Radek Lonc: Celý život chci být velkej

Autor: Pavel Vacek

Radek Lonc patří mezi ty kulturisty, kteří více než ladnými tvary a dokonalou symetrií, získávají své příznivce brutální hmotou a dechberoucími objemy. A přestože se mu v posledních letech na soutěžních prknech příliš nedařilo a provázela ho různá zranění, zdá se, že ještě nepověděl své úplně poslední slovo.

Ahoj Radku, delší dobu o tobě nebylo slyšet. Tvoje poslední soutěžní sezóna nebyla nijak povedená, pak si měl odjet pracovně do Baku, jak si na tom teď?

Je to pravda. Měl jsem odjet na měsíc do Baku. Ten odjezd se neustále odsouval, takže jsem tak nějak cvičil, necvičil, protože jsem pořád nevěděl, jestli skutečně odjedu. Nakonec mě bylo víc potřeba u nás doma ve firmě, takže ten odjezd definitivně padl a já začal opět cvičit s větší intenzitou a nějakou myšlenkou.

Jak je na tom tvůj biceps, který sis utrhl a který byl velkou překážkou v té minulé sezóně? Biceps je v pořádku, ale paradoxně mě bolí z toho utržení ramena. Každý vnímá utržení bicepsu v dolní části u lokte, ale já si ho naopak utrhl v horní u ramene a teď to trochu zlobí. Jak to tam srůstá, jsou tam poškozené nějaké nervy a trochu mě to limitovalo v tréninku. Chtěl jsem se připravit na závody už letos na podzim, ale skrz tohle to nešlo. Nicméně pak už jsem si našel způsob tréninku, změnil jsem přístup, vyvaroval jsem se zbytečného přetěžování a najednou jsem zjistil, že to zase jde. De facto jsem přibral i pár kilo svalů. Takže pokud to takhle půjde, vím, že dokážu do jara přibrat další kila svaloviny a přijít mnohem větší. Teď mám kolem toho bicepsu 55 cm, ale vím, že na jaře dokážu mít 58 cm v dobré kvalitě. Takže jsem to zase posunul a chtěl bych jít na závody na jaře s pocitem, že jsem velkej. Což je důvod, proč vlastně dělám kulturistiku. Celý život chci být velkej.

Dá se z toho vyvodit, že opustíš myšlenku být nadoraz vyřezanej, ale zato ukážeš divákům maximum hmoty? "Ne, to určitě ne. Chci být dobře připravený alespoň tak, jako tomu bylo na mé poslední účasti na Arnold Classic. Ale vím, že můžu být větší než v tuhle chvíli, než jsem teď. Myslím, že dokážu ještě udělat nějaký progres, vrátit se na objemy, které už jsem měl, ale v mnohem lepší kvalitě. Takže i ta je důležitá.

Takže plán je tedy jaký?

V tuhle chvíli jsem v dietě a budu v ní pokračovat dál. Zčásti to bylo kvůli stánku Extrifit, abych se mohl fanouškům prezentovat v slušný formě, ale hlavně je to také kvůli tomu, že dieta je vždy dobrým odrazovým můstkem pro nabírání dalších kilogramů hmoty. Čili s dietou pokračuji, ale se závody na podzim už nepočítám.

Takže soutěžní výhled do roku 2016 je jaký?

To v tuhle chvíli nedokážu říct, ale je fakt, že momentálně se, třeba letos, vyrojila hromada zajímavých závodů, nad kterými by se dalo uvažovat.  Počítám s tím, že se objeví zase nějaká Olympia Amateur, slušné pohárovky, ale třeba se objevím i na mistrovských soutěžích v ČR. Kdyby bylo dostatek financí, přál bych si i zkusit Arnold Classic v Americe v Columbusu, což by bylo takovým splněným snem. Závodit v Americe a podívat se tam. Jenže to je dost nákladná věc, takže tohle rozhodnutí přijde až skutečně na základě konkrétní finanční situace. Ale jak říkám, těch možností závodit je teď hodně.

Kolik vážíš teď v této formě?

Momentálně mám 134-136 kilo.

To už je hromada masa. Kolik přijímáš živin denně?

Mám teď hodně stáhnuté sacharidy a řeším to spíš bílkovinami a tuky. Každopádně už nejím taková kvanta masa co dříve.

Přesně tohle zaznělo i v rozhovoru s Tomášem Kašparem a zdá se, že všichni kulturisti blížící se 40-ti letům to mají stejně. Myslíš, že je to věkem?

Je tam určitě zlom v tom, že jím mnohem míň. Zároveň nemám potřebu jíst víc. Jako náhradu za maso mám vajíčka, která mi maximálně vyhovují tím, že je pořád skvěle trávím. Takže do práce si beru 10 vajec natvrdo, přijedu domů, udělám si míchané vejce a večer už jen maso. No a když nemám chuť na maso, udělám si další vejce. Co se týká doplňků, tak jsem dost zvýšil příjem glutaminu, což je pro mě naprosto stěžejní doplněk. Ten mám skutečně hodně rád, a co se týká budování svalové hmoty, tak nemám lepší zkušenost než s glutaminem. To si mě klidně můžete dát rovnou na reklamu, to podepíšu. (smích)