„Proč bych měl cvičit nohy? Sorry jako!“

Autor: Petr Pohl

Tak hele, Andrejko, nohy se prostě cvičit musí, o tom s tebou diskutovat nebudu. Počítám s tím, že mi budeš oponovat některými následujícími aktivitami, kterými si trénink nohou ve fitku „kompenzuješ“ – jízda na kole, běhání, fotbal… Jó, to známe. To říká každý druhý, co necvičí nohy. Věnuj mi, prosím, pár minut tvého drahocenného času, abych ti vysvětlil, proč má cenu tuhle „nudnou“ partii cvičit. A věnujte mi je všichni, kdo nohy necvičíte.

Podobnost výroku v nadpisu a jméno byly čistě náhodné a nemají s naším ministrem financí nic společného, to jen abych předešel případným útokům ze strany fanoušků pana Babiše. Tak dobrá, teď už vážně, politiku nechávám stranou. Jak často slýcháme lidi v gymu hovořit o tom, že necvičí nohy, protože to zkrátka nepotřebují? Že je to pro ně zbytečné? Že raději odcvičí vršek a pořádně si napumpují ruce? Nevím jak vy, ale já často – a právě těmto lidem budou věnovány následující řádky. Zbořím všechny ty vaše mýty ohledně (ne)cvičení nohou a ještě vás na samotný trénink této partie namotivuji způsobem, o kterým se vám ani nezdálo. (Článek není o lidech, kteří nemohou cvičit nohy kvůli zdravotním komplikacím – tam už záleží na individuálním přístupu k tréninku/léčbě).

Výmluvy, výmluvy, výmluvy. Jev, který provází naši společnost od samých počátků její existence. Je vtipné (možná až smutné), že jako lidé máme potřebu pořád něco okecávat, ojebávat a nakonec si to ještě hezky ospravedlňovat. Bohužel předchozí formule platí i na některé cvičence, kteří mají pocit, že cvičit nohy je zbytečné. Pěkná blbost. Začněme hezky od začátku – představme si nějaký velký, majestátní strom. Když si na něj podíváme, jako první nás samozřejmě oslní široké větve, do nebe sahající koruna a nevím co ještě. Málokoho koho ale na první pohled oslní masivní kmen, bez kterého by se strom sesypal jak domeček z karet. Stejné je to i u lidského těla – bez kvalitního základu dolní poloviny těla si ten tolik vysněný vršek prostě nevybudujete, to prostě nejde. Jde to ruku v ruce.

Proč je tedy trénink nohou tak důležitý? Tak zaprvé, docílíte efektu kompletní (estetické) postavy. Borci s rukou přes padesát a kuřecíma nohama jsou odstrašující případ, jak to přesně vypadat nemá. Asymetrickou postavu nechceš! Zadruhé, dostane se vám nejlepší možné hormonální odezvy (=anabolický efekt). Z toho tedy jasně vyplývá, že trénink nohou vám pomůže i při budování svalstva dalších partií. Místo cvičení bicepsů 3x týdně si dejte jeden trénink čistě nohy a uvidíte, že výsledky se brzy dostaví. Další výhodou je, že třeba při takovém dřepu zapojíte až 200 svalů; od lýtkových až po svaly horních zad-trapézy. Pokud někdo trpí na kolena, nechť nezoufá, protože kvalitní trénink nohou se dá odjet i bez dřepů. Je to o něco těžší, avšak ne nesplnitelný úkol. A aby toho nebylo málo, zvýší se vám nejen fyzická, ale i psychická síla. To je dle mého názoru nejčastěji opomíjený pozitivní efekt tréninku nohou.

 Teď si asi říkáte, co ten Pohl zase blbne s nějakou psychickou silou. „Určitě si píchá marihuanu,“ řekla by moje babička. Ne, myslím to smrtelně vážně. Představte si situaci, kdy jdete do klece a máte na čince poprvé v životě naloženo nějakých… třeba 200 kg. Moc se vám do toho nechce, komu taky jo! Nicméně necháte se nahecovat parťákem a jdete do toho. Světe div se, ono se to povedlo! Je vám na zvracení (nebo už zvracíte), pekelně vás bolí nohy a prdel, ale vy jste to dokázali! Kdo je v danou chvíli víc? Nikdo. Okamžitě získáváte větší sebedůvěru, která se vám později bude hodit (nejen) ve fitku. Cvičit nohy je fyzicky extrémně náročné, ale ten pravý masakr je se do toho vůbec dokopat. Jít do toho s vidinou, že tady končí sranda a začíná boj. Boj s hlavou. Boj, z kterého musím vzejít jako vítěz. A o tom to celé je, no ne? Získat společně se silnou postavou i silného ducha.

Nohy jsou prostě základ a je jedno, jestli jste profi sportovec nebo kondiční cvičenec. Stejně jako bez pevných základů nepostavíte barák, bez silných nohou nevybudujete postavu, která by za něco stála. Jsou základem pro správné držení těla a jsou přítomny v každém pohybu. Mít slabé nohy znamená riskovat zdravotní komplikace s koleny a kyčlí, protože budou trpět pod náporem váhy svalstva horní poloviny těla. Pokud jsou ale svaly spodku těla v rovnováze s těmi ostatními, budou nohy sloužit jako skvělé stabilizátory a budou držet klouby na správném místě (→tlumení nárazů). Trénink nohou tedy není možností, ale nutností, ať už z estetického nebo zdravotního hlediska. Tesat do kamene!