Sedmero přikázání o creatinu

Autor: Pavel Vacek

Ačkoli jsem se domníval, že již není třeba publikovat další a další informace o creatinu, dotazy pod výrobky Creapure a Creatin Ethyl Ester mě usvědčují z hlubokého omylu. Proto jsem sestavil 7 pravidelně opakujících se otázek na užívání creatinu.

Creatin je bezesporu jedním z nejúčinnějších a nejefektivnějších doplňků výživy, které za posledních 20 let přišly na trh. Skvělá zpráva pro spotřebitele je i informace, že jde také o jeden z účinných doplňků výživy, které nekladou velké nároky na váš rozpočet. Creatin si bez nadsázky může dovolit skutečně každý. Myslím si, že bez nadsázky by se dal označit jako výrobek, který možná nejvíce legálním způsobem ovlivnil výkonnost a nárůst svalové hmoty nové generace kulturistů.

Účinky creatinu jsou poměrně dobře známé již dlouhých 20 let a je to také doplněk výživy, kterému se možná nejvíce dostalo nejrůznějších vědeckých zkoumání a měření jeho vlivu na sportovní výkonnost jednotlivce.

Domníval jsem se, že již není třeba publikovat další a další informace o creatinu, neboť tyto fakta už přece musí každý kulturista dávno znát. Dotazy pod výrobky Creapure, Crea mono a Creatin Ethyl Ester mě ovšem usvědčují z mého hlubokého omylu. Ostatně, přesvědčte se sami.  Je to tím, že neustále dorůstají noví a noví začínající kulturisté a dostávají se do věku, kdy chtějí vyzkoušet svůj první creatin a tudíž se objevují nové otázky, týkající se užívání tohoto doplňku výživy.

A právě pro tyto prvouživatele je určen následující text. Určitě vás nehodlám zasypat vědeckými studiemi na téma užívání creatinu. Ani na vás dělat dojem mudrlanta používáním citací odborných názvů, protože jsem přesvědčen, že na člověka, jenž pokládá následující otázky, by to možná udělalo dojem, ale odnesl by si z těchto informací jen málo praktických tipů. Takže poloprofesionální výživoví poradci jistě přimhouří oko nad absencí složitých a do detailů jdoucích postupů a analýz, a já se tedy co nejjednodušeji pokusím prostřednictvím nejčastěji kladených otázek z naší on-line poradny vysvětlit, o co vlastně jde při užívání creatinu.

CO JE TO CREATIN?

Důmyslný vzorec a přesnou formulaci najdete ve wikipedii pod heslem Kreatin. Vy potřebujete vědět, že to je látka, která zásobuje velmi rychlou energií především svalovou tkáň. Zjednodušeně řečeno, jde o jakési svalové palivo, které zvyšuje fyzickou výkonnost při po sobě jdoucích krátkodobých intervalech vysoce intenzivního fyzického výkonu, jako je třeba posilovací trénink ve fitness centru. Creatin se nachází v potravinách živočišného původu, jako např. vejce, maso. Z tohoto důvodu je zřejmé, že creatin je přirozenou látkou pro naše tělo.

JE CREATIN BEZPEČNÝ?

Rozhodně ano.  A to především z důvodu, který jsem popsal výše. Jde jen o to, že v např. v mase je množství creatinu nedostatečné pro potřeby silově trénujícího sportovce. Nejvyšší množství obsahuje červené maso (možná odtud pramení ono okřídlené „máš sílu jako býk“) a dodání potřebného množství creatinu v této podobě by bylo pro mnohé z nás finančně neúnosné. Právě proto se creatin doplňuje ve formě doplňku výživy.

OD KOLIKA LET MOHU ZAČÍT BRÁT CREATIN?

Vlastně se motáme pořád okolo stejného „problému“. Vím, že tuto starost na vás přehodili především vaši rodiče. A jako všichni rodiče to s vámi myslí dobře. Pouze nemají v tomto ohledu patřičné informace. Takže až na vás budou naléhat, že jste na podobné přípravky příliš mladí, tak se jich v klidu můžete zeptat, jaká je věková hranice užívání obaleného řízku. Takže znova. Creatin se zpracovává převážně z masa a tím pádem je věkové určení podobné jako při konzumaci masa. Nicméně pokud se bavíme o cvičení a silovém tréninku, tak reálné užívání creatinu je vhodné nejdříve po nějakém tříměsíčním seznamovacím cvičebním plánu.

KOLIK PO CREATINU PŘIBERU?

Jednoduchá (a častá) otázka, na kterou neexistuje jednoduchá a universální odpověď. To totiž záleží na mnoha faktorech, jako je vhodná strava, vhodně zvolený tréninkový plán, provedení a intenzita tréninku a v neposlední řadě také vaše píle a talent. Ale nejsou nereálné přírůstky okolo 3-7 kilo za měsíc. Mnoho uživatelů vám tuto informaci může potvrdit.

JAK CREATIN DÁVKOVAT?

Zde je to přeci jen trochu složitější. Doporučená délka užívání je 8 týdnů v kuse a poté by měla následovat několikatýdenní přestávka. Jednotlivé dávky kreatinu nemají být menší než 3 - 5 g. Ovšem pozor, co je důležité! Osvědčuje se prvních 5 dnů užívat kreatin v celkové denní dávce 15 - 20g, a to rozloženě v průběhu dne, např. 5 g kreatinu 3 - 4x denně. Během této \"fáze nasycení\" se svaly naplní kreatinem, poté se užívají už jen \"udržovací\" dávky, které jsou obvykle 5 g denně (při hmotnosti 60 - 80 kg). To platí především o Creatinu ve formě monohydrátu. Ovšem účinek kreatinu je znát již po několika dnech užívání.

MOHU BRÁT SOUČASNĚ VÍCE DRUHŮ CREATINŮ?

Ne. Nebo lépe řečeno, je to absolutně zbytečné. Jak brzo zjistíte, existuje velké množství nejrůznějších creatinů. V naší nabídce jsou dva druhy pod různým názvem a balení, a i ty vám dokážou pěkně pomotat hlavu. Jde o to, že různé creatiny mají zvýrazněné určité vlastnosti a jiné naopak potlačené. Pokud si vezmeme za příklad právě naše dva výrobky, tak ve stručnosti se dá říci, že Creatin Monohydrate je základní creatin se všemi jeho pozitivy, ale i negativy v podobě poměrně značné retence vody, což sice způsobuje výrazný přírůstek hmotnosti, ale také mírně odulý vzhled. Ale pozor! Někteří uživatelé právě toto vyhledávají! Nicméně jiní preferují kreatin bez této vlastnosti při nižším nárůstu hmotnosti. Ti zpravidla sáhnou po „vylepšené“ verzi a tou je bezesporu Creatin Ethyl Ester. Jak je to možné. Teď je možná trochu prostoru pro větší odbornost. Tak tedy, CEE obsahuje kreatinový ethyl ester HCl. Estery jsou organické sloučeniny, které vznikají v procesu esterifikace – což je reakce kyseliny karboxylové s alkoholy. Zdůrazněním pozitivních vlastností a eliminací negativních stránek kreatin monohydrátu vzniká kreatin ethyl ester HCl.

MOHU BRÁT CREATIN SPOLEČNĚ S KOFEINEM?

Překvapivě častý dotaz, na který mnohokrát odpovídáme na našich seminářích Extrifit Training Day. Pravděpodobně za to může upozornění, které se dříve objevovalo v popisu Creatinů: Nadměrný příjem kofeinu z kávy nebo jiných nápojů působí na kreatin monohydrát negativně - snižuje se jeho využitelnost a kreatin se začíná ve větší míře vylučovat ze svalů. Tato věta způsobila téměř paniku z neúčinnosti creatinu při současném pití kávy a postavila mnohé před těžké dilema, zda dát přednost kávě, nebo creatinu. Situace někdy o to horší, že kofein je obsažen i v našich skvělých produktech jako je  E.NOX, HellNox© či Hellgel© a bezkonkurenční Agrezz©

Ale skutečnost je mnohem prostší a záhada kontraindikace bude záhy vyřešena. Jde o to, že creatin potřebuje ke svému správnému působení dostatečně „vodní“ prostředí, kdežto o kofeinu je známo, že působí diureticky. Tzn., že vylučuje vodu z těla ven. A na základě těchto dvou informací vznikl dojem o neslučitelnosti vzájemného užívání creatinu a kofeinu. Řešení je však překvapivě prosté. Jednoduše musíte při užívání kofeinu pít víc než obvykle. To je celé. Kofein sice může vyloučit nějakou vodu navíc, ale přesto jí zbyde dost na to, aby zajistila 100% účinnost creatinu.

A to je celé. Myslím si, že jsem obsáhl asi všechny dotazy, které se opakují se železnou pravidelností v naší poradně. Ale není vyloučené, že mě zase něčím překvapíte. Tak směle do toho.