Tomáš Kašpar- rozhovor na začátku přípravy na EVL's Prague Pro

Autor: Pavel Vacek

I letos vyšle Extrifit Team některé své členy do bojů na prestižních soutěží letošního podzimu. Ať už to bude Olympia Amateur, nebo profi soutěž EVL’s Prague Pro, čeští fanoušci se mají těšit. Právě na EVL’s Prague Pro se chystá na svůj druhý start v této prestižní profi soutěži Tomáš Kašpar. Jak se mu daří a jak probíhá příprava, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Tomáši, odkdy si začal přípravu a na co se chystáš?
Tu klasickou předsoutěžní přípravu jak ji známe, jsem začal 1. Července. Startovat chci na EVL’s Pro Prague a pak pokračovat na dalších soutěžích, které se na podzim budou, nebo by měly konat.  

Ty máš poslední dobou trochu smůlu na zranění. Vloni jsi měl ten úraz na hlavě, teď zkraje roku to byla přetržená Achillovka, která tě jistě zbrzdila. Jak jsi na tom nyní? Je vše v pořádku?
Ta Achillovka se mi stala koncem února, takže březen, duben, jsem se věnoval hlavně rekonvalescenci. Někdy v půlce toho léčebného procesu jsem začal cvičit i vršek, takže tam ta ztráta nebyla zase až tak veliká. Nemyslím, že v té horní části těla se ta pouzička nějak projeví a naopak bych mohl trochu vytěžit z toho, že nohy dostaly delší odpočinek, byť neplánovaný. Ale z mých zkušeností plyne, že se dostanu velmi rychle na původní velikost a ještě ten sval, který odpočíval delší dobu, dostane další impuls k růstu. Je to nepříjemné, ale nemyslím si, že mě to nějak zbrzdí v progresu, nebo v růstu.   

Extrifit občas zveřejní jídelníčky členů Extrifit Teamu a u tvé osoby velmi často probíhají diskuse, že jde pouze o reklamní tah, že není možné konzumovat tolik doplňků a tak málo potravin, že to je podvrh atd… Je ten jídelníček autentický? Nepotřebuješ tolik jíst, nebo z jakého důvodu to tak je?
V dřívějších dobách jsem jedl obrovská kvanta potravin. To bylo zhruba do doby, než jsem se po mnohaleté pauze zase vrátil k závodění. V současné době toho ale už nejsem schopen tolik sníst. Nevím, čím to je. Zda věkem, nebo změnou metabolismu, fakt nevím. Takže se snažím ten nadbytek jídla, respektive ten nadbytek živin, na který jsem byl zvyklý z minulosti nahradit doplňky výživy. Vím, že ty reakce tam takové jsou, ale já prostě nedokážu sníst tolik co dřív.  Proto jsem zvolil tuhle cestu, kdy doplňuji pevnou stravu doplňky výživy. Ostatně od toho je to tak pojmenováno. To, že toho je tolik, je prostě bonus mého sponzoringu značkou Extrifit, kdy skutečně nejsem nijak omezen ve svých nárocích. Takže si mohu dopřát pro tělo to nejlepší. Hydro, komplexní aminokyseliny, BCAA, zkrátka špičkově natrávenou bílkovinu, která nijak nezatěžuje trávicí trakt. S největší pravděpodobností je to věkem, kdy i ostatní zkušenosti kulturistů kolem 40-ti let potvrzují, že jim stačí mnohem méně jíst, než když byli mladší.

 

Kolik momentálně vážíš kilo?
V tuhle chvíli mám 125 kg a plánuji kolem 120 kg soutěžních. Mám tu zkušenost, že v době přípravy vždycky nějaké to kilo přibude a že se většinu doby té přípravy nijak neodchyluju od váhy. Takže je mým cílem váhu co nejvíce držet a zkvalitňovat ji. Zvyšuji četnost tréninků, jejich intenzitu, navyšuji množství bílkovin, takže ten podíl svaloviny vždycky roste.

Je to taky dáno tím, že se na to víc soustředíš?
Určitě. Člověk se v přípravě zavře do svého mikrosvěta, kdy je naplno soustředěn na jasný cíl, na konkrétní datum a v tom čase dělá vše správně.  

Myslíš si, že se toto extrémní soustředění, v podstatě fanatismus, dá praktikovat celoročně?
Když si vzpomenu na svoje mladá léta, tak přesně takový fanatik, jak říkáš, jsem byl. A to celoročně po dobu několika let. Tomu právě odpovídá i ten obrovský příjem potravy, o kterém jsme se předtím bavili. V současné době už se to ale omezuje až na tu finální část, kdy přes rok se tomu tělu snažím spíše odlehčit. Nechci, aby tělo, právě včetně toho trávicího traktu, bylo neustále přetěžováno. Takže dneska to mám přes rok volnější a směrem k závodům se to soustředění a intenzita zvyšuje.  

My teď děláme rozhovor po ukončeném tréninku paží a všiml jsem si, že už využíváš novinky od Extrifitu. Co na to říkáš?
Teď jsem měl Hydro Izolat, což je zrovna teď pro mě naprosto perfektní protein. Jsem před soutěží, takže potřebuju špičkový, lehce stravitelný protein s minimem sacharidů a tuků. A to je přesně to nové Hydro. Navíc ho s takovými vlastnostmi a perfektní stravitelností můžu využít prakticky až do závodů. Zrovna tak i to Hero, kdy to nemusím patlat všechno dohromady a ty komponenty, které tady tahám v tašce, už nemusím nosit. Všechno co potřebuju po tréninku tam je, takže perfektní věc.