Svalová paměť

Autor: Petr Pohl

Zranění. Dovolená. Ztráta motivace. To všechno jsou situace, při kterých dochází k přerušení tréninku. Jednou za čas podobná nepříjemnost potká každého z nás a je jedno, z jakého důvodu. Zranění není nekonečné (pokud se nejmenujete Tomáš Rosický), dovolená bohužel taktéž ne, a tak se po nějaké době vracíte do gymu. Co to s vaším tělem udělá a za jak dlouho se vám vrátí vaše forma? Čím mohu tento proces urychlit? Funguje svalová paměť? Dozvíte se v dnešním článku.

Před pár měsíci se mi jedno takové zranění přihodilo a posilovnu jsem musel na nějaký ten pátek vynechat. Jedno hezké pořekadlo praví: „Vše špatné je k něčemu dobré.“ Co může být na zranění dobré? No přeci to, že nyní při psaní následujících vět mohu vycházet  z vlastní, nedávné zkušenosti! Má pauza trvala osm dlouhých týdnů, během kterých jsem fitko viděl leda tak z videí na Youtube. Když se vracíte zpátky do režimu a chcete získat zpět svoji sílu/rozměry, vždy záleží na tom, jak fit jste byli před tím, než jste přestali cvičit – čím lepší forma byla, tím těžší bude dostat ji zpátky. Možná trochu smutné, avšak spravedlivé. Další faktor ovlivňující rychlost návratu je strava, popřípadě suplementy. Pokud během pauzy přestanete držet jídelníček a vysadíte kreatin, návrat bude zase o něco delší. Na druhou stranu by někdo (správně) mohl namítnout, proč se denně ládovat pěti gramy zázračného prášku, když odpoledne stejně žádný gym nebude. Užívání suplementů v době pauzy záleží na vašich osobních preferencích. Stravu bych osobně držel pořád stejnou, popřípadě nepatrně zmenšil porce. To všechno jsou faktory, které do značné míry podmiňují váš (ne)úspěšný návrat.    

No a jak to bylo se mnou? Kvůli problémům se spodními zády jsem byl dva měsíce ze hry. Když jsem se vracel zpět, trochu jsem se bál, jak to všechno půjde. První trénink byl upřímně hrozný – váhy na nějakých padesáti procentech, rychlejší příchod únavy, ztráta dravosti… Mohl bych tady napsat celý odstavec o tom, jak špatné to pro mě bylo. Nicméně ke konci tréninku jsem si uvědomil, že to je jenom první trénink a že příště už to může být úplně někde jindy. A kupodivu tomu tak opravdu bylo! Váhy se zvedly na nějakých 70-75%, cítil jsem se čerstvěji a „tah na branku“ byl zpátky. Každým tréninkem se to postupně zlepšovalo a světe div se, za nějaké 2 týdny jsem byl silově zpátky. Paráda! S rozměry to bylo (je) o něco horší – měsíc po návratu a pořád nejsem tam, kde jsem byl předtím. Ale nezoufám, protože vím, že se tam dostanu. Záleží jen na tom, jak moc chci.

Svalová paměť bezesporu funguje a do značné míry urychlí růst svalových vláken. Ale není to jen o nějaké paměti, je to i o zkušenostech, které jsou stejně důležité, chcete-li dosáhnout formy. Pracně nabyté vědomosti o stravě a tréninku jsou zkušenosti k nezaplacení. Jen si to vemte – nováček Pepík zavítá do fitka a tam na něj vybafne spousta strojů, činek, nářadí… Neví, co vyzkoušet jako první, a tak několik prvních týdnů (měsíců) experimentuje. Nemá správné stravovací návyky a jeho strava má k té ideální fitness daleko. Zkušený borec, který třeba rok necvičil, to bude mít oproti našemu začátečníkovi mnohem jednodušší, protože bude vědět co cvičit, jak to cvičit, kdy to cvičit, co si dát před tréninkem a po tréninku, jakou přílohu zvolit, jaká kombinace suplementů mu funguje nejlépe, jak zvládnout techniku, jak jeho tělo bude reagovat na jednotlivé typy tréninku… Zkrátka know-how k nezaplacení.

Pokud někdy nebudete moci delší dobu cvičit, nezoufejte. To se občas stane každému. S trochou píle, disciplíny a motivace se dostanete zpátky na vrchol. Nebojte se, že ty roky dřiny přišly vniveč – vůbec ne! Jasně, zmenšíte se, ztratíte sílu, možná i trochu toho zapálení, avšak pokud vydržíte a budete chtít, za pár týdnů (měsíců) budete zpátky tam, kde jste byli, než jste přestali. A proč? Protože svalová paměť a zkušenosti!