Potréninková anabolizace a hydratace

Autor: Extrifit

Není to tak dávno, co jsem se přesvědčil o tom, že virtuální fitness svět je v současnosti místem zdrojem informací nejrůznějšího charakteru. Od lidí, které nesnesou jakoukoliv šanci pro růst svalové hmoty bez masivního podávání dopingových látek, přes ty, které garantují svalové přírůstky podáváním těch nejdražších doplňků výživy, až k těm, které odmítají aplikaci jakýchkoliv suplementů tvrzením, že jsou absolutně neúčinné.

Nebojte se, mým cílem není polemizovat o jejich pravdivosti resp. nepravdivosti. To co jsem napsal na začátku byl jen úvod, kterým bych chtěl doplnit jedno zajímavé tvrzení, které anabolismus ( tzn. růst svalové hmoty) podmiňovalo aplikací suplementů schopných \"natáhnout\" dostatečné množství vody do svalové buňky. Bohužel, tak jako ve většině případů, ani v tomto to není tak jednoduché. Někdo si tu plete příčinu s důsledkem. Je sice pravdou, že když nastane zvýšená hydratace svalové buňky, tak už se obvykle nastartovaly anabolické procesy, ale nadbytek vody ve svalové buňce bych určitě za příčinu anabolismu nepovažoval. Je to pouze důsledek přesunu širokého spektra aminokyselin, vitamínů, minerálů, glukózy, tuků a jiných důležitých složek výživy dovnitř buňky. Bez těchto komponentů, transportovaných dovnitř buňky vlivem přirozeně vylučovaných hormonů, by naše svaly prostě nerostly. Ale pozor, jakékoli zvýšení jedné, dvou, nebo i tří složek se určitě neprojeví automatickým růstem svalové hmoty, případně přírůstkem na síle. Komplikované? Pro někoho možná ano, ale já pouze tvrdím ...v kulturistice se svalový růst nedosahuje díky masivní aplikaci jednoho \"zázračného\" suplementu. Bez ohledu na to, zda se jedná o ten ze skupiny dopingových, nebo klasických, povolených doplňků. Nedělám to rád, ale dříve než se posuneme dál, podívejme se do světa teorií ...

Membránová bariéra

Každá svalová buňka je ohraničena membránou, která není nepropustná - je to biologicky velmi aktivní systém, v němž existují tisíce otevřených i uzavřených kanálů sloužících k transportu nejen vody, ale i aminokyselin, tuků, glukózy, minerálů atd.. Tyto se nacházejí v buňce i extracelulární prostor. Navíc je součástí dalšího, velmi složitého systému, jehož úkolem je zprostředkovat odpověď na stovky signálů, včetně těch, za něž jsou odpovědné přirozeně vylučovány hormony. Většina aminokyselin se dostává dovnitř buněk díky využívání mechanismu, který je označován jako Na-dependentní osmotický gradient. Jde v podstatě o masivní přesun sodíku (Na) do buňky, který s sebou \"stahuje\" také vodu společně s komponenty nezbytnými pro růst. Výsledkem může být 20 až 30 násobné zvýšení jejich koncentrace v porovnání s koncentrací extracelulární prostor. Transport aminokyselin přes membránu však nenastane bez adekvátního signálu od příslušného hormonu.

Nezbytnost inzulínu

Jedním z nejsilnějších \"kontrolorů\" přísunu vody a v ní rozpuštěných živin do svalů je inzulín. Pokud jsou jeho hladiny nízké, nebo paradoxně vysoké, nastává zastavení procesů označovaných jako anabolické. Nastává stagnace růstu svalové hmoty, přichází katabolismus. Stabilní střední hladiny inzulínu v krvi jsou ideální a chytří kulturisté to velmi dobře vědí. Proč ti nejlepší z nejlepších konzumují denně 6 i více jídel, díky kterým v pravidelných intervalech dodávají svému tělu dostatek proteinů a komplexních cukrů? 

Minimálně kvůli třem důvodům:

... pravidelně podávané pokrmy dodávají tělu nepřetržitý tok uhlohydrátů, bílkovin, minerálů, vitamínů, suplementárních doplňků výživy a vody, které jsou nezbytné pro anabolismus
... rozdělení celodenní dávky živin a doplňků do několika dávek podstatně zvyšuje jejich vstřebatelnost a využitelnost
... pravidelností se dosahuje stabilizace hladin glukózy a následně i inzulinu během celého dne

Glukagon je katabolický

Nemám nic proti suplementům, které dokáží \"natáhnout\" do svalové buňky zvýšené množství vody, ale vhodný trénink v kombinaci s kvalitní stravou zkonzumované během dne minimálně v šesti dávkách, jsou podstatně důležitější pro růst vaší svalové hmoty. Udržování stabilních inzulinových hladin a živin v krvi je nesporně pro anabolismus to nejdůležitější. Častou chybou velmi tvrdě trénující kulturisty je to, že dovolí nepřiměřeně klesnout hladině inzulínu. Stačí, když jejich tréninky jsou nadměrně dlouhé, nebo pokud během tréninku nepijí nápoje s malým množstvím sacharidů, případně nejedí několik hodin a je tu zmíněný problém. V takovém případě je nástup katabolických dějů, které zpomalí vaše pokroky (nebo se negativně podepíší na vaší, těžko nabyté svalové hmotě), otázkou několika minut. Slinivka zvyšuje produkci hormonu glukagonu, který působí katabolicky na svaly - buněčná hydratace se snižuje, nastává zpomalení transportu aminokyselin do buňky, svaly nerostou. A nepomohou zde žádné suplementy, schopné zvýšit přítomnost vody ve svalové buňce. Pochopili? Triviálním chybami dokážete eliminovat přínos jakkoliv efektivních suplementárních doplňků výživy!

Kortisol je megakatabolický

Zmínil jsem výživu, kvalitu jednotlivých jídel, ve zkratce jsem zmínil přínos suplementárních doplňků výživy, vhodný trénink. Ale anabolismus dokáže ovlivnit dokonce i vaše nálada. Proč nálada? Bylo prokázáno, že nejen tvrdý a dlouhý trénink, traumata (např. popáleniny, svalové poškození, poranění), ale dokonce i zlost, hněv, strach, úzkost i bolest dokážou několikanásobně zvýšit hladinu dalšího katabolicky účinného hormonu - kortizolu. A zvýšená hladina kortizolu automaticky znamená stop růstu svalové hmoty. Je jasné, že v běžném životě je opravdu těžké vyhnout se všem stresovým podnětům, které vyvolávají nárůst hladin kortizolu. Sportovní praxe ale zná postupy, jak je \"dostat\" do normálu - např.. dávkou vitaminu C, nebo adaptogeny v jakékoliv formě.

Extrifit Vita C 1000 Time Release 100 tbl

Vitamín C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému.

I oxidace brání anabolismu

Další chybou, která se negativně podepisuje na nárůstu svalové hmoty, je podcenění účinku antioxidačního systému v organismu. Intenzivní trénink způsobuje vznik obrovského množství volných radikálů ve svalech. Zvýšený oxidativní stres následně způsobuje zmenšování objemu svalových buněk otevíráním kanálů v buněčných membránách, kterými se vyplavuje nejen voda ale i draslík - spuštění anabolických dějů nenastává. Moje rada? Určitě dříve, než sáhnete po doplňku s efektem buněčné hydratace, bezpečné antioxidační doplněk pro každodenní aplikaci.

 

Extrifit Omega 3-6-9 100 cps

Příjem omega aminokyselin je velmi důležitý! Produkt Omega 3-6-9 obsahuje kombinaci omega 3, 6 a 9 mastných kyselin (1000 mg v kapsli) obohacených o vitamín E (10 mgv kapsli). Příjmu tuků je nutné v kulturistické stravě věnovat pozornost. Pokud tuky ze stravy vyloučíte úplně, může to být zdravotně velmi rizikové. Tzv. zdravé tuky jsou pro naše tělo nezbytné, o to více při intenzivním tréninku. Zařaďte tedy do své stravy zdravé formy tuku a doplňte je o produkt Omega 3-6-9 - 1000 mg.