Sultán symetrie ohlásil comeback!

Autor: Petr Pohl

Podobně jako vloni i letos se na scénu vrací jeden z nejlepších kulturistů všech dob a není jím nikdo jiný, než Flex Wheeler. Závodník, který proslul především svojí estetickou postavou a tehdy netradičním, flexibilním pósingem (jako vůbec první kulturista dělal provaz). Není tedy divu, že se letos pokusí prosadit v kategorii Classic Physique, která by měla jeho tělesným proporcím nadmíru vyhovovat. A jde na to pěkně zostra – první závody nebudou nikde jinde než na samotné Olympii, díky speciálnímu pozvání IFBB (podobnou pozvánku dostal i Kevin Levrone minulý rok). Tuto velkolepou zprávu dnes již jednapadesátiletý Flex oficiálně sdělil světu během Arnold Classic víkendu v americkém Ohiu.

Začnu dnes od konce, neboť bych chtěl rozebrat téma „speciálních pozvánek“. Jedná se o geniální marketingový tah, díky kterému pořadatelé Olympie získají spoustu (staro)nových fandů, kteří jsou zvědaví, jak to vlastně celé dopadne. Finální umístění daného závodníka fanoušky tolik nezajímá, jde jim spíš o to, jak se kulturista s nelehkým úkolem popasuje. Něco podobného jsme mohli vidět minulý rok, kdy díky Kevinovi byla Olympie slušně „nahypovaná“. Všichni mluvili jen o něm a jeho návratu, takže to byla perfektní reklama na samotný Olympia víkend. A teď ruku na srdce – byla by loňská Olympie atraktivní i bez Kevina? Samozřejmě, ale rozhodně ne pro tolik lidí. Návrat legendy přilákal k televizním obrazovkám (nebo k tolik proklínanému streamu) miliony lidí! Jedná se tedy o fenomén, který zajistí spokojenost jak fanouškům, tak i pořadatelům. Nejsem vůbec proti – myslím, že podobné „akce“ našemu sportu prospívají a zajistí spoustu nových fandů. Já jen doufám, že příští rok nedostane pozvánku třeba takový Arnold... Beru zpět – to by byla teprve výzva!

Svůj pohled na speciální pozvánky jsem pustil do éteru, následující řádky budou věnovány Flexovi. Kenneth Wheeler (přezdívku „Flex“ získal až později díky své ohebnosti) se narodil roku 1965 v Kalifornii a jeho dětství mělo k tomu dokonalému hodně daleko – zneužívání, deprese, sebevražedné sklony, problémy ve škole… Záchranu našel nejdříve v bojových sportech (karate), až pak se dal na kulturistiku. Poprvé závodil roku 1983 a rozhodl se, že zanechá kariéry policejního strážníka (stejně jako Ronnie Coleman, který ovšem stíhal býti kulturistou i policajtem naráz) a udělá vše pro to, aby získal profi kartu. To se mu povedlo roku 1992 a jeho hvězda od té doby stoupala velmi vysoko. Čtyřikrát vyhrál Arnold Classic a na Mr. Olympia se vždy umisťoval na předních příčkách, i přes velkou konkurenci (Yates, Levrone, Shawn Ray, Labrada). Známý byl pro svoji symetricky vypadající postavu, která v historii neměla obdoby. Samotný Arnold jednou prohlásil, že Flex Wheeler byl jeden z nejskvělejších kulturistů vůbec, Ronnie Coleman zase řekl, že Flex byl nejtěžší soupeř, proti kterému se kdy postavil. Gargantuan Nasser El Sonbaty ho pro změnu nazýval „Sultán iluze“. A pak to přišlo – autonehoda v roce 1994 s fatálními následky, která poznamenala jeho kariéru. Konkrétně šlo o dolámaný krk. Zanedlouho přišlo vzácné onemocnění ledviny, které později (2003) mělo vést k transplantaci ledviny. Flex ještě několik let závodil, změnil hru a z estetiky přešel na monstrózní objemy (což mu, alespoň v mých očích, příliš nesedělo), ale v roce 2002 zdravotní komplikace dospěly do bodu, kdy už prostě nebylo možné pokračovat.

Dnes se tento americký kulturista vrací po dlouhých 13 letech na scénu. Dle jeho vlastních slov to je comeback jednak pro fanoušky, jednak pro motivaci lidí se zdravotními komplikacemi, aby jim dokázal, že nic není nemožné. V září by chtěl předvést formu podobnou té z Arnolda 1993, kde vážil „pouhých“ 97 kilogramů – finální váha by letos musela být trochu nižší, viz. podmínky kategorie classic physique. Jeho soupeři budou Sadik Hadzovic, Danny Hester, Damion Ricketts, Arash Rahbar, anebo třeba takový Darrem Charles, který v minulosti své síly s Flexem nejednou poměřil.

V jednom ze svých videí se Wheeler již dříve zmínil o tom, že ho velmi motivovalo sledovat přípravu Kevina Levroneho na Olympii 2016. Jsem zvědavý, jak si Wheeler s nelehkým úkolem návratu poradí a jak jeho transformace dopadne. V jednom videu prohlásil, že nehodlá mít „hubu plnou keců“ o tom, jak porazí dnešní mladou generaci kulturistů, ale že udělá vše proto, aby získal svoji starou postavu zpět. Už aby tu bylo září a s ním nový ročník Olympie!