Sprchování může být věda

Autor: Dušan Synek

Dneska, když jsem skončil s tréninkem, jsem přišel domů a provedl svůj rituál, který je složen z pár aktivit, mezi které patří také sprchování. Jsem jeden z těch lidí, který patří mezi příznivce ledových sprch, potažmo otužování se. Co se přiznám bez mučení, nejsem jako jeden z těch ruských boxerů, který se jde projít, vezme si s sebou sekyrku a při procházce okolo jezera si tou sekyrkou vyseká do ledu díru a skočí si do vody, rozhodně ne. Před takovýma lidma smekám a mají můj respekt. Já si vystačím s tou sprchou.

Je to už nějakou dobu, co tohle ledový sprchování provádím pravidelně každý den minimálně po ránu a po tréninku. A teď to přijde… proč po tréninku? Protože jsem od mého kamaráda, který dělá bojové sporty a mimochodem… je v tom fakt dobrej, slyšel, že ledové sprchy po fyzické aktivitě pomáhají rychlejší regeneraci, tím pádem můžu cvičit víc intenzivněji, častěji a budu pořád tak nějak „fresh“. Praktikoval jsem to doopravdy dlouhou dobu a mohu říct, že výsledky této terapie byly opravdu znatelné. Takové ty ukrutné bolesti po tréninku nohou, kdy jedete leg-press do selhání okolo 20 opakování s tím, že u toho 17. už máte pocit, že vám pukne hlava a budete se bát se na ty nohy postavit, nakonec nebyly tak strašné, jak jsem očekával a zbytek svalových skupin zrovna tak. Neříkám, že jsem ty svaly druhý den necítil, ale myslím si, že nebýt těch sprch, dopadnul bych kolikrát mnohem hůř. Nicméně se vracím k tématu.

Dneska jsem si po ledové sprše sednul k PC, popíjel svůj lektvar věčného mládí (proteiňák, ale já ho trošku upgraduju) a přemýšlel jsem nad tím, jak vlastně ty sprchy fungují a co se od toho dá čekat. Přeci jen… ten kamarád, který dělá bojové sporty má přece naprosto jiný cíl, než mám já. Jemu nejde o to, aby na sebe naplácal nějakej gram svalu navíc, ale jde mu o to, aby ze svého tréninku, který když jsem viděl, se mi protočily panenky, protože ta intenzita, nasazení, agresivita, dravost a pořadí cviků, které kontinuálně navazovaly, vytěžil maximum a byl schopen tento fakt brutální trénink zregenerovat a jít další den znovu. Pokud teda nejede dvoufázově, čehož jsem mohl být také svědkem. Prostě mi to nedalo, sednul jsem k PC a hledal v odborných článcích, jak ty sprchy, respektive teplota vody, která ovlivňuje lidský organismus funguje a co od této „terapie“ můžeme očekávat. Když jsem zjistil, že jsem tak dlouhou dobu podkopával sám sobě stoličku, chtěl jsem si dát facku. I když takhle bych to asi říkat neměl. Na jednu stranu jsem mohl těžit z rychlejší regenerace, ale tomu růstu svalů už to moc nepřidalo, spíš naopak. Tak se na to pojďme podívat.

Ledové sprchy po sportovním výkonu (všeobecně) :

  • nabuzují organismus
  • akcelerují cirkulaci krve
  • může pomoci při hubnutí
  • urychlují regeneraci po výkonu
  • lepší funkce imunitního systému

  1. Nabuzení organismu je celkem jasné. Myslím si, že už jen z principu, když se lidského těla dotkne studený podnět (voda, předmět, environmentální podmínky) dokáže to s námi zacloumat a najednou zbystříme. Toto zbystření a šok, který dostaneme, má za následek zvýšený přísun kyslíku a zvýšenou srdeční činnost.
  2. Akcelerace průtoku krve díky stažení a následnému roztažení cév. Když se studený podnět dostane na lidskou kůži a ochladí ji, krev začne poté cirkulovat rychleji, aby tělo zahřála.
  3. Pomoci při hubnutí může ledová sprcha také, avšak je třeba od toho nečekat zázraky. Tento postup jsem aplikoval sám a jisté výsledky to mělo, ale nedovedu říci na kolik %, jelikož alfa a omega při redukci je kalorická restrikce, která byla zajištěna. Ledová sprcha v četnějších intervalech denně byl jen jistý zákrok, který tomu procesu redukce tuku na plážovou formu mohl pomoci. Ale primárně jde o to, že po ochlazení organismu se tělo snaží dostat na svou požadovanou teplotu, což má za následek vytváření energie pro zvýšení tělesné teploty. Také zde hrají roli tukové buňky – konkrétně hnědé, které dokáží generovat teplo, aby ohřáli organismus. Tento proces nastává však pouze při ochlazení organismu.
  4. Zlepšení imunitního systému v souvislosti s ledovýma sprchama je lidem znám už poměrně dlouho. Jde o to, že vystavení těla chladu nutí imunitní systém produkovat více protizánětlivých substancí, které se podílí na zlepšení imunitní odezvy.
  5. Urychlení regenerace po výkonu jsem si nechal na konec, jelikož to je oč tu běží.

Při výzkumu bylo vystaveno testování po dobu 12 týdnů skupina mužů, kteří užívali ledový podnět (sprchu), nebo aktivní regeneraci. Ve výzkumu bylo primárně pod drobnohledem ovlivnění síly, hypertrofie a regenerace organismu.

- Ledový podnět měl za následek negativní ovlivnění síly a hypertrofie, jelikož otupil aktivaci klíčových proteinů a satelitních buněk v kosterních svalech. Data také poukazují na to, že vystavení těla chladu mění počet satelitních buněk a aktivaci kinázi (která reguluje svalovou hypertrofii) a tento proces může vyústit v menší svalové přírůstky a snížení silové odezvy organismu na externí zátěž (zvedaná váha v posilovně).


Toto je shrnutí, co odborné studie výzkumem dokázali v souvislosti s ledovým podnětem na lidský organismus při zkoumání síly a hypertrofie. Co se zlepšení regenerace svalů týče, bylo by to asi na samostatný článek, jelikož těch informací, které byly vyzjištěny, je opravdu mnoho. Já jsem se zajímal pouze o to, jestli pro mě má nějaký smysl ty ledový sprchy používat, nebo ne. Co jsem si z těchto studií vzal já a jak budu k těmto informacím přistupovat? U ledových sprch, které budu aplikovat ráno, zůstanu a budu je užívat také po delším časovém horizontu od tréninku. Jelikož mi nevadí si je dát před spaním, tak to vidím na tu hodinku před spánkem, že tam hupsnu a bude. Vynechám tedy jeden z rituálů, které jsem po tréninku měl a tj. ledová sprcha po tréninku, jelikož si nechci podkopávat stoličku, když to lze udělat jinak a lépe.

Tak další článek, ve kterém se ode mě nedozvíte nic moc o tom, jak zvětšit biceps o nějaký ten centimetr, nebo podobné validní informace, které byste zužitkovali v tomto směru, ale jak jsem se zmiňoval už kolikrát předtím… nejsem jeden z těch, který by tady mohl mluvit o věcech, jak budovat svaly, co je nejlepší cvik na tohle, jak jíst pro to, abych přibral a podobně, jelikož nedisponuju obrovskýma svalama. Tyhle informace ať vám dávají lidé, kteří jsou k tomu kompetentní a mají mnohem více zkušeností. Já mám raději věci, o kterých se moc nepíše, které nikoho moc nezajímají a nejsou tak zásadní. Koneckonců… každý dle svého.