Taurin - skrytý univerzál

Autor: Dušan Synek

Dneska bych chtěl věnovat pár řádků tomuto skvělému doplňku výživy. Konkrétně teda aminokyselině. Po přečtení tohohle článku, za předpokladu, že vás to neuspí a přečtete to alespoň do ¾ se dozvíte, co od této aminokyseliny můžete očekávat, a že má mnoho skvělých benefitů. No, a pokud vás to moc nenadchne, aspoň budete před kamarádama moct machrovat, až budou pít energy drink, což se taky může hodit, no ne?

Taurin je aminokyselina, která dokáže pomoci s vaší regenerací. Dále vás udrží motivované a také eliminuje stres. Má také skvělý metabolický efekt a dokáže až o 50% zvýšit spalování tuků. Co bylo vyzkoumáno, tak je to také velmi potentní „nutrient“ pro mozek, snižuje krevní tlak a bojuje proti zánětům v těle. Zní to možná tak skvěle, že si až říkám, proč ho do těch energeťáků nedávají víc…

Chrání svaly, pomáhá s potréninkovou bolestí (DOMS)

Taurin je aminokyselina, která pochází z živočišné bílkoviny a má obranný účinek pro svalovou hmotu. Pro ty z vás, kteří by nevěděli, co to znamená DOMS (delayed onset muscle soreness = opožděná svalová bolest) byl sepsán článek, který je tomuto tématu věnován. Teďka zpět k tomu Taurinu, který zabraňuje (DOMS) skrze aktivování satelitních buněk, které jsou zodpovědné za růst nové svalové tkáně. Taurin také napomáhá stabilizovat buněčné membrány, které jsou poškozené oxidativními (vedlejšími produkty) ze cvičení a chrání tak svalová vlákna před poškozením. Například jedna studie došla k závěru, že při podávání Taurinu (3,600mg) denně po dobu 21 dní zredukovala DOMS a zlepšila celkovou svalovou činnost.

Napomáhá spalování tuků

Jak jsem zmiňoval o pár řádků výš, tak Taurin je velice zásadní metabolický nutrient, který napomáhá tělu metabolizovat tuk a produkovat energii. Pokud jsme „metabolicky zdraví“ je naše tělo schopno přepínat mezi užívání paliva pro práci ze zdrojů glukózy na užívání uložených tuků. Celý tento proces je ale tak trošku omezený, pokud konzumujeme veliké množství sacharidů. Taurin nám s tímto „problémem“ však dokáže pomoci.
Tato aminokyselina stimuluje uvolňování růstových faktorů podobných hormonům ze svalů, které mobilizují tukové buňky, aby byly použity jako zdroj energie. Opět se budu obracet na studii, která prokázala, že podávání (6g Taurinu) 90 minut před kardio tréninkem trvající 60 minut byl efekt spalování tuků zvýšen o 38%.

Inzulínová citlivost

Ano, je to taková multifunkční aminokyselina, do jisté míry. Zvýšení inzulínové citlivosti je jeden z faktorů, který zrovna zahrnuje. Dokáže zlepšit efektivitu našich buněk na příjem glukózy a její následné navázání.
Taurin má „anorexigenní“ efekt na hypotalamovou žlázu, což do češtiny převedu tak, že minimalizuje pocity hladu (lze vyvodit z toho krkolomnýho výrazu anorexigenní). Jedna studie zjistila, že taurin podporuje roli inzulínu při kontrole příjmu potravy a pomáhá tímhle mechanismem s pozastavením nárůstu tukové tkáně.
Dále má také anti-oxidační efekt a bylo prokázáno, že snižuje chronický zánět v hypotalamu v mozku. Zánětlivý hypotalamus může mít za následek větší produkci inzulínu ze slinivky břišní a tím pádem to bude mít negativní dopad na hladinu inzulínu v těle a možné zvýšení tukové tkáně.

Pomáhá se vypořádat se stresem

Ačkoli je Taurin aminokyselina, chová se spíše jako takový „neurotransmiter“ (přirozeně se tvoří v nervové soustavě živočichů a slouží k přenášení vzruchů) a napomáhá uklidňovat centrální nervovou soustavu. Taurin vede k vyplavení mozkového transmitteru GABA, který pomáhá tělu zvládat úzkost, takže vaše myšlenky nebudou lítat ve spirále, ale budete mít klidnější mysl.

Podporuje sportovní výkon

Dalším benefitem, který nám může Taurin poskytnout, je lepší adaptace těla na fyzický stres a také snižování RPE (z angličtiny Rated Perceived Exertion – lze vnímat jako subjektivní měřítko pro intenzitu cvičení). Výzkumy potvrdily zlepšení výkonů jak v aerobním, tak anaerobním sportovním výkonu.
1) Anaerobní: Taurin napomáhá II. typu rychlých  svalových vláken s jejich ráznou kontrakcí. Také bojuje proti únavě a onomu efektu „pálení ve svalech“ – díky lepšímu odvádění laktátu.
2) Aerobní: Krom toho, že Taurin pomáhá šetřit glykogen a nutí tělo využívat uložený tuk pro zdroj energie, nám také poskytuje vyšší reakci na pocení (skrze kterou snižuje naší tělesnou teplotu). Kvalitnější termoregulace hraje významnou roli při udržení atletické výkonnosti v pozdějším stádiu tréninku (aktivity).

Chrání srdce

Taurin je také považován za nutrient, který podporuje ochranu srdce a je uložen ve vysokých koncentracích v srdečních mitochondriích, kde snižuje oxidační stres. Zvýšení hladiny taurinu v těle může snížit krevní tlak.

Mohl bych vám tady taky vypsat, že studie zjistily určité zlepšení stavů pacientů v nemocnici, když jim podávali tolik a tolik mg Taurinu a co to s nima konkrétně udělalo, ale toho vás ušetřím. Už takhle si myslím, že jsem toho napsal až až k tomu, abyste mohli zamachrovat v případě, že si někdo otevře energy drink.

Dávkování

0.5 – 3g pro podporu zdraví a anti-stresový efekt
3-6g po tréninku na podporu regenerace

 

Taurin je opravdu skvělá věc, která dokáže pomoci ve spoustě ohledech a pokud byste chtěli trošku obohatit vaší suplementaci, tak Taurinu dejte stopro šanci. Není to nic, bez čeho byste se neobešli, na druhou stranu… proč tomu nedát šanci.