Přibírám i po dietní cole! Tak určitě...

Autor: Pavel Vacek

Diskuse ohledně umělých sladidel občas bývají pěkná divočina. Jedni je vynášejí do nebes a žehnají jim coby spáse pro chuťové buňky během nejpřísnějších diet, druzí nad nimi ohrnují nos a poukazují na to, že i umělá sladidla mohou vést ke zvyšování váhy. Což může vyvolat druhé kolo nepochopení, vzhledem obrovským nápisům ZERO calories na nápojích ve fontu o velikosti, jenž by zapadl i na letištním billboardu. Stejně tak toto působivé sdělení najdete na nejrůznějších fitness šmakuládách, což jsou ony dochucovadla, sirupy, džemy s velkou jahodou na obale, které ve skutečnosti neobsahují ani zrníčko z toho krásně červeného kousku ovoce a které lákají na skvělou chuť bez výčitek, že se jahoda přetransformuje v jahodovou bublaninu kolem pupíku…

A skutečně, náhražky cukru napodobují jeho vlastnosti ve smyslu chuti, ale obvykle mají jen velmi malou, nebo dokonce žádnou energetickou hodnotu. Některé tyto látky jsou přírodního původu, většinou však spíš syntetického a mohou být dokonce až 200x sladší než cukr. Čili, vítanou vlastností v dietním režimu je, že dokážou výrazně snížit kalorickou hodnotu jídla, aniž byste měli pocit, že je lepší cucat mrtvole palec u nohy než do sebe soukat jídlo bez chuti. Takže super, no ne? Jenže… Přesně tohle má i svou stinnou stránku.

Jde o to, že existuje asi tak pětimetrová halda studií, které poukazují na to, že dietní nápoje typu Cola Zero, Pepsi max atd… místo aby podporovaly úbytek váhy u testovaných jedinců, tak naopak upgradovaly jejich rozvoj obezity. Účastníci těchto studií, kteří konzumovali sladké zero cal. nápoje a jídla slazená náhražkou cukru, nabírali dokonce snáz než ti, kteří pili nápoje normálně slazené. A přesně tyto studie jsou municí pro odpůrce sladidel. Takže jak je možné, že někdo přibere po bezkalorickém nápoji? Inu, má to hned dva zádrhele…

Ten první je, že za normálních okolností je sladká chuť spojená s inzulinovou reakcí, přičemž dochází k reakci krevního cukru a ten je následně uskladněn ve tkáních. Vlivem umělých sladidel ale k nárustu hladiny glukózy v krvi nedochází, může se tedy objevit mírná hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi) a s ní spojená, téměř nutkavá konzumace jídla, a to dost často bez zábran. Jinými slovy, vy sice uspokojíte svou chuť na sladké, kterou zaženete pomocí sladidel, ale zároveň aktivujete reakce popsané v předchozích řádcích, takže se točíte trochu v kruhu, a nakonec toho sníte víc, dokud návaly chutí neuspokojíte. Pokud se tedy rozhodnete použít umělá sladidla s cílem omezit příjem sacharidů, měli byste je kombinovat s jinými druhy potravy, abyste minimalizovali riziko nekontrolovatelných chutí.

A pak tu máme druhý zádrhel. Všechny ty studie zahrnovali běžnou populaci. Nesportovce, nebo rovnou lidi se sklonem k obezitě a tloustnutí. Ehmmm, jak to říct kulantně...? Zkrátka jedince, kteří zrovna nevynikají vůlí pevnější než karbyn. Což je matroš 40x tvrdší než diamant. (Abych tady nevzdělával jen fitness, že jo.. )  Takže pokaždé, když vidím někoho s Big Mac menu, jabkovou taštičkou a dietní kolou navrch, mám chuť zvolat: Chlape, ty jsi génius, teď si na to kápnul... Zkrátka a dobře, pokud nemáte elementární vůli k tomu, abyste sladkému dokázali říct NE! sladidla jsou pro vás cestou do tučného pekla.

Takže teď je asi ta správná chvilka vyložit karty na stůl a vysypat ze sebe, že jsem velký fanda do umělých sladidel v dietě, ale pouze za předpokladu, že je budete mít pod kontrolou. Což znamená, že nebudete lemtat litry koly a kydat na rejži zero carb sirupy ve velkém. Sladidla v proteinech? Fajn, proč ne? Kdo by to taky chtěl pít neochucené, že jo? Dám si skleničku coly? Jasně, proč ne. BCAA Instant při tréninku? Fantazie… To vše je v pohodě a vaší dietní snahu to může jen a jen podpořit. Ale jak praví staré moudré přísloví…Všeho s mírou, protože v opačném případě se budete v dietě trápit nekontrolovatelnými návaly chutí, což je nejrychlejší cesta k tomu, jak s dietou, nebo přípravou na soutěže, skoncovat jednou provždy. A to by byla škoda.