Tomáš Tabačiar- Mám dobrou ženu

Autor: Pavel Vacek

V dnešním rozhovoru vás seznámíme s významným slovenským kulturistou Tomášem Tabačiarem, který právě rozšířil řady skvělých sportovců, reprezentující barvy značky Extrifit. Tomáš je mimo jiné Mistr Evropy z roku 2010, bronzový z Mistrovství světa a letošní medailista Mistrovství Evropy. Českého fanouška zaujal především excelentní formou na Olympia Amateur 2015, kde vyhrál svojí kategorii a mnohými odborníky byl pasován i na favorita k získání absolutního prvenství. Další cenný triumf si připsal právě tuto neděli, v době našeho rozhovoru.

Ahoj Tomáši, gratuluju ti k prvnímu místo na Diamond Cup. Po EVL’s Prague je to už druhá soutěž, kde se hraje především o vstup mezi profesionály. Je to tvůj hlavní cíl?

Ano, tam směřuji svoje kroky. Uvidíme, jestli se mi to za pár hodin podaří (rozhovor vznikl před vyhlášením abs. pořadí) a pak je čas na další plány.

Koho považuješ v boji o absolutku za největšího soupeře?

Každý vítěz kategorie je tu velmi dobrý. Samozřejmě, největší obavu vždy budí ty nejtěžší kategorie a zde je vítěz do 100 kil i nad 100 kil velmi kvalitní, takže uvidíme, jak to dopadne.

My jsme se tu sešli především kvůli podpisu sponzorské smlouvy mezi tebou a slovenským zastoupením značky Extrifit. Jak k tomu došlo a co si od toho slibuješ?

V první řadě bych chtěl slovenskému zastoupení poděkovat za nabídku, kterou jsem dostal, protože to je obrovská pomoc pro závodníka. Každý závodník potřebuje doplňky výživy a ty od značky Extrifit jsou na velmi vysoké úrovni. Já se budu naopak snažit, abych se za tuto pomoc revanšoval dobrými výsledky a příkladnou reprezentací značky. Extrifit samozřejmě sleduji. Znám ten team, znám jejich doplňky a například Agrezz jsem používal komplet celou letošní přípravu. To je dobrá předtréninkovka.

Já trochu odbočím a musím se ti přiznat, že mě fascinuje to, že ačkoliv si ve vrcholné formě, dieta se na tvém obličeji nijak nepodepsala. Jiní borci mají strhané obličeje atd.., ale ty vypadáš o 10 let mladší. Jak je to možné, máš na to nějaký tip?

Ano, to mi říkají často. Odpovídám na to s nadsázkou, že na to, že mám 3 děti, vypadám dobře. Dokonce ani strie nemám. (smích)

Tomáši, čím se živíš?

Dělám osobního trenéra tady v Žilině.

Dá se z toho provozovat kulturistika na takto vrcholné úrovni, když máš ještě navíc poměrně početnou rodinu?

Vydělám si poměrně slušné peníze, ale musím se snažit. Dá se to.

Přesto, jsi táta od rodiny, máš tři děti, soutěžíš na vrcholové úrovni, to musí být náročné, to všechno skloubit, ne?

Samozřejmě, někdy to náročné je, ale pokud máte u sebe lidi, kteří vám pomohou, dá se zvládnout všechno. Já mám obrovskou oporu v mojí ženě Zdeňce. Je mým poradcem, trenérem, ona je tím člověkem, který má obrovskou zásluhu na tom, že můžu dělat kulturistiku na takto vysoké amatérské úrovni.

Říkáš, že je i trenérem… Je na tebe přísná?

Když přijdu z posilovny, kde mě každý poplácává po ramenou, říkají mi, jak dobře to vypadá, tak ona mi doma řekne pravdu. To znamená, že mi řekne i to, co zrovna nechceš slyšet. Ale říká to proto, abych byl co nejlepší.

Takže ona ti vyloženě fandí?

Nejenom to. Fandí mi, ale hlavně mě v tom maximálně podporuje. Jedu z tréninku a zavolám jí: Zlato, připrav mi 40 gramů bílkovin a 100 gramů sacharidů. Neříkám z čeho, nebo jak, ale vím, že to tak prostě bude a bude to připraveno správně přesně z takových surovin, jaké zrovna v danou dobu potřebuju. Je to moc dobrá žena.

Nevyvolává to doma střety, když ti řekne něco k formě, co zrovna nechceš slyšet?

Samozřejmě, nikdo nechce slyšet kritiku, nebo něco takového, ale ona mě má už tak načteného, kulturistice rozumí, že to prostě musím akceptovat. Navíc má i dobrý odhad, kdy v backstage mi řekne, vyhraješ to ty, nebo ukáže na někoho jiného. Vždy to zatím vyšlo.

Tvojí nejsilnější stránkou jsou bezesporu paže. Věnuješ jim více pozornosti, nebo je to záležitost genetiky?

Je to genetika. Ruce mi rostou samy.

A je nějaká partie, která ti prostě neroste, ale tréninkem ji dostáváš na úroveň ostatních partií?

U mě jsou to záda, resp. jejich šířka. Ale myslím, že už jsme na to trochu přišli, jak je dostat na vyšší úroveň. Nemohu skrýt, že mám jednoduše krátké klíční kosti, což způsobuje užší vzhled. V základním postoji ztrácím, protože kluci s širšími rameny vypadají mohutněji, působivěji. To vím. Ale mohu bojovat jinými zbraněmi. Dobrou formou, precizním pózováním, hlubokým svalstvem atd..

Dnes se tu pohybuje Phil Heath, pětinásobný Mr. Olympia, který taky není zrovna prototypem širokoramenného kulturisty. Nakolik je to pro tebe motivační ho tady vidět?

Velmi. A je to tak, jak říkáš. Když nastoupil Phil Heath na podia, lidi o něm říkali, že je dobrý, ale nikdy nemá šanci vyhrát Mr. Olympia, neboť je příliš úzký v ramenou. Dnes je na vrcholu a motivací pro kulturisty jako jsem já.