Potřebuju ionťák v posilovně?

Autor: Extrifit


Žízeň během tréninku a po tréninku máme snad všichni. Voda je prostě základ. Naše tělo obsahuje přibližně 60 % vody, tedy alespoň muži, u žen je obsah vody nižší, ale za to se u nich najde „bohužel“ asi o 8% více místa na tělesný tuk. Není tedy divu, že musíme neustále pít, a to zejména během našeho tréninku a po něm. Dehydratace není nic příjemného, bolest hlavy a nevolnost zná asi každý z nás, a proto je vhodné jí předcházet. 


K čemu je vlastně voda?
Parné léto máme sice za sebou, ale cvičení v podzimních a zimních měsících nemusí nutně znamenat rapidní snížení příjmu tekutin. Jejich dostatek je nezbytný pro transport důležitých výživných látek v těle. Voda patří mimo jiné také mezi základní stavební látky našich buněk a podílí se na pružnosti chrupavek a meziobratlových plotének. Voda také v těle napomáhá udržení stálé teploty a je dobrým tepelným izolantem.
 
Kolik mám teda vypít?
Pokud přijímáme z nějakého důvodu málo tekutin, dojde okamžitě ke snížení výkonu našeho těla, naše tělo ale nemusí ihned reagovat žízní, ta se projeví až později. Proto je dobré pít, i když nepociťujeme žízeň. Pokud sportujete, ztratíte přiblžně 1 litr tekutin za hodinu, vše samozřejmě závisí na intenzitě tréninku a míře pocení. Pokud cvičení jen tak „šolícháte“, nemusíte si dělat starosti, pokud ale ještě samotné pocení podporujete spalovači všeho druhu, měli byste si dostatečný příjem tekutin pohlídat. 

 

A jak poznáte nastupující dehydrataci a nedostatek tekutin?
Předem je třeba říct, že takovému stavu je dobré předcházet, a ne čekat až to přijde. S příznaky jako únava, slabost, nevolnost a zejména bolesti hlavy a křeče se jistě setkal každý z vás. Někdy se prostě napít nelze, ale je to třeba dohnat co nejdříve. V případě těchto obtíží jste ztratili tak 2 litry tekutin, možná i víc, každý z nás totiž reaguje trochu jinak. Při ztrátě více jak 5 litrů tekutin byste měli mít už pocit na omdlení, silné bolesti hlavy a vše může skončit až upadnutím do bezvědomí.
Milovníci posilování se při nedostatku tekutin mohou setkat s úbytkem objemu krve v těle a jejím zhuštěním. Není ale nic důležitějšího, než mít při tréninku dobře prokrvené svaly, do kterých se snadno dostanou potřebné látky a zase odplaví produkty látkové výměny. Nicméně dobře prokrvený sval znamená i lepší regeneraci. Jak už jsme zmínili dříve, voda je také dobrým regulátorem tělesné teploty, a proto byste během tréninku měli dbát na její dostatečný přísun.
 
Doplňujte nejen vodu, ale i minerální látky!
Každá sportovní aktivita s sebou nepřináší jen pocit euforie a vyčerpanosti, ale také propocené oblečení. Pocení je naše vnitřní klimatizace a nelze mu zabránit. Je ale třeba si dát pozor na několik věcí.
 
Během pocení nepřicházíme jen o zásoby vody, ale také o zásoby minerálních látek. Z těla se vyplavuje sodík, chlorid, vápník, zinek, hořčík, draslík a další látky. Kratší trénink znamená menší úbytek minerálních látek, při dlouhých trénincích byste ale už zmiňovaným minerálním látkám pozornost věnovat měli. Běžným kondičákům bohatě stačí množství minerálních látek, které přijmou v potravě, pokud je ovšem jejich strava vyvážená a bohatá na tyto látky. Pozor byste si měli dávat u hořčíku, draslíku a sodíku. Tyto minerály se při vysoké námaze rychle spotřebovávají a vylučují se pocením. Není tedy na škodu zařadit do svého pitného režimu také kvalitní minerální vody, pro doplnění hořčíku konzumovat ryby, brambory, celozrnné výrobky, a co se draslíku týče, nejlepší jsou asi banány a rajčata.

Co tedy pít před tréninkem, při tréninku a po něm?
Ideální nápoj by měl obsahovat samozřejmě vodu, ta je základ všeho, dále minerální látky a sacharidy. Pokud se omezíme jen na pití točené vody z kohoutku, připravíme se o sacharidy, které vaše svaly potřebují při tréninku a po něm. Z minerálních látek, které je třeba doplnit, bychom neměli zapomenout na zmiňovaný sodík, draslík a hořčík.
 
Druhy nápojů, výběr záleží na vás.
Důležité je zvolit si takový nápoj, který nám dodá energii, vitaminy, stopové prvky a ionty. Odstraníme tak nastupující únavu a obnovíme optimální kondici. Docílit toho můžeme speciálními nápoji, které obsahují ionty (iontové nápoje), vitaminy (vitaminové nápoje), nebo takovými nápoji, které nám dodají potřebnou energii (energetické nápoje). 

Před tréninkem a po tréninku by se kulturisté a kondičně cvičící měli napít vysokoenergetického nápoje, který vyvoří potřebné zásoby pro výkon v posilovně a po tréninku doplní případné ztráty. Pokud jste silový typ, je pro vás tato varianta jedna z nejlepších. Vytrvalostní sportovci potřebují doplňovat energii v průběhu cvičení, proto by měli takový nápoj pít i během výkonu. Před každým tréninkem se také doporučuje dostat do sebe přibližně 500 ml vody, jedině tak budete připraveni na výkon, protože budete před tréninkem dobře zavodněni. Zavodnění je stejně důležité i po tréninku, pokud chcete uspíšit a zlepšit regeneraci.
 
 
Iontové nápoje v podstatě nepotřebujete tehdy, pokud nejste vrcholoví sportovci, kteří během intezivních a dlouhých trénincích vypotí obrovské množství minerálních látek. Běžní kondičáci přijmou potřebné vitaminy a minerální látky ze správné stravy, základem jejich pitného režimu v posilovně by měla být tedy hlavně voda, doplněná před a po tréninku sacharidy pro vytvoření glykogenových zásob. Není na škodu si do vody před, během a po tréninku zamíchat také tekutá BCAA, která ochrání vaše svaly a zlepší regeneraci.
 
Takže teď už víte, co je dobré pít před, během a po tréninku. Bez vody to zkrátka nejde!