Radek Kyzivát- Kulturistice se snažím dávat vše.

Autor: Pavel Vacek

Radek Kyzivát je juniorský kulturista, který si svůj debut odbyl minulý rok na mistrovských soutěžích. Z Rokycan, kde se konalo mistrovství Čech, odjížděl s bramborovou medailí v kategorii open a na republice se umístil 5. v juniorech do 77 kg. Po mistrovských soutěžích se Radek začal připravovat na Golem Classic, kde vybojoval bronz.

Zdravím tě Radku. Ty pocházíš z Kopidlna, které fitness v okolí navštěvuješ?
Ahoj, jsem z Kopidlna, ale většinu času trávím v Hradci Králové, kde studuji na pedagogické fakultě tělovýchovu a sport a také základy techniky. Vzhledem k tomu, že jsem tedy většinu času v Hradci, tak nepřipadala v úvahu jiná posilovna než Extrifit gym Vojty Koritenskýho, protože je to luxusní posilovna, příjemný personál, super lidi, o vybavení snad mluvit nemusím, když to pořizoval Vojta. Jinak na nějaký víkendy jezdím domů, kde teda taky máme posilovnu, je sice velká asi jako šatny u Vojty, ale základní vybavení tam je Vlastně jsem tam začínal, než jsem šel do Hradce.  

Kdy jsi poprvé sáhl na činku a kolik měříš? Zajímá mě to, protože máš poměrně hodně svalů, o čemž svědčí i kategorie, které reprezentuješ. Cvičíš už déle, ne?
Měřím 176 cm, žádný velikán nejsem, tak to doháním do šířky. První setkání s posilovnou bylo asi v mých 15 letech, když mě tam vytáhla mamka, protože jsem byl hrozný buřtík. Ale to bylo takový to cvičení bez techniky, bez znalostí, bez jídla, bez všeho... Pořádně jsem se na to začal soustředit, asi až když jsem si udělal papíry na trenéra, které jsem dělal hlavně proto, abych se naučil něco o cvičení pro sebe. Takže přibližně tak třetí rok se tomu snažím věnovat naplno a stále poznávám nové věci. Úplně správně, jak by to asi mělo být, cvičím druhým rokem. Hodně mi pomohla knížka od Lukáše Roubíka a jeho přednášky od něj pro nás z Extrifit Clubu.

Proč si myslíš, že si nedosáhl na vyšší příčky? Tvoje kategorie byla pokaždé početně nabitá. Myslíš, že tě zastínili ostatní závodníci?
Popravdě na Čechách, kde jsem skončil na 4. místě, jsem byl překvapen sám, protože jsem se nevešel do váhy asi jen o půl kg, což naštve, když shodíte téměř 20kg a o půl kila vám to nedá, takže v té kategorii byli určitě dobří a větší borci. Na republice jsem toho dost odpálil, i když to bylo ihned týden potom, tak šlo dolu přes dvě kila a vůbec jsem se bál víc cukrovat, abych se do té váhy vlezl. Takže to nebylo vůbec hezky naplněný a tudíž takový přesušený a malý. Na Golem Classic jsem si dost věřil, jel jsem tam s docela velkým sebevědomím. Ten kluk, co vyhrál, vypadal opravdu dobře, o tom žádná, ale kluk co byl druhý, no nezdálo se mi to rozhodnutí rozhodčích správný a nebyl jsem sám, říkalo mi to spousta lidí, ale rozhodčí tak rozhodli, od toho tam přeci jsou a vidí to nejlíp.  

Byl jsi se svými výsledky spokojený?
Co se týče těch mistrovských soutěží, tak by se dalo říct, že spokojený jsem byl. Byly to pro mě první závody a zkušenosti…  Vůbec ty Čechy, tam jsem byl opravdu sám překvapen a měl jsem radost, že ve vyšší kategorii než jsem chtěl, jsem zabral čtvrté místo. Na republice tam jsem si to zkazil sám, to se nedá nic dělat, chybami se člověk učí. A ten Golem ta jedna příčka mě samozřejmě mrzí, stříbrná vypadá rozhodně líp než bronzová, ale na druhou stranu jel jsem pro medaili a taky jsem si jí odvezl.  

Pomáhá ti někdo v přípravě, nebo se trénuješ sám?
V přípravě dělám téměř všechno sám, jak již jsem psal, řídil jsem se dost rady z knížky od Lukáše Roubíka plus nějaký osobní rady od něj. A pak samozřejmě nejcennější je ponaučení z chyb z předešlých soutěžích, díky kterým to na Golemovi zas vypadalo o něco líp.  

Máš přítelkyni?
Přítelkyni nemám,  jsem byl malý, tak jsem si vždy myslel, že ty obří nabouchaní chlapy se ženám líbí, ale asi to tak není :D. Jelikož kvůli kulturistice nepiju a na akce nechodím, protože se radši vyspím, tak se téměř nemám ani kde seznámit. Snažím se do toho sportu dávat vše a to se pak slečnám nelíbí, že na ně není tolik času.  

Takže holky, Radek Kyzivát, svalovec a sympaťák od pohledu je volný! Podporují tě rodiče? Dávají ti například peníze na suplementy?
Už je to lepší než ze začátku, ale moje milá maminka si stále myslí, že ze suplementů budu nemocný, a že to škodí zdraví a nenechá si to vysvětlit :D. Ze začátku byly i protesty kvůli nadměrné konzumaci masa, ale na to už si naštěstí zvykla a podporuje mě v tom :)  

Jsi studentem na škole v Hradci Králové. Jak zvládáš školu v dietě?
No jak které předměty, jsou předměty, kde můžu jíst při hodině úplně bez problému a pak se najdou i tací jako např. jeden pan profesor, u kterého si vždy musím vzít krabičku a jít si to sníst na chodbu... Tím, že studuju tělovýchovu a sport, tak minulý ročník tam bylo hafo sportu už ve škole, takže to pak bylo náročný jít cvičit do posilovny po dni ve škole s například třemi předměty zaměřenými na pohyb. Naštěstí ve druháku už toho tolik nemáme, tak je to lepší, a tím, že je polovina učitelů, co mě učí tento obor tělovýchovu, tak mají pro můj sport pochopení. Horší je to například u atletiky, kde máme daný čas, který musíme zaběhnout na 3 a 6 km a to prostě nemám téměř šanci zaběhnout a všichni tady víme, že trénovat běh je akorát spalování svalů, takže to hold pak zkusím zaběhnout z jedničky a uvidíme jaký čas z toho bude :D Jinak jsi asi taky určitě myslel tu otázku po finanční stránce, no to je samozřejmě horší, jdou všechny peníze do toho sportu, já popravdě celou přípravu odjel pouze vždy jen na BCAA a proteinu a VitaC. Nikdy jsem nic víc nevyužíval, radši si koupím pořádný maso :)

V jaké fázi přípravy se teď nacházíš, kdy tě uvidíme soutěžit?
U zmíněného mého \"oblíbeného\" předmětu atletika jsem si poranil koleno, tak jsem musel přípravu na jaro ukončit a tudíž se právě nacházím v „objemovce“, což je docela dost zřetelně vidět z přiložených fotek aktuální formy. V objemové přípravě se moc rád nefotím. Právě teď před dvěma dny se mi konečně podařilo nabrat na 100kg, tak jsem z toho měl radost, dokonce i občas břišáky se dají zahlédnout, tak to není zas úplně mega tlustý, jak by mohlo být. Snažím se jíst co nejvíc, ale přibrat se mi už moc nedaří. Už za ten metrák jsem byl rád a musím jíst fakt hodně, abych se tam vůbec udržel. Jinak soutěž tedy plánuji až příští jaro, bude to těžký, protože mám končit bakalářské studium, tak uvidíme, jestli to bude možné, ale doufám, že jo a že tam bude pár kilo navíc z této objemovky vidět :)  

Myslíš, že by ses jednou mohl touto cestou živit?
Těžko říct, samozřejmě bych byl za to šťastný, byl by to splněný sen, co víc si přát než se živit tím, co tě baví. Tak se snažím do toho dávat opravdu vše, je to opravdu závislost, myslím na to od rána do večera. Když někdo řekne jestli nepůjdeme tam a tam, tak každého napadne, co tam bude dělat a podobně, ale moje první otázka v hlavě je, jestli to stihnu s tréninkem, jak to udělám s jídlem, a až pak se zajímám o ostatní věci :D Je to opravdu občas se mnou na hlavu, ale baví mě to a naplňuje. Cvičím hlavně kvůli tomu sportu, kdyby tu nebyla ta motivace těch soutěžích, tak bych asi jen tak necvičil, to by nebylo pro mě… Cvičit kvůli sobě nebo holkám. Tak uvidíme, jak ještě můžu vyrůst, profi karta je daleko, chce si to dávat menší cíle. A další cíl bude předvést super formu a získat medaili na nějaké mistrovské soutěži a pak se zase uvidí co dál.  

Radku, díky za rozhovor. Doufám, že ti příští rok dopadne podle tvých představ.
Já díky tobě za rozhovor a za mé zviditelnění, doufám, že se letos předvedeš na soutěžích :)