Svaly jsou sexy

Autor: Katrin Walicová

Nedávno jsem si 2x vyběhla Lysou horu a během náročné cesty nahoru, kdy jsem sotva popadala dech, nějaké děcko vykřiklo: “hele, tati, ta holka je divná, ona tady běží už po druhé”. Když jsem konečně doběhla nahoru a poprosila jsem náhodného pána o fotku, pán se při stisknutí spouště pousmál a řekl: “slečno, vy máte nohy jako kobyla”. Těchto připomínek a vyděšených pohledů jsem si nemohla nevšimnout a donutilo mě to zamyslet se, zda by takové připomínky přicházely, i kdybych byla muž.

Hrozně mě zaráží, že i v tak vyspělé době, se lidé diví, když žena zvedá železo (kolikrát víc než muži) nebo si třeba jen 2x vyběhne Lysou horu. Často slýchávám nejen v posilovně, ale třeba i v obchodě narážky typu “ona vypadá jako chlap, to už není hezké”. Znamená to tedy, že žena, která má svaly, vypadá jako muž a muž, který svaly nemá, vypadá jako žena? Kdo nastavil míru svalnatosti u žen a řekl, co se opravdu hodí a co už je moc nebo málo? S největší pravděpodobností vás “zhejtuje” člověk, který se láduje čokoládou, není schopen zvednout zadek z gauče a do komentáře ti nezapomene napsat “fuj, vypadáš jako chlap”. Zatímco ty vstáváš brzy ráno, makáš a stravu dodržuješ na jedničku. Sama se sebou jsi spokojená, ale tyto nemilé připomínky tě dokáží občas pěkně rozhodit.

Na popud těchto komentářů zde máme i druhý typ žen, minimálně osvalené, které si vytváří zbytečně strach ze svalů, z železa a z většího množství jídla, bojí se zvedat váhy a myslí si, že za pár měsíců v posilovně budou vypadat mohutněji než jejich partner. Namísto vyvážené a nutričně bohaté stravy, přichází na řadu okurková dieta, detox paní Mačingové, dieta “nejez sacharidy a rozhodně ne před spaním”, a tak jsou posilovny z větší části navštěvovány mužskou populací, zatímco ženy tráví hodiny v kardio zóně nebo na zumba lekcích.

Většina žen si neuvědomuje, že ženy mají od přírody méně svalů a méně hormonů, podílejících se na anabolických procesech v těle než muži, a proto není zapotřebí se bát občas si zvednout pořádný kus železa. Když se zeptáte doma své drahé polovičky, nebo se jen rozhlédnete okolo sebe, zatímco budete procvičovat svůj pevný, vytvarovaný a kulatý gluteus, uvidíte nadšené pohledy a rostoucí testosteron bouchačů kolem. Tak stejně, jako se chlapi podívají raději na pořádný kus “masa” i my ženy se s radostí otočíme za dokonale vypracovaným mužským pozadím.

Takže ano, buďte svalnaté, zvedejte a pokud se některé ženy rozhodnou být osvalenější, než do míry, do které to okolí považuje za ideální, nenechte se odradit a ukažte světu s hrdostí své krásné “kobylí” nohy.