Skinnyfatismus

Autor: Dušan Synek

Poměrně častý výrok, který se vyskytuje na sociálních sítích, youtube a přijde mi, že je to jakýsi "strašák" dnešní doby. Skinnyfat… co to vlastně znamená a o co jde? V překladu z angličtiny do češtiny by to mělo být něco jako „štíhlý tlouštík“. Ano, zní to zvláštně, ale opravdu na tom něco bude. Když jsem viděl videa, ve kterých byl k tomuto názvu (Skinnyfat) přidán obrázek jedince, jenž vystihuje tento termín, uvědomil jsem si, že jsem vlastně vypadal stejně, když jsem začínal. Fitness kanály na YouTube z tohoto termínu v názvu videa těží neskutečná shlédnutí, až se nestačím divit. Ale co to vlastně je to Skinnyfat?

Tento problém řeší především mužská populace, kdy je jedinec obdařen velmi špatnou genetikou. Jedná se vlastně o hubeného člověka, který má na své tělesné schránce jen minimální svalovou hmotu a k tomu je obdařen značnými tukovými zásobami. Jedinec postavy Skinnyfat má tedy hubené ruce a nohy, jelikož na nich nemá moc svaloviny a největší množství tuku má uložené na trupu, hlavně v abdominální (břišní) oblasti a spodcích zad.

Pokud jste osoba, která spadá do tohoto typu „somatotypu“, tak neházejte flintu do žita, jak se říká, jelikož i tato tělesná kompozice se dá velmi rychle upravit na průměrnou štíhlou postavu. Nemyslím si, že je to něco, za co by se měl člověk stydět, koneckonců já jsem zářným příkladem toho, že vytrvalost, snaha a píle se opravdu vyplácí, a i já jsem změnil svou tělesnou kompozici.

Důvody, proč máte tuto tělesnou kompozici:

Provádíte příliš mnoho statického cardia

Ano, cardio je skvělá věc, nicméně je potřeba rozlišit, o jaký druh cardia se jedná a zdali je pro vás vhodný, či nikoli. Nespočítal bych ty moje pohledy na běžící pásy, eliptické trenažéry, stacionární kola, nebo jiné peklostroje, na kterých hubení jedinci po tréninku, nebo před tréninkem, provádějí minimálně 30minutovou aktivitu s intenzitou takovou, že i já s nákupní taškou jdu domů rychleji. V dnešní době je již mnoho vědeckých studií, že klasické KONVENČNÍ cardio pálí sice tuk, ale také veliké množství svalové hmoty, kterou jedinci Skinnyfat nebyly příliš obdařeni. Proto se vykašlete na klasické chození na páse s telefonem v ruce a raději začněte pořádně cvičit. Jednak tím zajistíte růst svalů a jednak tréninkem o vysoké intenzitě spalitelné mnoho více tuku než klasickým cardiem.

Jíte příliš málo

Docela paradoxní, že proto, abyste byli hubení, musíte jíst více. Ano, základní pravidlo, které hovoří naprosto jasně o energetické bilanci, že pokud chcete hubnout, tedy spalovat přebytečný tuk, musíte se nacházet v kalorické deficitu. Problém je, že tento deficit nesmí být příliš veliký, nebo tělo bude doslova kanibalizovat svaly a váš tuk si ponechá ladem na “ horší časy“. Proto, pokud se nacházíte v kalorické restrikci, ponechte tuto restrikci maximálně na -500 kcal vašeho denního příjmu. Takové množství bude pro tělo naprosto přijatelné, z kontinuálního hlediska funkční a dlouho udržitelné. Makroživina, která by měla být dostatečně zajištěna, pokud pálíte tuk, jsou bílkoviny, které vám pomohou udržet svalovou hmotu v restrikci.

Strach z tuků

V dnešní době už bych tento fakt mohl nazvat tukofóbie, jelikož se tato fobie vyskytuje čím dál častěji. To, že bychom se měli vyhýbat tukům je fakt ze zlaté éry kulturistiky, kdy nebylo možné provádět tolik výzkumu, jako nyní. V dnešní době však už víme, že konzumace tuků v těle podporuje především hormonální odezvu a tělo díky tukům lépe hospodaří s hormony, jež jsou naprosto nezbytné ke správné funkci lidského organismu, jako celku. Ano, mají sice 2x větší kalorický obsah než bílkoviny a sacharidy, to ale neznamená, že bychom se jim měli vyhýbat, jen se s nimi musíte naučit lépe hospodařit.

Strach, nebo nechuť do silového tréninku

Silový trénink, nebo trénink ve fitku obecně, s sebou přináší doopravdy nespočet benefitů od pálení tuků, přes budování svalové hmoty a tělesné dekompozice, po hormonální odezvu, imunitu, odstranění rizika vzniku civilizačních onemocnění a já nevím, co všechno ještě. Proto, jak jsem zmiňoval na začátku článku, nebojte se začít doopravdy trénovat a vykašlete se na klasické cardio, kterým ty svaly akorát spálíte.

Váha je váš nepřítel

Zapomeňte momentálně na klasickou váhu, na kterou každé ráno šlapete a modlíte se, ať tam není ani o gram víc. Neberte mě v tomto bodě špatně, klasická váha je dobrý pomocník pro RELATIVNÍ stanovení vaší tělesné kompozice, nicméně nelze z výsledků vážení vycházet jako z faktu, jelikož je zde mnoho proměnných. Pokud opravdu chcete začít se svou postavou něco dělat, dodržujte všechny body, které jsem zmiňoval výše a vaši váhu nechte ležet, jelikož byste si mohli myslet, že svaly, které tréninkem přiberete jsou akorát tuk, protože sval, jako aktivní hmota, je v menším objemu těžší než tuk. Používejte raději osvědčeno metodu, kdy se vždycky za týden podíváte ve stejný čas do zrcadla (ideálně ráno nalačno).

Já osobně nejsem zrovna zastáncem novodobých trendů, co se globálního směru týče. Někdo něco vymyslí a je toho plný internet, televize, reklamní billboardy, a ještě mě tyhle novinky doprovází v mém spaní v podobě noční můry, takže já a tyhle novoty, nebo nové trendy, prostě nejsme kamarádi. Myslím si ale, že termín Skinnyfat je poměrně výstižný a může přesně definovat tělesnou kompozici člověka. Snad bych se ani nebránil tomu, aby tento termín byl zakomponován do tělesných somatotypů, ale tyhle myšlenky si raději nechám pro sebe.

Závěrem bych rád podotknul, že vymlouvání se na špatnou genetiku není přijatelné, jelikož každý se svým tělem může naložit tak, aby se sám sobě líbil. Pravda, někomu stačí udělat jen pár pouhých krůčku k tomu, aby se podíval do té prokleté věci, které se říká zrcadlo, a řekl si: „vypadám dobře a jsem se sebou spokojen“. Někdo bude muset podstoupit velmi dlouhý maraton k tomu, aby si tuto větu mohl říci také. Pamatujte vždy na jednu věc, kterou říkám lidem velmi často: „Každý start má svůj cíl!“