Tomáš Kašpar- Tohle bylo i na mě trochu moc..

Autor: Pavel Vacek

Pokud budete číst následující rozhovor, nerad bych, abyste z něj získali dojem, že Tomáš je nějaký notorický stěžovatel na výsledky. Znám ho příliš dlouho na to, abych mohl potvrdit, že je všelicos, ale tohle určitě ne. Naopak, svá umístění bere s pokorou a respektem k soupeřům. Někdy ale rozhodnutí arbitrů přece jen nemusí být vždy po chuti... Čekejte rozhovor plný zážitků, emocí a tak trochu i bulvárních informací ze světa profesionálních svalů...

Ahoj Tomáši, ty ses právě vrátil ze soutěže New York Pro, kde jsi obsadil až 11.místo, ale o tom se budeme bavit později. Začněme ale tím, že se ta sezona nerozeběhla vůbec špatně. Prohnal jsi docela slušná jména na Arnoldech, ne?

Máš pravdu, byl jsem s tím vstupem do sezony docela spokojený.  Jak v Brazílii, tak v JAR byli už poměrně zvuční závodníci a skončil jsem pátý a sedmý, takže to šlo. I proto jsem se přihlásil na NY Pro, protože podle startovek jsem tam v podstatě nikoho neznal. Vím, kdo už tak nějak končí za mnou, takže jsem si říkal, že by tam mohl padnout nějaký slušný výsledek. Ale v žádném případě jsem nechtěl ponechat nic náhodě. Takže jsem to fakt drtil, přišel jsem na soutěž hlubší, vyrýsovanější a celkově jsem byl s formou docela spokojený. Vážně jsem se cítil dobře, což nebývá zvykem u mě. No a skončilo to, jak to skončilo. A to si pak říkáš, tak sakra, kde je ta chyba?

Já jsem velký odpůrce toho, porovnávat umístění a formu podle fotek. Na druhou stranu, i z fotek lze poznat výrazné disproporce a nedostatky. A těch bylo u lidí před tebou celkem požehnaně, byl tam například závodník s vyloženě špatnýma nohama, takže i mě to rozhodnutí dost překvapilo…

…Přesně tak, skončil přede mnou dlouhej, takovej atletickej typ, určitě zajímavej někam do drsnýho apokalyptickýho filmu, ale prostě měl dlouhý hubený nohy. Pak tam byl kluk, v obličeji připomínal Dennise Wolfa, taky takovej bílej, ale prostě hubeňounkej. Já rozumím, že jsou kluci hubený, ale vyštípaný na kost a proto udělaj výsledek, ale tenhle nic z toho neměl a všechno tohle bylo přede mnou a já vážně nemám tušení proč.

A čím si to vysvětluješ?

Vůbec nevím. Vážně. Strašně rád bych slyšel od rozhodčího, že by mi řekl, hele Tomáši, tohle a tohle je špatně a proto jsme tam dali někoho jiného před tebe. Kdo mě zná, ví, že jsem k sobě dost sebekritický a hledám na sobě chyby neustále, ale tohle vážně vysvětlit neumím.

Můžu to potvrdit. Znám tě léta a nejsi ten typ, co by křičel do světa, jak ho rozhodčí poškodili…

No jasně, tohle je kulturistika, dvě tři místa sem nebo tam, to je prostě subjektivní pohled, trochu politiky, sympatií atd.. S tím musí člověk počítat a být s tím smířený, ale tohle bylo dost i na mě teda. (smích)

O New Yorku se občas traduje, že tam bývají zvláštní rozhodnutí.

No mně to právě říkal i Martinez, ať tam ani nejezdím. Jsem nechápal proč, ale on je nějakej divnej trochu.

Jak to myslíš?

Mi dal v Brazílii číslo, ať mu zavolám, že můžu bydlet u něj, že budeme cvičit spolu a že mi poradí s přípravou atd.. Tak jsme si chvíli psali a on mi tam píše, ať od té Brazílie jím jen 600 gramů rýže a žádný maso. Tak mu píšu, jestli jako rozumím dobře? Jestli se nepřepsal nebo něco. A on že ne, že maso mám jíst jenom ve dnech, kdy cvičím nohy. Takže jsem si říkal, teda ty jseš mazanej, ty chceš, abych zhubnul, viď, to určitě kamaráde… No a pak mi právě říká, ať nechodím na NY Pro, že to tam je blbý atd… Jenže jsem si hned vzpomněl na ten nesmysl s rejží a pomyslel jsem si, to víš, že jo, ty vole, radíš mi hovna a ještě nechceš, abych tam jezdil. To určitě.. Ale asi jsem ho měl poslechnout. A možná přestanu taky jíst to maso. (smích) Jako rozumíš? 600 gramů rýže denně a to je všechno. Co to je jako? A pak se raď s profíkem…

Třeba to byly ty Arnoldovský finty na odstranění soupeřů. Když už jsem u těch legend, co říkáš na Olivova synka, co vyhrál?

No prosím tě… Přijedu do Čech a na Ronniem čtu nějakej srdceryvnej příběh o tom, jak mladej Oliva dal všechno do přípravy a neměl ani na zpáteční letenku. Jo.. Akorát, že měl celou dobu na hlavě nejnovější Beatsy za sedmičku, v ruce Samsunga S8 plusko a on jako neměl na letenku, jo? No tak kdyby mi to střelil, mohl si koupit letenku až do Čech. Ale je fakt, že bez těch sluchátek asi nemohl existovat. Jediný moment, kdy jsem ho viděl bez nich, byl ten, kdy byl na pódiu. Těsně před vstupem na něj je sundal a nasadil ihned po tom, co udělal první krok do zákulisí. Ale jako kulturista dobrej, samozřejmě.

A nemůže to být součást nějakého příběhu o chudém chlapci, co prací a pílí ke štěstí došel, který mají Američané tak rádi?

Přesně to samé si myslím. Úplně si mi to vzal z pusy. Teďka Juan Morel avizoval, že nepůjde na Olympii, přestože je zatím kvalifikovaný podle bodového zisku. Ale že tam nepůjde, protože si to jako nezaslouží, když nevyhrál žádnou soutěž a nemá žádný triumf a že se tedy necítí stát po boku šampionů a takovýhle řeči. Leda hovno. Akorát čeří vodu kolem, protože kdybys viděl tu šílenou scénu, co udělal v Brazílii v zákulisí, když nevyhrál, nevěřil bys mu ani slovo. Tam házel židlema, kopal do kočárku, řval jak pavián a tohle má být ten šampion nad věcí, co nepůjde na Olympii? Nevěřím tomu.

Takže se dá říct, že ti to NY Pro zkazilo náladu a elán?

Ale to ani ne. Tak nepostoupil jsem do té Top 5, říkal jsem si i na základě vyvolávání, že by to mohlo být zase kolem toho sedmého místa a šel jsem na hotel. Výsledky ti na místě nikdo neřekne. No a pak jsem na to večer koukal na netu a nevěřil svým očím. V první chvíli jsem si myslel, že je to startovní listina a né výsledky. Takže to holt musím hodit za hlavu a jít zase dál. Ono ve finále víc hlavu ti zamotá to šestý-sedmý místo jako na Arnoldovi, kdy ti v hlavě šrotuje, co udělat líp, aby ses tam mezi ně dostal. Pro tohle ale vysvětlení nemám, tak se tím nebudu zabývat a jede se dál. V podstatě jediné, co mě napadá, je to, že si prostě našli Top 5 a vykašlali se na to a prostě to tak nějak napsali. Ono to tak dost často bývá. Třeba v Sao Paolu jsem byl tahaný a oni všichni do jednoho koukali na druhou stranu na dva závodníky nalevo. Ale všichni. A to nás drželi v póze snad půl minuty. Já myslel, že je po mně. I Lukáš Osladil, co má to pózování v malíku, říkal, že to ještě nezažil. A tak tam stojíš, mačkáš to jak šílenej a nikdo z nich tě nevidí. Ti jede hlavou, proč tam vůbec jseš. (Smích)

Takže to se asi musíš pousmát, když čteš ty mladé kluky, co občas naříkají, že se na ně někdo z poroty zrovna nedíval, viď?

Ale tak to je časem přejde… Já to chápu, nemají ty zkušenosti. Mnohem srandovnější jsou ty řeči o politice, jak řešej, kdo za koho závodí a komu to prospívá atd.. Jako by to nebylo u nějakýho dorostence úplně jedno..

Ale jinak si to soutěžení užíváš, dle tvých postů na tvém profilu, nebo se pletu?

Jasně že jo! Mě to strašně baví. Samozřejmě to cestování je hrozně únavný. Jseš 14 hodin v letadle, teď vyfasuješ ještě nějakýho tlusťocha vedle sebe, já taky nějaký místo zaberu, takže většinu času strávím ve stoje v uličce u záchodu.  Ale to závodění je super a baví mě to čím dál víc. Ono je to hodně i tím, že už máš navázané nějaké kontakty, vztahy, už si pokecáš s Winklaarem, Johnie Jackson za tebou přijde, jako že Hello bro atd.. Třeba ty Arnold Classic jsou tak perfektně udělaný, že to je skutečná radost tam soutěžit. Přijedou pro tebe na letiště, odvezou tě zpátky, ubytují tě, nastříkaj barvou, prostě dostaneš perfektní servis, jaký si máš jako profi kulturista zasloužit. Všechno je na minutu zorganizované a připadáš si jak filmová hvězda. V tomhle má asi velký vliv samotný Arnold. Což je úplně jiná liga než to NY Pro, kde jsem byl rád, že jsem se tam vůbec dostal. Taxikář mě okradl tak, že by se od něj mohli ty pražský učit na vysoký. Ten mě dobře osolil. Ale jak říkám, nejlepší je, že už jsi mezi nima, že tě ty kluci berou, po soutěži zajdete na pití, pokecáte si a vnímáš, že už jsi součástí toho profi světa, ke kterému jsem jako mladej vzhlížel. Je to příjemný, když nejsi nějaký noname týpek, co se tam motá kolem. Ještě to chce ty vyšší příčky no, to tam pořád chybí. …. A ne jedenáctej. Vlastně mě to doteď štve, protože mě foukli mezi kluky, co by tady v Evropě ani nezískali Profi kartu.

Teď plánuješ co?

Pojedu ještě do Kalifornie na San Francisco Pro. Zvažuju ještě Kansas a Vancouver, ale to fakt nevím.

A nestálo by za úvahu tam na měsíc zůstat?            

Já to počítal a ono to vyjde asi nastejno. Nemám tam úplně kontakt, který by mi pomohl sehnat levnější ubytování a takové ty praktické věci. Třeba Michal Tříska tam hodně pomáhá klukům, co tam přijedou, on je takovej nadšenej, ale bydlí tuším v Chicagu a já bych potřeboval být v Kalifornii. Ale to už jsou takové vedlejší věci.

Tak uvidíš, jak se ti bude dařit. Věřím, že určitě líp jak v New Yorku