Suplementy pro vaše ráno

Autor: Pavel Vacek

Stará dobrá kulturistická poučka zní, že hladový kulturista v objemu se musí vyskytovat na světě stejně zřídka jako modelka s knírem. Conchita Wurst, nebo jak se ten přírodní útvar jmenuje nám to sice trochu nabourává, ale stejně platí, že snídaně je pro kulturistu jedním ze dvou až tří naprosto stěžejních jídel dne. Jejím nejdůležitějším úkolem je zastavit noční hladovění a s tím spojený katabolismus a nastartovat váš metabolismus na ty správné obrátky. Noční hladovění se dá v podstatě eliminovat příjmem speciálních proteinových výrobků typu Long 80, ale rychlý příjem těch správných živin je po ránu někdy skutečný problém. Znáte to, ne vždy se vám chce stávat s takovým předstihem, abyste si po ránu udělali ovesnou kaši, občas se vám povede zaspat a pak jste rádi za každou sekundu. Zároveň je třeba taky dodat, že ne všichni mají rozlehlý byt a nejsou natolik oddaní kulturistice, aby vzbudili ostatní členy domácnosti usilovným mícháním vajec. A taky ne každý dokáže po ránu do sebe dostat potřebné množství adekvátních látek. Znám spoustu lidí, kteří dají přednost nepěkné šavli, před představou vydatné snídaně pět vteřin poté, co si vydloubnete poslední ospalku. Ať je to jak chce, pokud se probudíte, začnete vykonávat nějakou aktivitu bez toho, abyste přijali potřebné stavební látky, jste na nejlepší cestě odpálit si nějaké to deko z namáhavě budovaných svalů. A to rozhodně nechcete.

Jakkoliv exotické jsou vaše důvody nesnídat pevnou stravu (což neschvalujeme), máme pro vás alespoň doporučení, které suplementy vám dodají potřebné látky, aniž byste ztratili cenné minuty u vašeho sporáku. 

SYROVÁTKA Jak už jsem řekl v úvodu, pokud nemáte k dispozici délevstřebatelný proteinový mix typu Long 80, nebo Micelar, tak se vaše tělo obvykle ráno probouzí po 7–9 hodinách naprostého hladovění, během kterého rozkládá svalové bílkoviny a získává tak energii. Nejlepší způsob, jak zastavit tento proces, je přijmout ihned po ránu cca 40 g syrovátkového proteinu. Syrovátka je nejrychleji vstřebatelná bílkovina.

Vyberte si syrovátkový izolát nebo ještě rychleji vstřebávaný protein se syrovátkovým hydrolyzátem (syrovátkový protein rozložený na menší fragmenty, které se snáze dostávají do krevního řečiště). Aminokyseliny obsažené v syrovátce rychle vstoupí do krve a jsou místo cenných svalových bílkovin využity jako palivo. Bílkoviny se pak dostanou ke svalům a perfektně je zregenerují. 

Syrovátka také obsahuje peptidy, které podporují roztažitelnost (tzv. dilataci) krevních cév. Extrifit jako jedna z mála firem nabízí skutečně silný produkt na bázi peptidů syrovátky pod označením ActiNox. To má za následek zvýšený přítok krve do svalů, který přináší nejen aminokyseliny, ale také například cen­ný testosteron. Proto je dilatace důležitý proces obzvlášť v ranních hodinách, kdy jsou hladiny testosteronu obvykle nejvyšší.
 Dávkování: 40 g syrovátkového proteinu v koktejlu.

SACHARIDY   Během noci využívají játra skladovaného glykogenu (tj. zásobní formy sacharidů), aby poháněly metabolismus vašeho spícího těla. Když se zásoby glykogenu sníží pod kritickou hladinu, játra vyšlou signál, aby si tělo sáhlo pro energii do svalových zásob. Proto si ráno určitě dejte koktejl složený s rychle vstřebávaných sacharidů, které jsou známy také jako makromolekulární. Dostanou se do jater rychleji než cukry z nějakého sportovního nápoje, doplní tam zásoby glykogenu a játra přestanou hledat energii ve svalech. Tak se dostanete z katabolické do anabolické fáze. Společně se syrovátkou a vysokou hladinou testosteronu jsou tyto sacharidy zaručeným receptem pro svalový růst.   Molekulární hmotnost je chemická veličina, představující hmotnost molekuly určité látky v gramech. Makromolekulární sacharidy jsou tvořeny velkými molekulami, které jsou ve srovnání s jinými velmi těžké. Tyto sacharidy, jako například Vitargo, jsou vyráběny z kukuřičného škrobu. Rychle procházejí žaludkem a střevy, kde jsou absorbovány. Vstupují pak do krve a putují do jater. Pomáhají také tlumit katabolickou aktivitu kortizolu (tj. hormonu, který soupeří s testosteronem a podporuje svalový rozpad), jehož hladina je po ránu velmi vysoká.   Dávkování: Do svého syrovátkového koktejlu zamíchejte 40–60 g sacharidů.

Tip: Použijte Go Pro 30. Ve dvou odměrkách získáte 30 gramů špičkového proteinu a 50 gramů sacharidů.KARNITIN
Možná vás tento suplement v našem doporučení zaskočil, ale Karnitin je známý pro svou schopnost napomáhat transportu tuků do mitochondrií buněk (tj. jakýchsi buněčných elektráren), kde se spalují. Vědci nám nyní říkají, že karnitin může také zvýšit množství androgenových receptorů ve svalech, na které se váže právě testosteron. To má za následek intenzivnější využití kladných účinků testosteronu.   A protože hladiny testosteronu dosahují vrcholu právě po probuzení, je nutné ho využít ke stavbě nové svalové hmoty opravdu maximálně. Vědecké výzkumy totiž ukazují, že karnitin zvyšuje krevní tok, což opět pomáhá testosteronu vykonávat jeho práci. Užívání karnitinu se syrovátkovo-sacharidovým koktejlem je velmi chytré, protože velké množství inzulínu vylučovaného díky syrovátce a sacharidům pomůže doručit ještě větší objem karnitinu ke svalům.   Dávkování: 1–3 g L-karnitinu