Stravou proti alergiím
Autor: Extrifit
13. 4. 2023
S příchodem jara rozkvétají nejen louky, nejen tráva se zelená a příroda se zbarvuje, ale nastupují i nám velice nepříjemné – alergie. Pro mnoho alergiků to není zrovna nejšťastnější období v roce. Je to boj s větrnými mlýny. Proto bychom vám v dnešním článku rádi ukázali, jak bojovat s alergickými reakcemi nebo alespoň zmírňovat jejich obvyklý nepříjemný průběh.
Co je alergie?
Na začátek je dobré si objasnit, co alergie vlastně je.
Alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určité látky. A tyto látky se nazývají alergeny. Alergeny aktivují protilátky ze skupiny imunoglobuliny IgG a dochází k jejich zvýšené tvorbě. Jejich základem k tvorbě jsou počáteční problémy zejména v játrech a střevech. Střeva jsou totiž domovem milionů bakterií, které mají hlavní roli ve štěpení živin a efektivnosti imunitního systému. Jemná výstelka střev se dá velice snadno poškodit – ať už alkoholem, některými léky, rafinovaným cukrem, mlékem či lepkem. Všechny tyto suroviny mají alergenní potenciál. Některé bílkoviny přecházejí poškozenou střevní stěnou do krevního řečiště. Imunitní systém je zde identifikuje jako cizorodou látku a tak ji napadne jako neznámého hostitele. Právě z toho následně vznikají známé alergie, jako jsou potravinové, alergie na pyly, roztoče, srst, trávu či bodnutí hmyzem.
Projevy
Alergie se projevuje zejména kýcháním, svěděním, otoky, vyrážkou, slzením, zarudnutím, rýmou nebo dušností.
Potravinová alergie nebo intolerance?
Alergie a intolerance není totéž a je dobré proto rozdělit, co je co. Alergie je, jak jsme již říkali, nepřiměřená reakce imunitního systému na potravinu, zato intolerance je metabolická porucha, kde je absence enzymů, které se podílejí na zpracování potravin. Jestli máte pocit, že trpíte intolerancí na určitou potravinu, je dobré navštívit gastroenterologii, například jestli vám není dobře po požití potraviny s obsahem laktózy. Je totiž možné, že máte nedostatek enzymu laktázy, který dokáže štěpit laktózu obsaženou v mléčných výrobcích, jako je mléko či jogurty.
Jistě jste již slyšeli o celiakii. Jedná se o autoimunní chorobu, protože během ní imunitní systém po snězení potraviny s obsahem lepku útočí proti svému tenkému střevu. Je dobré toto onemocnění podchytit zavčasu, protože jeho neléčení může gradovat ve zvýšenou kazivost zubů nebo cukrovku. Lepek nalezneme v potravinách jako je ječmen, žito, oves, pšenice.
Alergie na potraviny
Alergií existuje celá řada. Častokrát se setkáváme s alergiemi na potraviny, které jsou způsobeny přecitlivělostí imunitního systému na určitou potravinu. Taková alergie se může projevit krátce po jejím požití či s odstupem pár hodin. V dnešní době jsou alergie zejména na korýše, lepek, arašídy, vejce a ryby.
Kromě alergií na potravinu se také ale setkáváme s pylovými alergiemi, které jsou doprovázené nepříjemnou rýmou, slzením či otoky. Jejím spouštěčem mohou být byliny, tráva či dřeviny, kdy jejich pyl se nám dostane na kůži, do nosu, očí či průdušek.
Potraviny zmírňující alergii
Jablka
Jablka obsahují tzv. quercetin. Jedná se o flavonoid chránící před alergickými reakcemi. Stabilizuje buněčné membrány živých buněk, které následně uvolňují přebytečný histamin.
Kurkuma
Látka obsažená v kurkumě – kurkumin je silným antioxidantem, je protizánětlivý a dokáže zmírňovat příznaky alergie.
Česnek
Náš nepřirozenější antioxidant, česnek, je antialergenní, má schopnost zabraňovat aktivitě některých enzymů, které vytvářejí zánětlivé sloučeniny v našem těle a díky tomu zabraňuje alergické reakci. Mimo to je česnek antibiotický a protizánětlivý.
Citrony
Ty posilují naši imunitu zejména díky obsaženému vitamínu C, jsou skvělým antioxidantem a bojují s toxiny. Citrónová voda detoxikuje tělo, proto se doporučuje její konzumace hned po ránu, nalačno.
Losos
Všichni víme, že losos a tučné ryby jsou skvělým zdrojem omega -3 mastných kyselin. Díky tomu je i protizánětlivým pomocníkem v našem jídelníčku. Mimo to napomáhá zlepšovat funkci našich plic, podílí se na snížení intenzity a příznaků astma nebo dušnosti, kterou alergická reakce vyvolává.
Zelený čaj
Zelený čaj napomáhá zlepšovat náš imunitní systém. Obsahuje sloučeninu tzv. EGCG, která blokuje buněčný receptor, který se podílí na vzniku alergické reakce u jedince. Zelený čaj je také dobrým antioxidantem a antihistamikem. Antihistamikum jsou chemické látky, které napomáhají bránit organismus před účinky alergenů.
Batáty
Batáty neboli sladké brambory obsahují betakaroteny, vitamín B6 a draslík. Tyto látky napomáhají v léčbě proti zánětům a obsahují vitamín C potřebný pro posílení našeho imunitního systému.
Zázvor
Zázvor je protizánětlivý, podílí se na zástavě zánětu, stimuluje sekreci hlenu a slouží jako silný antioxidant.