René Gorol- Není lepší sport než kulturistika!

Autor: Pavel Vacek

Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým juniorským závodníkem v kulturistice, který navzdory svému nízkému věku, již dokázal vyhrát Mistrovství ČR mužů a který má to štěstí, že si ho pod svá křídla vzal novopečený český profesionál Jan Kubík. 12307_7
Mohl by ses Rendo představit čtenářům?

Zdravím všechny čtenáře, je mi 22 let, měřím 172 cm a moje aktuální váha se pohybuje okolo 92-93 Kg. Pracují jako pracovník v sociálních službách v neziskové organizaci.
 
Jak vypadaly tvé kulturistické začátky? Kdy jsi začal cvičit, co tě k tomu vedlo? 
 
Vzpomínám si na ten moment, kdy jsem poprvé navštívil  BODYLAND OSTRAVA. Bylo mi dvanáct let a doprovázel jsem strýce. To bylo poprvé, kdy jsem objevil kouzlo činek. Aktivněji jsem se začal věnovat posilování, když mi bylo asi 15 let. Jeden z důvodu byl ten, že svalnatá těla se líbí opačnému pohlaví a hlavně jsem se chtěl lišit od svých vrstevníků, mít určitý respekt.
 
Jaké největší tréninkové chyby jsi se, dle tvého názoru, v začátcích dopouštěl?
 
Určitě největší chybou bylo to, že jsem necvičil vůbec spodní polovinu těla. Pořád jsem se soustředil jenom na horní polovinu. Nikdy jsem totiž nepomyslel, že bych někdy mohl v kulturistice závodit. Říkal jsem si, že na nohy se stejně nikdo nedívá :)
  gorol 3
Jakých soutěžních úspěchů jsi zatím dosáhnul?

Největším úspěchem je pro mě titul na Mistrovství ČR mužů 2012 a to ještě v juniorském věku. A následně zisk absolutního vítězství na Mistrovství ČR juniorů téhož roku.
Jaké máš vzpomínky na svou první soutěž?
 
Vzpomínky na první soutěž mám velice smíšené. Byl jsem rád, že nastal den zúčtování, ale nevěděl jsem, co mě vlastně čeká. Jestli má forma vypadat tak nebo jinak, i když trenér říkal, že vše je OK. Navíc můj trenér Jan Kubík nemohl být se mnou v rozcvičovně a dávat na mě pozor, jelikož měl povinnosti jako rozhodčí. Takže jsem byl velice nervózní.  V závěru se Honza přišel podívat, jak mě starší bratr namazal, a vše bylo v pořádku. Při pózovaní jsem stále hledal někoho v publiku a zapomínal jsem držet zatnuté nohy. Na to mě lidi z publika několikrát upozorňovali. Na závěr první soutěže jsem však měl skvělý pocit, protože jsem se hned při své soutěžní premiéře stal vicemistr Moravy a Slezska. To byl ten moment, kdy jsem dostal opravdový hlad po medailích a úspěších v tomto sportu.
 
V jakém stádiu tréninku se nyní nacházíš? Máš před sebou konkrétní cíl?
 
Momentálně se nacházím v objemové fázi, při které se snažím nabrat co nejvíce kvalitní svalové hmoty. Změnil jsem intenzitu tréninků a počet opakování, protože jsem dlouho trénoval stejným způsobem a potřebuji tělo šokovat. Můj cíl je jasný. Chci startovat na Mistrovství světa juniorů.
 
Mohl bys čtenářům nastínit svůj tréninkový program?
 
Trénují tréninkovým splitem 3+1, kde mám trénink rozdělný takto: 
 
PRSA+BŘICHO
ZÁDA+LÝTKA
BICEPS+TRICEPS
VOLNO
RAMENA+HAMSTRINGY
STEHNA+LÝTKA
Dále podle tréninkového splitu.
 
1335258810_1335252975_2
Vidíš na sobě nějaké slabiny, které bys chtěl zlepšit?
 
Největší slabinou jsou u mě lýtka. Také stále bojuji s přední stranou stehen, kde potřebuji trošku nabrat, abych dorovnal vršek a tím to z hlediska estetiky vypadalo zase o kousek lépe. Od jarní sezóny 2012 jsem na mých slabinách začal intenzivněji pracovat.
 
Zkoušel si nějaké tréninky, které se hodně objevují na kulturistických fórech? Mám na mysli trénink typu Korte, GVT atd. Máš s těmito tréninky nějaké zkušenosti?
 
Nikdy jsem tyto typy tréninku nezkoušel. Držím se toho, co mi naordinuje můj trenér Honza Kubík.
 
Ty tedy cvičíš s Janem Kubíkem. Jak vlastně vznikla vaše spolupráce?
 
Navštěvoval jsem BODYLAND OSTRAVA, ve kterém také cvičil Honza. Právě v této posilovně to vše začalo. Honza mě oslovil, zda bych nechtěl zkusit svou dřinu zúročit na kulturistických závodech. Blíže mi kulturistiku přiblížil, řekl mi, že mám pro kulturistiku dobré předpoklady a že bych měl zkusit závodit. Hodně mě to zaujalo a byl jsem zvědavý, co kulturistika obnáší a hlavním důvodem byl fakt, že budu spolupracovat s mistrem Evropy. Proto jsem nabídku přijal s otevřenou náručí. Od té doby začala naše spolupráce a dodnes to skvěle funguje.
 
Honza se stal dalším českým profesionálním kulturistou. Jak jsi reagoval na jeho rozhodnutí? Jak vidíš jeho šance prosadit se na profesionální scéně?
 
K jeho rozhodnutí stát se profesionálním závodníkem jsem byl velice nakloněn a přál jsem si, aby mu to vyšlo. Je to člověk s velkým srdcem, který si po 20 letech závodění zaslouží stát se profesionálním kulturistou. Co víc si může sportovec přát, než dostat se na profesionální scénu a ukončit tak svou kariéru na vrcholu. Samozřejmě konkurence mezi profesionály je vysoká, ale stát se může cokoliv a já věřím, že jeho působení v profesionální divizi bude úspěšné. Nemusí to být na prvních závodech, ale věřím, že jeho úspěch přijde.
Máš nějakého sponzora? Kde tě můžou kontaktovat potencionální sponzoři?
 
Mám sponzora, je to Lenka Týlová, která mi umožňuje bezplatně cvičit v BODYLAND OSTRAVA, ale nejvíc mi pomáhá Jan Kubík, hlavně s doplňky výživy. Sponzora bych však samozřejmě uvítal. Sponzoři mě můžou kontaktovat na e-mailu: rene.gorol@seznam.cz. Pokud by se někdo našel, byl bych mu samozřejmě velice vděčný. Pomohl by mi splnit si můj sen, závodit na mistrovství světa juniorů.
 
Výživa neodmyslitelně patří ke kulturistice. Můžeš čtenářům popsat, jak vypadá tvůj den, co se týče jídla?
 
V poslední době jsem nebral výživu moc vážně a jedl jsem vše co lednička dala :D. Uvědomuji si však, že pokud chci startovat na mistrovství světa a být úspěšný, tak proto musím udělat maximum a to nejen v tréninku, ale také v oblasti výživy. Můj stravovací rozpis nyní vypadá takto:
 
Snídaně: müsli + protein do mléka
Svačina: ovoce, převážně banán
Oběd: 100g rýže + 250g kuřecího masa
Svačina: tuňák s pečivem
Večeře: 100g rýže + 250g kuřecího masa
2 Večere: protein do mléka 12307_6_1
Používáš v současné době nějaké suplementy? Jaké se ti za svou kariéru osvědčili? Dáváš přednost nějaké značce?
 
Používám proteiny, BCAA a nějakou tu pumpu. Osvědčily se mi proteiny od firmy SCITEC a pumpa (NO-XPLODE) od značky BSN. V současné době se chystám opět vyzkoušet výrobky od značky EXTRIFIT, které jsem dříve již používal a byl jsem s nimi velice spokojený. Vyloženě přednost určité značce nedávám, rád experimentuji s novými věcmi, ale spolupráci s firmou Extrifit bych se určitě nebránil :)
 
Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo mimo soutěžní přípravu?
 
Určitě smažák s hranolky.
 
Co říkáš na nové disciplíny, které se začaly na závodech objevovat? Mám na mysli Bikiny a Menś Physique. Myslíš, že můžou přinést do publika více lidí a zájemců o závodění?
 
Nové kategorie jsou vždy přínosem, hlavně kategorie bikiny. Je to kategorie, která pozvedne publikum, zvláště pak pánské osazenstvo, holky se hezky prezentují a ukazují krásu ženského těla. Kategorii Mens Physique bych vytkl prezentaci. Zdá se mi, že už není tak mužská. Taky mám trošku obavy, aby závodníci cvičili nohy, jelikož si řeknou, že můžou vystupovat v kraťasech.  Ale na druhou stranu začínající závodníci můžou začít právě v této kategorii a pak přejít k závodní kulturistice, což by bylo samozřejmě přínosem.
 
Máš přítelkyni? Co říká na tvůj sport? A co okolí? Kulturista se přece jen od okolí odlišuje a to jak vzhledem, tak životním stylem.
 
Mám přítelkyni a přítelkyně mě v tom sportu podporuje. I když někdy jsou menší neshody, vždy to rozumně vyřešíme:) Kulturistika se jí líbí a rozumí tomu. Ví, že to není zadarmo a že proto musím něco obětovat. Okolí sice vidí svaly, ale nechápe roky dřiny a odříkaní. Což je však pohled na kulturistiku všeobecně. gorol_rene4
Věnuješ se ještě nějakým jiným sportům, nebo ti veškerý čas zabere kulturistika?  

Rekreačně si zahraji stolní tenis, který jsem hrával závodně a někdy si taky zajdu zaplavat. Toho volného času na jiné sporty však moc není, jelikož se chci kulturistice věnovat naplno.      

Jaký typ kulturisty se ti líbí? Spíše hromada svalů nebo estetické typy?  

Libí se mi estetické typy, protože podle mě je větší umění vybudovat symetrickou postavu, než na sebe nabalit hromadu svalů.      

Co bys vzkázal mladým klukům a děvčatům, které se právě rozhodují, jestli mají začít cvičit. Co je vlastně na kulturistice tak úžasného?  

Není lepší sport než kulturistika, protože to není pouze sport, ale je to životní styl. Hodně lidí to přinutí správně se stravovat, což je pro zdraví člověka důležité a navíc budete vypadat skvělé. Mladým závodníkům bych vzkázal, aby se nebáli jít si za svým snem a vyzkoušeli si kulturistické prkna. Určitě to stojí za to!!! 6