Příběh nové naděje

Autor: Pavel Vacek

Již druhým rokem pořádá Mozolani Fit Body soutěž ve zdravém hubnutí, více informací získáte zde. Momentálně se však budeme věnovat roku 2014, který názorně předvedl, že tato ojedinělá akce může být šancí na nový začátek skutečně pro každého. Příkladem toho může být Bibiána Vaváková, která musí žít se svým handicapem, protože se narodila s rozštěpem páteře. Kvůli tomuto postižení nemůže chodit a je odkázána na invalidní vozík. Přesto se snaží žít aktivně, pravidelně navštěvuje Mozolani Fitness v OC Max v Žilině a od 6. ledna je účastnicí soutěže roku 2015.

Biba od září 2014 zhubla už 22 kg, momentálně váží 78 kg a na to, aby splnila operační limit, potřebuje dát dolů ještě pár kilogramů. Má extrémně narušené kyčelní klouby, které by neunesly současnou hmotnost. Pokud lékaři odvedou stoprocentní práci, je zde možnost, že se jednou postaví na vlastní nohy, na kterých nikdy předtím nestála. Potřebuje tedy svou hmotnost zredukovat na cca 65 kg, aby jí lékaři po korekci kyčelních kloubů uměli zaručit to, že když se Biba postaví na nohy, tak kyčelní klouby udrží její hmotnost. Jde o to, že lékaři by jí narovnali jednu končetinu, resp. to vykřivení, které je způsobeno rozštěpem páteře, a druhou končetinu by jí museli asi amputovat a nasadili by jí tam protézu. Což sice na papíře nezní moc optimisticky, ale pak by již nebyla odkázána na vozíček a mohla by chodit za pomoci klasických nebo francouzských berlí.

Biba, která je navíc ještě i urostomička, však obdivuhodně bojuje s nepřízní osudu. \"I hendikepovaní lidé se dokáží poprat se životem. To, že jsem na vozíku, neznamená, že budu sedět doma za čtyřmi stěnami a čekat, kdy mi kdo pomůže. Když jsem dostala naději, že se sen může stát realitou, vyhledala jsem si trenéra. Oslovila jsem Norberta Zajace. Je to skutečný odborník. Fascinovalo mě na něm, že on neviděl překážku, proč do toho nejít. Prostě našel způsob, jak mohu cvičit, přizpůsobil cviky mému postižení. Jsem s ním velmi spokojená. Kdybych neměla trenéra, sama bych to nedokázala a našla bych si kopu výmluv. Reálná šance chodit, neříkám, že jako zdravý člověk, ale alespoň na berlích, mě velmi motivuje. Proto jsem začala intenzivně cvičit. Trénink mi nedělá problémy. Plán mám nastavený tak, že zvládám cvičit vše, co mohu, \"podotkla Biba Vaváková, která žije v Martině a do Žiliny dochází třikrát týdně speciálně kvůli tréninkům, aby si zde mohla zacvičit ve špičkovém fitku pod vedením na slovo vzatého odborníka a juniorského mistra světa v kulturistice Norberta Zajace.

Norbert Zajac mluví o své svěřenkyni v superlativech. \"Hodně zdravých lidí nemá takovou dynamiku a odhodlání jako Biba. Tréninky máme rozděleny následovně: první den se zaměřujeme na ruce (ramena, biceps, triceps), ty má ona paradoxně slabé, přestože je využívá při jízdě na vozíku. Hlavně tricepsové svalstvo má ochablé. Pak doplňkově zařazujeme metodu Katsu (viz video). Druhý tréninkový den věnujeme nohám, zase používáme Katsu, ale na mnohem více cvicích, různé specifické úhly, hrajeme si s tím, aby byly namáhány i hýžďové svaly, hamstringy, kvadricepsy ... K tomu cvičíme doplňkově ještě záda a hrudník. Biba záda trénuje s vlastní vahou i doma. Za pomoci expandérů dělá, jakoby imaginární cyklistiku na zádech. Ráno a večer po hodině. Ve fitku jsme jako kardio začali používat vlnění lany. Co se týče stravy, nastoupili jsme na model ketogenní diety. Bílkoviny jsme dost omezili, protože Biba nepotřebuje svalovou hmotu nějak ochraňovat, jde nám o redukci hmotnosti. Každý desátý den má sacharidový, tehdy příjme 250 g sacharidů z rýže a ovoce, ale vysadí tuky a bílkoviny, \"podotkl Norbert Zajac.  

jídelníček Biby

Snídaně - dvě celá vajíčka
Desátá - libové bílé maso, k tomu 10 až 20 g ořechů, nejlépe para ořechy
Oběd - 100 g lososa
Svačina - vysokoprocentní proteinový koktejl s co nejnižším obsahem cukrů
Večeře - libové maso

Ze zeleniny konzumuje okurku a čerstvou čínské zelí. Z doplňků používá protein Extrifit Iso 90 a L-carnitine.  

Biba by operaci absolvovala zřejmě až v létě po červnových státnicích, protože finišuje se studiem na vysoké škole ve Zlíně. Zajímavostí je i to, že je velkou hokejovou fanynkou a navštěvuje domácí zápasy extraligového MHC Mountfield Martin. \"Sledovat hokej, to je pro mě relax. Chci i takto podpořit tým martinských hokejistů. \"