Proč užívat Vitamin C?

Autor: Pavel Vacek

Těžko by se hledal někdo, kdo by o „céčku“ nikdy neslyšel. Je to určitě nejznámější a nejrozmanitější vitamín. Kyselinu L-askorbovou nalezneme v celém lidském těle a plní celou řadu významných funkcí. Vitamín C patří mezi významné antioxidanty – spolu s dalšími antioxidanty jako jsou vitamín A, vitamín E, zinek, měď, železo, selen či mangan, pomáhá odstraňovat volné radikály z těla. Asi nejznámější roli hraje v imunitním systému. Kdo nebaštil pomeranče a grepy během nachlazení, aby pomohl svému tělu v boji proti zákeřnému nepříteli? Pomáhá totiž zmírnit projevy nachlazení a zvyšuje odolnost organismu vůči infekci i chladu.

Účastní se tvorby kolagenu, čímž pomáhá tvorbě pojivových tkáních. Působí také preventivně proti onemocnění srdce, cév. Železo může být přijímáno z potravy jen za přítomnosti vitamínu C. Tento vitamín pomáhá vylučovat z těla těžké kovy jako je rtuť, kadmium či olovo.

Nedostatek vitamínu C se projevuje mnoha nebezpečnými příznaky, zejména při zvýšené námaze a při těžkých zdravotních stavech. Dochází ke krvácení do kůže, kloubů i pod kostici, jelikož dochází ke ztrátě pružnosti cév. Absence tohoto vitamínu má za následek viklání a následné vypadávání zubů.

Při mírné hypovitaminóze se zpomaluje růst, více se kazí zuby, vytvářejí se modřiny, organismus není odolný proti infekci, objevují se hemeroidy, vznikají deprese, člověk je celkově vyčerpaný a trpí žaludečními problémy.

Při výrazné hypovitaminóze až avitaminóze (avitaminóza znamená totální nedostatek daného vitamínu a v naší oblasti se téměř nevyskytuje. Hypovitaminóza je u nás naopak celkem častá a jedná se o částečný nedostatek nějakého vitamínu) dochází k onemocnění zvané kurděje. Určitě víte, že touto nemocí trpěli piráti a námořníci, protože jedli jenom konzervy a maso. Po odhalení kurdějí začali s sebou vozit ovoce nebo alespoň citrónovou šťávu. Kurděje neboli skorbut se projevují chudokrevností (anemie), křehkými kostmi, atrofovanými svaly, opakovanými infekcemi, vypadáváním zubů, častým krvácením, sterilitou a otokem kloubů. U malých dětí se projevuje neprospíváním a poruchami osifikace. 

Nejvíce vitamínu C najdeme v ovoci (grepy, citrony, pomeranče, jahody, černý rybíz, jeřabiny, kiwi…) a v zelenině (paprika, brambory, rajčata, květák, brokolice, křen, špenát…). Tak například šípek obsahuje asi 2000 mg na 100 g plodu, kiwi 90 mg, pomeranč 50 mg a citron 40 mg.

Lidské tělo si nedokáže tento vitamín vyrobit sám, proto je nutný pravidelný přísun ovoce a zeleniny. Doporučená denní dávka se udává v rozmezí 60 až 100 mg. Lze ji v případě potřeby zvýšit až desetkrát. Zvyšte příjem céčka zejména v období nachlazení, zvýšené námahy a to především fyzické, nebo stresu. Denní spotřeba vitamínu C při sportovní zátěži konkrétně při tvrdém posilovacím tréninku se pohybuje kolem 500mg na jeden den. Některá sportovní doporučení popisují dávky až kolem 1000mg. Tuto spotřebu můžete lehce pokrýt jednou tabletou vitamínu C. Při takto vysokých dávkách se ale často vitamín C ztrácí v nadbytku z těla ven. Rada, která se všeobecně dává k užívání vitamínu C je přidávat vitamin B6 a hořčík, aby se vyloučilo srážení kyseliny šťavelové.

 Kuřáci by měli zvýšit dávku vitamínu asi o 60–100%. Při ztrátách krve během operace nebo silné menstruaci je také doporučeno zvýšit dávku vitamínu C, protože pomáhá vstřebávat železo ze stravy.

Vitamíny C je řazen do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, takzvaných hydrofilních. Společným rysem hydrofilních vitamínů je takřka nemožnost předávkování, protože se v organismu neusazují a případný nadbytek je vyloučen močí.