Slavoj Bednář- Slovensko předčilo moje očekávání.

Autor: Pavel Vacek

První ročník Extrifit Training Day na Slovensku, který se konal v MM Fitness v B. Bystrici a v Mozolani Fitness Clubu Solinky, se vydařil. Ale líbila se tato promo-akce i jednomu z protagonistů, členovi Extrifit týmu a českému kulturistovi Slavojovi Bednářovi, bronzovému medailistovi na nedávném mistrovství světa profesionálů federace NABBA, se kterým jsme udělali rozhovor?

IMG_8910 Jste spokojený? Překonalo to moje očekávání. Oceňuji bezchybnou organizaci, kvituji super profesionální přístup ze strany Andreje Mozolániho a Martina Andreje z Extrifit Slovakia. Tito skvělí chlapi nám vytvořili dokonalé zázemí. Nemělo to chybu. Oběma děkuji za krásné tři dny. Podle mě se splnily i očekávání ze strany Extrifitu, kterému jsme udělali dobré jméno, setkali jsme se s fanoušky az mého pohledu se všichni cítili velmi dobře. Na semináři jsme probrali spoustu věcí, byly tam otázky ohledně tréninku a výživy. Fanouškům to mohlo dost přinést.   V publiku bylo mnoho mladých lidí, kteří jsou nyní na začátku cesty nebo jen chtějí začít na sobě pracovat. Co byste doporučili začátečníkům? Důležité je nejen začít, ale pak i vydržet. Nejlepší je začít pod vedením osobního trenéra, který tomu rozumí. V první řadě je třeba si upravit stravu, neboť žádné cvičení bez adekvátní stravy nemá smysl. Alfou a omegou je nepodceňovat stravu, to říkám každému, nejen začátečníkovi, ale i pokročilému. Trénování je pak o soustavném hledání cesty, jak ty svaly co nejlépe stimulovat a zatížit. Pokud jde o cvičence, kteří si již osvojili techniku cviků a vědí při cvicích zapojit ty svaly, které je třeba, pokud mají tyto předpoklady, pak je pro ně ideální split 2 +1. Čili dva tréninkové dny a den volna, ale s tím, že tělo mají rozděleny do tří až čtyř dnů.   Dívky zajímaly metody, jak docílit štíhlou linii ... Trénink je super, ale je to hlavně o stravě. Pokud nebudete mít správné složený jídelníček, pak výsledky nebudou takové, jak chcete. Doporučuji úpravu stravy a stanovit takový trénink, aby se urychlilo spalování. Pokud to myslíte vážně, pak je třeba 5x týdně absolvovat cvičení ve fitku, 3x silový trénink a 2x aerobní trénink. Samozřejmě, hlídat si stravu, to je základ.   Pokud byste měl k dispozici pouze tři tréninkové dny v týdnu, jako byste rozdělil svalové partie? Jeden den bych odcvičíte celé nohy, to znamená kvadricepsy, hamstringy a lýtka, na druhý den bych zvolil trénink zad a ramen, třetí den bych se zaměřil na prsa a ruce. Toto se dá bez problémů odjet, není to špatný split.   Jaký máte svůj tréninkový split? Většinou mám tělo rozděleno do pěti dnů. Jdu prsa a biceps, záda a triceps, ramena většinou cvičím samostatně, neboť je považuji za svou slabinu, čtvrtý den samostatně trénuji kvadricepsy, pátý den mám hamstringy a lýtka. IMG_8810   Velmi se liší váš silový trénink v objemovce a dietě? Velké výkyvy nemám. Liší se to hlavně tím, že v dietě trochu zintenzivňuje trénink, nedávám si extrémně váhy, ale zkrátím pauzy, jdu nějaké supersérie, prostě to víc vyždímat, aby se spálil tuk. Ale i v objemovce, i v rýsovací fázi se snažím sval stimulovat a přetížit. Mnohem větší důraz kladu v objemové fázi na dostatečné množství kalorií a bílkovin.   Děláte i vyloženě kardio trénink? Od té doby, jak jsem nabral více svalů a mám permanentně více než 110 kg, je můj metabolismus tak vysoký, že není důvod dělat čisté kardio. Navíc pracuji na místě, kde máme lékárna na dvou patrech, a tak celý den létám nahoru-dolů, do skladu, do laboratoře, čili kardia, takového nechtěného, mám až až. Ale kdybych byl běžný cvičitel, vůbec bych se nebránil 2-3x týdně dělat čisté kardio kvůli srdci a fyzičce.   Jaký je váš váhový strop v mimosoutěžním období? Iv mimosoutěžním období se snažím držet váhu na uzdě. Velmi nepřibírám. Čtyři měsíce před závodem si začínám stravu ještě více hlídat, tři měsíce před soutěží začínám tvrdší dietu a úplný extrém v dietě je 6-7 týdnů před závodem. V objemovce jsem měl 119 kg, týden před soutěží jsem se dostal na 112 kg, pak se odvodňuji a na závodech to bylo 107 kg.   Váš jídelníček během roku? Po závodech mám potřebu zvýšit množství sacharidů na 700 až 800 g, ale po měsíci až dvou to snižuji zpět na 400 g. Od října to však chci znovu zvýšit na 700 ga udržet alespoň dva měsíce, co by mi v objemové přípravě mohlo pomoci. Bílkoviny nechávám na 3 g / kg tělesné váhy. Sacharidy získávám 80% ze stravy a bílkoviny 70%, zbytek z doplňků výživy. Pokud nejsem v předsoutěžní dietě, tak začínám ráno BCAA aminokyselinami, abych co nejdříve dostal do těla stavební látky. O půl hodinu později snídám. Většinou jsou to ovesné vločky s rýžovými chleby nebo trochou vaječného bílku. Desátá sestává z proteinového koktejlu nebo proteinové tyčinky. Na oběd jem 300 g masa a 150 g rýže. Na svačinu si dávám cottage se šmakounem a trochu rýžových chlebíčků nebo celozrnného pečiva. Potom následuje trénink, který je obalený startovacími enočkami, beceačkami, glutaminem - podle intenzity tréninku. Pokud je trénink opravdu těžký, tak zvyšuji dávky beceačiek i glutaminu. Co nejdříve po tréninku používám hydrolyzovanou bílkovinu Hydro 77, kterou tělo rychle zpracuje, plus přidávám i v objemové přípravě Go Pro 30. Pak jde večeře, kde si dám zase 300 g masa a jako přílohu, buď rýži nebo brambory či těstoviny. Na noc beru postupně se uvolňující proteiny - casein nebo long. Samozřejmě, že ty přípravky jsou z Extrifitu. G 21 VII   Máte tzv.. ulítlé dni, kdy přísnost ve stravě nedodržujete? Jde o den, kdy můžete v dietě vypnout a sníst jakékoliv množství čehokoliv, na co máte chuť. Ještě před třemi lety jsem to dělal, ale nyní v tom už nevidím přínos pro sebe. Spíše si vystačím s větším množstvím kvalitních sacharidů a místo 100 g sním 800 až 1000 g, ale nejsou to čokolády a nějaké \"prasárny\". Nač si dávat čokoládu, když mi chutnají vločky. Ale jednou za 14 dní si i já udělám nějaké klasické jídlo jako naposledy - jahodové knedlíky.   A můžete si dát i alkohol? Jsem skoro absolutní abstinent, alkohol nevyhledávám, ani mi nechutná. Za rok maximálně vypiju pět piv.   V NABBA sklízíte úspěchy, jste amatérským dvojnásobným vítězem Mr.. Universe a svůj profesionální debut jste vyšperkovali bronzem na mistrovství světa. Jaká bude vaše nejbližší soutěž? Po obhájení titulu Mr.. Universe jsem dostal možnost přestoupit mezi profíky, co jsem využil. Byla to pro mě velká výzva, vždyť profi-kartu vlastní kulturisté, kteří vyhráli MS nebo Mr.. Universe, je to absolutní špička. Příprava na mou profesionální premiéru byla náročná, ale vyplatilo se, získal jsem bronz na mistrovství světa (7. června 2014 v Belfastu). Teď mám volnější režim. Nehodlám sice omezovat intenzitu tréninku, ale chci si celkově psychicky odpočinout. Když se cítím unavený, neřeším to a dám si volno. Věnuji se svému fitku a pracovním věcem. Za nějaké dva měsíce bych rád do toho znovu šlápl a začal pětiměsíční přípravu na 1. ročník Lee Priesty Pro Classic v Sydney (22. března 2015), což bude velmi prestižní soutěž. Mým cílem bude připravit se tak, abych se v Austrálii ukázal v co nejlepší formě. Velmi se těším a doufám, že tam vyhraju.   Ľubomír Chochuľa IMG_8819