií Sabiny a reaguje na trénink velmi dobře. Proto použila pouze dva cviky a to benchpress na úzko a stahování kladky. Opět ve čtyřech sériích po 8-15 op.