Rozhovor s Romanou Renzovou, Mistriní České Republiky v závodní Kulturistice pro rok 2010

Autor: Pavel Vacek

Ahoj Romano v kolika letech si vlastně začala s tréninkem?

Už jako malá holčička u nás doma v Karviné jsem tahala činky od taťky co měl doma :) ale s pořádným tréninkem jsem začala až v 23letech ale do te doby jsem sportovala tak nějak všestranně :)Jako vzor jsem vždycky měla Cory Everson ta měla opravdu krasnou postavu a s novější doby se mi hodně libí Valentina Čepiga ta má taky velmi líbivou postavu a také má krasné volné sestavy.

Jaké máš pocity ze zisku titulu mistryně republiky IFBB 2010 ve sportovní kulturistice? vím že to bylo na třetí pokus a minulý rok že ti titul utekl těsně.

Minulý rok jsem byla ještě po semifinále první no ale ve finále se body počítají od začátků a tak jsem skončila nakonec třetí :( ale letos to konečně vyšlo a titul je doma a příští rok ho zkusím obhájit :)

Vím že máš malého syna jak se jmenuje? sportuje taky?

Moje malé zlatíčko se jmenuje Milánek a letos bude mít 5 roků :) Je to takové to hyperaktivní dítko už teď zkouší tahat moje činky:)Sportovní geny má určitěpo mně :)On si ráno dával granko a já měla ráno v dietě protein EGG100 :)

Jáka je tvá váha a výška?

Měřím 170cm a váha se pohybuje od 70-73kg v objemu a v soutěžní formě 60-61kg :)

Taky jsem se doslechl že si velmi dobře silově disponovaná,prozradíš nám své tréninkové váhy?

V tréninku třeba na bench cvičím s 90kg v sérii po 8 opak. max na bench mám 110kg :) Zhyby na hrazdě cvičím po 8.opak.s 15-20kg kotoučem na opasku,na ramena váhu moc nezvyšují a tak cvičím jen s 50kg činkou po 10.opak. a biceps ve stoje s velkou činkou trénují s 50kg po 8.opak..taky jezdím kliky na bradlech po 8.opak.s 35-40kg na opasku :)



To jsou teda pořádné váhy na ženskou! Nemají s tím někdy chlapi problém že zvedáš skoro více než oni ? :)
 
Oni někteří mě chválí a mají uznaní pro mé silové výkony ale taky někteří závidí a jsou i takoví kteří raději odejdou z fitu aby se necítili trapně :)

Neuvažuješ o tom že se zúčastníš taky nějakých silových soutěži?

Uvažuji a momentálně se po nějaké rozhlížím a chtěla bych zkusit závody v bench pressu takz.RAW bez pomocných trikotů.

Řekni nám něco o tréninku tvých deltových a zádových svalů které jsou dominantou tvé postavy.

Tréninky různě měním ale třeba na zada jedu často hrazdu tak dlouho až udělám 100opak. jen s malýma pauzama,pak dělám různé druhy přítahu v předklonů kde střídám uchopy podhmatem,nadhmatem na úzko apod.,občas dám i mrtvé tahy :) A ramena taková ta klasika nějaký tlaky,předpažování,upažování apod.

Prozradíš nám své oblíbení jídla v objemové přípravě a jaké máš ráda v dietě?

No tak v objemu si hrozně ráda dám buchty,různé mléčné čokolády,zbožňuji ovarové koleno,tatarák a taky anglickou slaninu :) V dietě to už je horší tam moc výběr není ale hlavně si pošmáknu na plackách s ovesných vloček,proteinových tyčinkách a taky oříškách které v dietě furt uzobávám celý den :)

Jak často týdně trénuješ?

V objemu trénuji 4x týdně a v přípravě na závody potom 4+1 a přidávám aerobku na běžícím pásu,rotopedu nebo
steperu,ke konci přípravy už je potom trénink ve fitu 2.fázový.

Myslíš si že jde uspět ve sportovní kulturistice bez používání dopingových preparátů?

Myslím si že v ženské kategori na úrovní mistrovství republiky to určitě jde a já jsem toho příkladem,protože žádné zakázané látky nepoužívám.

Máš nějakého sponzora který ti pomáhá s přípravou na závody?

Bohužel nemám žádného sponzora a všechno si hradím sama ale je pravda že mě částečně podporuje město Karviná a za to jsem jim velmi vděčná ale sponzora jako takového bohužel nemám.

Chtěla by jsi někomu poděkovat za pomoc s přípravou na závody?

Chtěla bych poděkovat své kamarádce a trenérce zároveň Lesje Honsové která mi umožnila 4.měsíční přípravu v Českých Budějovicích ve fitness centru Pouzar,také bych chtěla poděkovat svému byválému příteli a otci mého syna který se v době mých častějších tréninků vzorně staral o našeho Milánka :) A taky bych chtěla poděkovat kamarádovi Zdeňkovi Štefkovi který byl se mnou jako doprovod na mistrovství ČR v Jihlavě a dokonale se postaral o muj předsoutěžní servis od natíraní barvou až po zajišťování všech věci okolo závodů.

Děkuji Romano za rozhovor a přeji ti mnoho dalších sportovních úspěchů.