Tereza Kalašová “ Vedle sebe potřebuju sportovce a ne nějakou bábovku!“

Autor: Pavel Vacek

Tentokrát vám přináším rozhovor s další českou bodyfitnesskou, pro kterou ambicióznost a píle nejsou jenom slova, ale ryzí skutečnost. Tereza není jenom závodnice, ale také osobní trenérka a masérka v jedné osobě. Pojďte si přečíst rozhovor o další české sexy závodnici, která ví, po čem touží, a nestydí se o tom bavit. 
556420_3659054523542_1381799478_n
Můžeš se nám stručně představit pro ty, kteří tě ještě neznají?
Jmenuji se Tereza Kalašová, je mi 21 let a narodila jsem se v Praze, kde i žiju. Pracuji jako osobní trenérka, masérka a recepční ve fitku. Pro případné zájemce mám v provozu tyto webové stránky www.terezakalasova.webnode , které věnuji trenérským službám a www.terezakalasova-masaze.webnode.cz , které jsou zase zaměřené na masáže. Od začátku roku 2011 jsem uvažovala o tom, že se připravím na závody, takže jsem začala shánět důležité informace a vrhla se do přípravy.

Čím ti učarovala posilovna?
Bylo to na jaře 2008 a donutil mě k tomu vlastní odraz v zrcadle. Bylo mi 17 let a nebyla jsem se svojí postavou ani zdaleka spokojená, byla jsem lehce oplácaná a navíc mám geneticky danou postavu typu jablíčko, takže jsem veškerý tuk měla hlavně na břiše a současně jsem měla dost úzká ramena a žádný zadek, a to se mi samozřejmě nelíbilo. Bylo to Hit Fitness Flora Praha, a za toto fitko také nyní závodím. Zpočátku to bylo takové všelijaké to moje cvičení, bloumala jsem od stroje ke stroji a nevěděla co a jak. Nechtěla jsem se ale hned vzdávat, tak jsem si koupila nějaké knížky, koukala na různá videa a pozorovala okolí. Čím více jsem toho věděla a čím více jsem viděla výsledky, tím více mě to bavilo a motivovalo v dalším snažení. V roce 2010 jsem si udělala trenérský kurz, a tím bylo definitivně rozhodnuto, jakým směrem se můj život bude ubírat. 422816_2686639053763_1120829567_n
Pracuješ jako fitness trenérka a zároveň masérka, která z těchto profesí tě baví víc?
Na to nemohu odpovědět, jelikož trenérku už nějaký ten pátek dělám, zatímco s masážemi jsem začala nedávno a teprve se tak trochu rozkoukávám. Pravdou je, že masáže mi přijdou náročnější fyzicky, ale zase méně mě vyčerpávají po psychické stránce, s čímž mám po více trénincích občas trochu problém. Každopádně jsem se svou prací spokojená, neměnila bych. S masážemi jsem původně začala čistě jako doplněk k trenéřině a ke zvýšení kvalifikace. Ale nyní s každou další masáží poznávám, co je v tomto ,,řemeslu\" za umění, a ačkoliv je to pro padesátikilovou holku poměrně náročná práce, tak mě masáže velice baví.

Dělala jsi, nebo děláš i jiné sporty?
V současné době ne, protože když chcete dělat pořádně nějaký sport, tak na ostatní vám moc času nezbude. Dříve jsem několik let tancovala moderní styly, a na základní škole jsem chodila do různých kroužků (gymnastika, florbal, přehazovaná ), žádný z těchto sporů jsem ale nedělala na závodní úrovni.
Jakých úspěchů na poli bodyfitness a bikiny si ceníš nejvíc?
Všech, kde se dařilo:o) Ráda vzpomínám na MČR juniorů bodyfitness, což byla má první soutěžní sezona a odvezla jsem si bronz. Na podzim 2011 jsem byla spokojená s výsledkem GP Vyškov, kde jsem v kategorii Bikini ženy získala stříbrnou medaili. Letos na jaře jsem byla spokojená úplně, na MČ juniorů Bodyfitness zlatá medaile a na MČR v této kategorii sice stříbro, ale skutečně o vlásek, co jsem později koukala na bodové hodnocení.
 
Budeš dále pokračovat v kategorii bikiny? Nebo opět zkusíš bodyfitness?
Kategorii bikiny jsem si chtěla spíše jenom tak vyzkoušet, v budoucnu nemám v plánu v této kategorii závodit a po pravdě se mi ani moc nelíbí a nerozumím jí. 
 
A proč už nechceš závodit v kategorii bikiny?
Protože si myslím, že tato kategorie nemá co dělat na pódiích kulturistiky a fitness, je to tady u nás takový přehnaný a trochu laciný. 487178_3397228538056_1492271844_n
Myslíš si, že hodnocení kategorie bikin je relativní?
Nevím, co se hodnotí v kategorii bikiny. Hodnocení nemůže být objektivní, což vlastně nemůže být ani v žádné další kategorii, výsledky se nedají změřit a rozhodčí jsou jen lidé a je jasné, že každému se líbí něco jiného.
 
Které soutěže tě lákají nebo čekají v budoucnu?
Letos to bude 13.,14. října, a to sice Pražský pohár a Čelákovice, kategorie bodyfitness ženy.
 
Nafotila jsi trošku odvážné fotky, dokážeš si představit, že příště nafotíš i nějaké odvážnější?
Pouze pokud by to byly umělecké fotky, ale musela bych vidět návrh a plánovaný výsledek fotky. Přiznám se, osobně ráda provokuju.
 
Myslíš si, že se chlapům na ženách svaly líbí, když je to v určitých mezích?
Určitě ano, a těm, kterým se ženy se sportovní postavou nelíbí, mě nezajímají. Sport a pohyb je velká část mého každodenního života, proto vedle sebe potřebuji taktéž sportovce a ne nějakou bábovku, co se válí po hospodách:).
Jaké máš sama zkušenosti? Pokukují po tobě muži ve fitku i jinde?
Muži pokukují rádi všude a po všem:). Se seznamováním jsem nikdy neměla problém, a to jak ve fitku, tak i jinde, ale pokud bych se chtěla teď s někým seznámit, tak bych ho rozhodně nevyhledávala někde v baru a na podobných místech. Mám už trochu jiné priority, než se o víkendu natřásat v baru a druhý den proležet s bolestmi hlavy, toho jsem si užila ažaž. To stejné očekávám od svého protějšku. Neříkám však, že nerada chodím do společnosti, naopak....ráda zajdu do restaurace na dobré víno, občas na nějaký koktejl a jednou za čas to i já protáhnu až do rána, ale raději už spíše žiju večerním, než nočním životem:).

Jaké máš požadavky na partnera, upřednostňuješ svalnaté typy, nebo se spokojíš i s normálním klukem, který neholduje kulturistice?
Nepotřebuji nutně kulturistu, ani závodníka, ale jak jsem již řekla, partner by měl sportovat a k posilovně by neměl mít negativní vztah.

Kdo se ti třeba líbí z českých mladých kulturistů?
Jsou to všechno pěkní kluci, ale nikoho konkrétního vyhlídnutého nemám.
  305744_2133529546371_71086631_n
Jak často vlastně trénuješ? 
Celoročně cvičím 4 x v týdnu. S blížícími se závody tréninkové jednotky přidávám. Pokud jsem na dovolené déle než 3 dny, tak si zacvičím s vlastní vahou, popřípadě s gumovými pásy a chodím běhat.
 
S kým trénuješ? Sama nebo s trenérem/sparingem?
Trénuji a připravuji se sama. Při tréninku mi vyhovuje, když mám sluchátka a soustředím se pouze na sebe, ale ocením, když nejsem v posilovně sama, potřebuji nějakou kulisu v podobě dalších lidí, co si dávají do těla. Na závody se připravuji sama, protože jsem velice tvrdohlavá a hlavně neumím plnit úkoly. Nemůžu si pomoct, ale jakmile dostanu něco rozkazem, něco se ve mně zasekne a nedokážu udělat nic. Takhle jsem to měla se vším, a proto jsem nikdy u žádného jiného sportu nevydržela, protože pravidelné tréninky v tolik a tolik hodin mě prostě nějakým způsobem omezovaly. Ve finále cvičím sice mnohem častěji, ale dělám to podle sebe a pro sebe, a tenhle pocit svobody já prostě potřebuji.
Máš taky nějakou kámošku, která by si s tebou šla občas zacvičit? Ženy na posilování obvykle moc nejsou a raději chodí na aerobic a podobné lekce. Co si o tom myslíš? Není holka v posilovně trochu samotář mezi tolika chlapama?
Spíš si občas zajdu zacvičit s nějakým kamarádem, s chlapama se trénuje lépe. Kamarádky občas ,,využiju\" na aerobku, kde zase člověk zvládne pěkně podrbat a hned to lépe uteče. Ale jinak je pravda, že holka v činkárně je, jak říkáš, samotář. Kolikrát se stane, že jsem na place jediná holka, ale rozhodně mi to nevadí, v pánské společnosti se cítím dobře:o). Pravda je, že ženy tomu posilování tolik neholdují a když už, tak nějaké cvičení s lehkými váhami, aby jim náhodou nenarostly velké svaly - tohle mi řekla zatím každá žena, kterou jsem trénovala a vždy mě to tak trochu pobaví. Každé vysvětluji, že vybudovat na ženě velké svaly je velice, ale velice náročné.

Jak probíhá tvoje příprava na závody, co se posilování a jídelníčku týče?
Příprava probíhá pokaždé trochu jinak, dle aktuální formy. Co zůstává je to, že cvičím čtyři dny a jeden den pauza, popřípadě cvičím dvoufázově. A jídlo jsou sacharidové vlny, které ale nechodím stylem 50 - 100 - 150 atd. ale dávám větší skoky, kratší vlnu, nebo si dám čtyři dny 100 - 150 a v den volna 300 - 350.
 
Prozraď nám, jako mnozí před tebou, nějaký svůj oblíbený recept.
Tenhle recept, jestli se tomu tak dá říkat jsem ,,ukradla,, Janě Černovské. Je to tvaroh, ochucený ionťákem. Jsem na tom závislá:).
Jaké máš kromě posilování koníčky?
Procházky, vzdělávání se, ráda čtu knížky osobního rozvoje, odborné knížky a jako většina holek ráda nakupuju a ráda si sednu do pěkné restaurace na skleničku dobrého vína.
 
Komu bys chtěla poděkovat?
Konkrétní nebudu, ale určitě všem, kdo stojí v přípravě při mně.
 
Terezko, děkuju ti za rozhovor a přeju mnoho štěstí u letošních soutěží. IMG_2351 - Kopie