Test proteinových výrobků

Autor: Pavel Vacek

Když si koupíte proteinový suplement, na kterém je uvedeno, že obsahuje 81 % bílkovin, tak nějak se samozřejmostí i očekáváte, že 81 % bílkovin skutečně obsahovat bude. Nakonec, jsou to právě bílkoviny, kvůli kterým takový suplement kupujete, a to, kolik jich uvnitř balení je, je jedním ze základních ukazatelů pro rozhodování, který z produktů od kterého výrobce z nepřeberné nabídky současného trhu zvolit.

Lákavé číslo 81 % vidíte na obalu a jste-li běžný uživatel, nezbývá Vám nic jiného než slepě důvěřovat, že výrobce je dostatečně seriózní, aby deklarovaný obsah bílkovin skutečně dodržel. My v redakci Ronnie.cz ale jen běžnými uživateli sportovní výživy nejsme, naše možnosti jsou větší. A tak jsme se, stejně jako před několika lety, opět rozhodli podívat se férovosti výrobců proteinových suplementů na zoubek.

Aktuálně nám zde na stole leží výsledky rozborů proteinových suplementů několika zahraničních a několika českých značek. Suplementy poslané do Státního veterinárního ústavu Praha na rozbor jsme vybírali dvěma způsoby. Jednak jsme sáhli po těch nejprodávanějších, jednak jsme si nechali v našem diskusním fóru doporučit od Vás, o kterých produktech byste rádi znali pravdu.

Jak dopadly výsledky? V odpovědi na tuto otázku by se dalo použít známé klišé: Máme pro Vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá je, že existují výrobci, kteří skutečně uvnitř suplementu pro své zákazníky připraví to, co jim na obale slíbí. Ta špatná je, že existují výrobci, kteří si s poctivostí hlavu nelámou. Klidně Vám na obale napíšou, že obsah bílkovin ve 100 g suplementu přesahuje 81 g. A klidně Vám uvnitř prodají něco, co obsahuje bílkovin necelých 73 g. Smutné? Bezpochyby.

Pure Whey od Champion Nutrition

Pure Whey od amerického výrobce Champion Nutrition patří dlouhodobě k nejprodávanějším a nejoblíbenějším proteinovým suplementům na českém trhu. Výrobce jej nabízí v sedmi příchutích, které by měly dle údajů z etikety obsahovat od 71,88 % do 81,25 % bílkovin. Nejmenší procento je platné pro příchutě čokoláda, banán, jahoda a mocha, naopak nejvyšší procento by měl obsahovat suplement s příchutí vanilky.
A právě vanilkový Pure Whey byl tím, který jsme poslali na rozbor mezi prvními. Na 2270gramovém balení s údajem o expiraci 01/2012 výrobce udával zmíněných 81,25 % bílkovin. Výsledek rozboru ze Státního veterinárního ústavu v Praze je ale šokující. Produkt obsahuje jen 72,83 % bílkovin!
Uvedené číslo zaskočilo i nás v redakci, o pár týdnů později tedy pro jistotu putuje do laboratoře balení další, tentokrát čokoládové příchuti s expirací do 02/2012. U této příchuti udává výrobce 71,88procentní zastoupení bílkovin. Výsledek rozboru je o trochu příznivější než u vanilky, ale i tak velmi mizerný. Čokoládový Pure Whey obsahoval pouhých 66,17 % bílkovin.

Elite Whey Protein od Dymatize

Elite Whey Protein amerického výrobce Dymatize byl v České republice dlouho jedním z nejprodávanějších proteinových suplementů. Výsledky našich rozborů v roce 2009 jej ale ukázaly ve světle, které mu na popularitě jistě nepřidalo: Oba v té době testované vzorky obsahovaly méně bílkovin, než by měly. Dva roky uplynuly a co se za tu dobu změnilo?
Na test jsme poslali vanilkovou příchuť, u které výrobce na etiketě udává, že 31gramová dávka obsahuje 24 g bílkovin. Zastoupení bílkoviny by tedy mělo být 77,40 %. Náš vzorek (s expirací 06/2012) si nevedl tak špatně jako Pure Whey uvedený o kapitolu výše, přesto zjištěných 73,39 % deklaraci na obale rozhodně neodpovídá.

100 % Whey Protein od Nutrendu

Proteinový suplement 100 % Whey Protein od českého výrobce Nutrend už v současnosti na trhu nenajdeme. Když už jsme ale z jisté nostalgie 100 % Whey Protein na testy poslali, byla by škoda si k němu výsledná čísla neříct. Výrobce na etiketě tvrdil, že obsah uvnitř skrývá 76,70 % bílkovin. Tvrzení to bylo zbytečně skromné, výsledky laboratorního rozboru proteinu přisuzují obsah 77,29 %, čímž se zopakovaly výsledky našich minulých testů, ve kterých čeští výrobci nejenže nešidí, jako někteří zahraniční „kolegové“, naopak zákazníkovi nabízejí pro jistotu i trochu proteinu navíc. Doplňme jen, že na testy šla vanilková příchuť s expirací 06/2012.
 
Professional WPC 80 od Extrifitu

Proteinový suplement Professional WPC 80 českého výrobce Extrifit je v našem internetovém obchodě dlouhodobě nejprodávanějším proteinem vůbec. Výrobce na etiketě deklaruje, že jeho vanilková příchuť obsahuje 78,70 % bílkovin. Na rozbor jsme poslali šarži s expirací 09/2012 a výsledek byl velmi příjemný. Obsah bílkovin je dokonce nejvyšší ze všech a to celých 80,80 %. Extrifit tak přidává další plus na stranu českých výrobců. WPC 80.jpg

Černé na bílém

Suplementy byly testovány Státním veterinárním ústavem Praha na oddělení chemie, které je akreditováno Českým institutem pro akreditaci, o. p. s. pod č. 1176.1. Nejistota výsledků je v případě bílkovin +/- 1 %
Můžete namítnout, že by bylo ještě lepší dělat rozbory na samotné složení - kolik suplement obsahuje izolátu WPI, koncentrátu WPC a podobně. Zde bychom ale narazili na několik podstatných háčků - výrobci běžně na etiketách poměr zastoupení jednotlivých druhů bílkovin neuvádějí (tzn. nebylo by zjištěné hodnoty s čím porovnat), nemluvě o finanční náročnosti takových rozborů. Ovšem i námi zjištěná čísla zastoupení bílkovin mnohé napoví. Obsahuje-li totiž suplement výrazně méně proteinu, než by měl, dost pravděpodobně bude obsahovat větší podíl méněprocentní bílkoviny (třeba koncentrátu) a naopak nižší podíl bílkoviny vysokoprocentní (třeba izolátu).
Ukažme si to na příkladu. Předpokládejme, že zahušťovadla, sladidla a aromata tvoří 5 - 10 % produktu a máme tedy zbylých 90 - 95 % prostoru na samotnou bílkovinu. Pokud zde použijeme jako zdroj WPC (který má s přirozenou vlhkostí cca 5 % obsah bílkovin cca 76 %), je výsledná hodnota bílkovin hotového produktu cca 72 %. Budeme-li chtít ale suplement víceprocentní, ubereme WPC a přidáme WPI (které má s vlhkostí cca 5 % obsah bílkovin cca 85 %). Takže místo 95 g samotného WPC použijeme 60 g WPC (45,6 g bílkovin) a 35 g WPI (29,8 g bílkovin) a výsledný produkt bude mít kolem 75,4 g bílkovin. Je-li toto číslo na etiketě a je-li rozborem potvrzeno, vypadá to, že je vše v pořádku. Ukáže-li ale rozbor hodnotu bílkovin o několik gramů nižší, je jisté, že WPI je v produktu méně a naopak WPC má zastoupení vyšší.
 
Závěrem

Uvedená čísla jsou neoblomná a těžko si je nechávat jen pro sebe v šuplíku. Jak s nimi naložíte, je pouze na Vás. Za nás pak jen dodáváme, že už tento týden odjíždí na rozbory do SVÚ Praha další zásilka suplementů.