Snižte náklady za maso

Autor: Pavel Vacek
Nakupování masa pro velkou část z nás může znamenat poměrně citelný zásah do peněženky. Pohled na rostoucí ceny masa vás mohou dovádět k pocitům zoufalství, protože maso tvoří značnou část vašeho jídelníčku. Pokud si přečtete dnešní článek, tak tomu už do budoucna být nemusí. Budete totiž vědět, které levnější kousky masa nakoupit, aby tím neutrpěla kvalita vaší stravy, a na druhou stranu jste ulevili peněžence. Nemusíte se bát, že byste si na grilu museli připravovat tofu nebo tomu podobné náhražky (i když i dobře připravené tofu je pochoutka, ale o tom si povíme v jiném článku). A jako bonus vám v dnešním článku představíme ještě pár receptů, abyste věděli, jak jednotlivé druhy mas chutně připravit. 5598729-hovezi
VYSOKÝ ROŠTĚNEC x ROŠTĚNÁ
Cena vysokého roštěnce se může pohybovat až kolem 270 Kč za kilo. Pokud bychom hledali levnější variantu, tak jako ideální se ukazuje ROŠTĚNÁ.
Kilo roštěné se dá pořídit za cca 180 Kč. V mnoha kulturistických dietách hraje steak jednu z hlavních rolí a také patří mezi ty položky, které vám mohou udělat největší díru do rozpočtu. Proto se většinou snažíte hledat méně finančně náročné alternativy.
 
Roštěná je ve sportovní výživě často přehlíženým kouskem masa, přitom je velmi chutná a šťavnatá. Současně je i méně tučná a nabízí poměr bílkovin k tukům 6:1, zatímco u dražšího roštěnce to je 1:1. Podobně jako všechny druhy červeného masa také obsahuje kreatin, který pomáhá zvyšovat svalovou sílu.

Jak roštěnou připravit?
Steak z roštěné bez kosti je chutný sám o sobě. Stačí mu tedy jednoduchá příprava a dochucení solí, případně pepřem nebo jinými bylinkami. Stačí, když na pánvi rozehřejete olej a steak budete opékat 3-4 minuty z jedné strany a potom z druhé, až bude steak propečen dle vašich představ. Optimální je medium, kdy má maso vnitřní teplotu 60 stupňů. Hotové maso dejte na talíř a nechte ho ještě tak 5 minut stát, než ho začnete krájet. Někdy můžete pro změnu maso upravovat nakrájené na kostičky – to se výborně hodí do různých směsí, nebo na nudličky, jak vám ukážeme v našem receptu.
KRŮTÍ PRSA x KRŮTÍ STEHNA
Kilo krůtích prsou stojí kolem 160 Kč, stehna jsou zhruba za 110 Kč za kilo.
Krůtí stehna by se dala popsat jako cenově příznivější a často také chutnější než prsa.
Bílé maso z prsou – ať krůtích nebo kuřecích – bývá po tepelné úpravě vysušené, stehna nabízí chuťově šťavnatější kousky masa.
Co se týká prsíček, tak si dejte pozor i na to, že někteří producenti masa vpravují do masa injekčně roztok slané vody, čímž se následně navýší nejen váha masa, ale také podíl sodíku (až 4x).
Tmavé drůbeží maso obsahuje jen o 1-2 gramy tuku více (v jedné porci) oproti bílému masu.
Současně ale obsahuje více železa a zinku, které pozitivně ovlivňují hladinu energie a následně i produkci testosteronu. V rámci jedné studie bylo zjištěno, že náročný trénink může hladinu testosteronu snižovat, ale zvýšený příjem zinku tomu může úspěšně předcházet.

Jak nejlépe připravit krůtí stehna?
Jeden z nejlepších způsobů, jak stehna upravit, je povařit je ve vývaru nebo v tomatové šťávě. Jednoduše dáte maso, tekutinu a příslušné koření na pánev, zakryjte pokličkou a vařte zhruba hodinu a půl, případně do měkka.
Krůtí stehna jsou skvělá také na grilu. Tmavé kousky masa můžete připravit i s kůží – ta dodá masu delikátní chuť. Kůži ale asi jíst nebudete – představuje nadbytečné množství kalorií ve formě tuků.
Pokud jste ale v objemové fázi nebo máte problémy s přibíráním na váze, tak si kůžičku výjimečně dopřát můžete. _Cozze1
LOSOS x MUŠLE
Kilo čerstvých filet lososa bez kůže vás vyjdou na cca 430 Kč. Kilo mušlí se dá pořídit zhruba za 250 Kč.
Většina z vás mušle možná dodnes nejedla. Ale je to docela škoda, protože mušle mají na seznamu zdravých potravin nezanedbatelné místo – především v množství bílkovin (ve 100 gramech mušlí je kolem 10 gramů bílkovin). Dále obsahují fosfor, železo, vitamin B12 a selen. V těle je pak selen využit při zpracování bílkovin za vzniku selenproteinů – silných antioxidantů, které napomáhají svalům regenerovat po intenzivním tréninku.
Losos je vyhledáván hlavně také jako zdroj omega-3 mastných kyselin, ale i mušle obsahují slušnou dávku těchto prospěšných tuků.
Omega-3 mastné kyseliny mohou stimulovat proteosyntézu ve svalech, což jim propůjčuje výrazně anabolické vlastnosti.

Příprava mušlí
Do velkého hrnce nalijte jeden šálek tekutiny na každých 45 dkg mušlí. Může to být voda, vývar, víno nebo kokosové mléko.
Přiveďte ji k varu a pak přihoďte opláchnuté mušle, snižte teplotu a vařte je, dokud se neotevřou (asi 5 minut). Ty, které se během vaření neotevřou, vyhoďte.
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ x VEPŘOVÁ PANENKA
Hovězí svíčková patří k nejkvalitnějším, nejjemnějším a také nejchutnějším druhům hovězího masa. Za to vše si ale také připlatíte. Kilo hovězí svíčkové pořídíte za 370 Kč.
Vepřová panenka nabízí velmi podobné benefity za přijatelnější cenu. Kilo panenky vás vyjde zhruba na 220 Kč.
Ve srovnání s hovězí svíčkovou má až 5x nižší obsah tuku (1 gram vs. 5 gramů tuku ve 30 gramech masa) a obsah bílkovin je 6 gramů oproti 5 gramům v hovězím ve 30 gramech masa.
Vepřová panenka je dále kvalitním zdrojem thiaminu, vitaminu B, který je nezbytný pro přeměnu sacharidů na energii. A tu během náročného tréninku v posilovně rozhodně potřebujete. Je-li to možné, kupujte maso vždy nekořeněné.

Metoda přípravy
Panenku musíte rychle osmahnout a pak dopéct v troubě.
Troubu si tedy předehřejte na 180 stupňů a na velké pánvi nechte rozehřát lžíci oleje. Pak přidejte maso a osmahněte ho do zlatova z obou stran, tzn. zhruba 6-8 minut. Potom pánev přendejte do trouby a maso ještě 15 minut dopékejte. Vyndejte ho z trouby a nechte ho ještě 10 minut stát, než ho nakrájíte.
Pozor na to, abyste zbytečně dlouhým pečením panenku moc nevysušili, byla by pak tuhá.
  Kuře c
KUŘECÍ PRSA x CELÉ KUŘE
Když to srovnáte na váhu, vyjde vás celé kuře levněji, než jednotlivé kousky kuřecího masa.  A když upečete celé kuře, můžete pak jednotlivé jeho části využívat v jídelníčku dle vaší libosti – můžete je přidat do sendvičů, těstovin, masových směsí se zeleninou, případně i do salátů.
Tuto rychlou dostupnost jistě oceníte hlavně v pracovních dnech.
Celé kuře vás vyjde na zhruba 80 Kč, kuřecí prsa pak na 160 Kč kilo.

Jak kuře připravíte?
Pokud budete péct celé kuře, tak si troubu předehřejte na 180 stupňů, kuře omyjte a osušte. Potřete ho (i s kůží) olejem, okořeňte a dle chuti přidejte sůl a pepř. Dovnitř do kuřete můžete dát pár stroužků česneku, kousky citrónu a bylinky. Takto připravené kuře dejte na pekáč vyložený pečícím papírem a pečte asi hodinu. Až ho z trouby vyndáte, je dobré jej nechat ještě alespoň 10 minut stát, než ho naporcujete.
 
V předešlých řádcích jsme se vám snažili poradit, jak je možné ušetřit na výdajích za nákup masa a přitom tím neuškodit vašemu jídelníčku. Můžete vyzkoušet i výše uvedené recepty.
A na závěr ještě pár tipů, jak můžete ušetřit ještě víc.
1. NAKUPUJTE VE VELKÉM
Hlídejte se, ve kterých obchodech jsou zrovna akce a kupujte výhodná „rodinná balení“ masa.
Vyjde vás to levněji a čerstvé maso můžete v mrazáku skladovat až 6 měsíců. Před zmražením je ovšem vhodné si maso rozdělit na jednotlivé porce.
2. NEBOJTE SE KOSTÍ
Když budete kupovat maso s kostí (třeba kuřecí prsa), vyjde vás to levněji, než kdyby šlo o vykostěné kousky.
Kost navíc dodá masu během tepelné úpravy zajímavou chuť.
3. ZAJEĎTE SI PRO MASO PŘÍMO NA FARMU
Kupovat maso přímo ze zdroje značně eliminuje náklady a to se promítne i do ceny. Navíc máte šanci takto koupit kvalitnější maso, než jaké na vás čeká na pultech mnoha obchodů.