PÍT ČI NEPÍT? ANEB MŮŽU KULTURISTU POZVAT NA PANÁKA?

Autor: Pavel Vacek

Etanol, také známý jako alkohol, je pravděpodobně nejrozšířenější droga na světě. Každý z nás ví, jak je zdraví škodlivá, ale přesto si ji skoro každý z nás občas dopřeje. Alkohol je všude k dostání a navíc vás dostane do nálady. Skoro nikdo se už nepozastaví nad konzumací několika pivek při večerní návštěvě nějaké té oblíbené hospody.
Alkohol nemá ale pouze negativní účinky na celkový stav organismu, ale může pěkně zamávat s naší postavou. V následujícím článku se dozvíte několik důležitých informací o alkoholu a jeho vztahu k budování svalové hmoty a cvičení v posilovně vůbec.
bodybuilding_fights_stroke_b.jpg
Přímé vlivy

Redukce tuků
Pokud se snažíte držet svou váhu na uzdě, trápíte se s dietou, raději se alkoholu vyhněte.
Na rozdíl od ostatních drog je alkohol výživná látka, a proto obsahuje 7,1 kal v jednom gramu, tedy přibližně dvakrát více kalorií než sacharidy a proteiny. Ale na rozdíl od ostatních výživných látek nevyvolává pocit nasycení. Pokud si představíme, že jeden drink (sklenice piva, vína nebo tvrdého alkoholu) obsahuje asi 12 gramů etanolu, mohlo by to s naším příjmem kalorií pěkně zamávat. Alkohol nám tedy dodává spoustu zbytečné energie, kterou pak musíme pracně vybít ve fitku. fitness_instructor_08.jpg
Budování svalové hmoty

A jak je to s vlivem alkoholu na budování svalové hmoty?

Alkohol vede bohužel k úbytku koncentrace testosteronu a růstového hormonu v těle. Tím snižuje produkci dvou nejdůležitějších hormonů podstatných pro budování svalové hmoty. Alkohol také zvyšuje produkci katabolického hormonu cortisolu. A aby toho nebylo málo, alkohol dokonce zabraňuje proteosyntéze, tedy tvorbě pro bodybuildery velmi potřebných bílkovin.

Růstový hormon:
Vědeckým pokusem bylo prokázáno, že požití alkoholu odpovídající 4-6 alkoholickým nápojům došlo po 1,5 hodině k poklesu hladiny růstového hormonu na 4-7 % výchozí hodnoty. Za 24 hodin se hladina pohybovala přibližně okolo 66-86%. Z těchto hodnot vyplývá, že konzumace alkoholu ve vysoké míře, může mít zásadní vliv na budování hmoty.

Testosteron u mužů:
Pravidelná konzumace alkoholu má vliv nejen na výši hladiny růstového hormonu, ale také značnou měrou ovlivňuje produkci testosteronu. V tomto případě ovlivňuje produkci tohoto hormonu série různých přímých a nepřímých mechanismů. Alkohol zásadně ovlivňuje funkci tzv. Leydigových buněk vyskytujících se ve varlatech mužů a produkujících testosteron, jak přímým toxickým účinkem, tak také aktivitou volných radikálů. Další vliv spočívá v redukci produkce důležitých enzymů, které se podílejí na tvorbě testosteronu. Alkohol je kontraproduktivní zejména ve vysokých dávkách a ve spojení s tréninkem. Pokud zkonzumujete 1 g na 1 kg tělesné váhy, nebude to mít na vaši výkonnost a budování hmoty patrně žádný zásadní vliv. Pozor ale na bujaré noci!

Testosteron u žen:
U žen je tomu s alkoholem poněkud jinak. Produkce testosteronu u žen totiž probíhá jinde než v pohlavních orgánech. Bylo prokázáno, že požitím 1,2–2 g alkoholu na kilogram tělesné váhy lze zvýšit hladinu hormonuu žen z 25 % na 54 %. Není to skvělé? Myslím, že být ženou, by se alespoň v tomto případě mohlo vyplatit. :)

Proteosyntéza
Oblíbený alkohol ale neovlivňuje jen produkci různých hormonů, ale zasahuje přímo do složitých procesů probíhajících v lidském těle. Alkohol a jeho metabolit aldehyd totiž snižují proteosyntézu v buňkách svalových vláken, která je nezbytná pro tvorbu bílkovin a tím nárůst objemu svalové hmoty. Bylo prokázáno, že po konzumaci 0,8–2 g etanolu na kg hmotnosti došlo k poklesu proteosyntézy o 20-35%. Po 24 hodinách se ale hodnota poklesu vyšplhala na 63 %, protože se k ní připojil vliv dalších hormonálních změn.
422599_249308165144184_135272693214399_568676_948812808_n.jpg
Odvodňující účinky
Alkohol má všeobecně odvodňující účinky a je samozřejmě nevhodný jako nápoj při sportu. Spolu s tímto odvodňujícím účinkem je svázán také úbytek minerálních látek, které jsou potřebné pro správnou funkci svalů. Nač se tedy dopovat různými potravinovými doplňky, když je pak stejně spláchnete skleničkou něčeho ostřejšího.

Nepřímé vlivy

Imunitní systém
Alkohol negativně působí na imunitní systém a zvyšuje riziko virových a bakteriálních infekcí. Správný a kvalitní trénink můžeme ale provádět jen tehdy, když jsme fit a cítíme se dobře.

Spánek
Alkohol má sice uklidňující účinky na centrální nervový systém a pomáhá nám usnout, ale problém  spočívá v tom, že se pod vlivem alkoholu mění REM fáze spánku, která představuje část spánku nezbytnou pro dostatečnou tělesnou a duševní regeneraci. Negativní efekt byl zjištěn již po 2-3 alkoholických nápojích. Alkoholem si můžeme tuto REM fázi, která trvá přibližně 90–120 minut, bohužel značně zkrátit.
188359_155489261176068_100001449864071_321266_7259938_n.jpg
Mýtus: Alkohol se při tréninku vypotí.
Ve sportovních kruzích koluje také mýtus, že je možné po nočním tahu provést další den kvalitní trénink, jako by se nic nestalo a zbytkový alkohol se při tom měl takříkajíc „vypotit“. Trénink v podnapilém stavu ale prodlužuje dobu odbourávání alkoholu a navíc má škodlivé katabolické účinky.

Shrnutí na závěr:
Z článku vyplývá, že konzumace alkoholu náš trénink v posilovně určitě nezkvalitní. Alkohol redukuje hladinu anabolických hormonů a zvyšuje hladinu katabolických hormonů v těle, takže si spíš naše pracně vybudované svaly začneme sami pojídat. Alkohol také do jisté míry zpomalí regeneraci po tréninku, způsobí vyplavení důležitých minerálů a vitaminů, a my tak budeme náchylnější k chorobám. Jedinou výhodu mají ženy, kterým se po malém množství této látky, může zvednout hladina testosteronu, a ony tak mohou zlepšit své výkony v posilovně.
Alkohol všeobecně neškodí jen jedincům, kteří chtějí nabrat hmotu, ale i těm, kteří chtějí shodit nějaké to kilo tuku, neboť jeho konzumací do sebe dostanou pořádnou dávku kalorií.
Mezi další, nezmiňované účinky, lze zařadit např. zvýšení hladiny kyseliny mléčné ve svalech, což může vést ke svalovým křečím či bolestem kloubů. Nebezpečná je také kombinace alkoholu s anabolickými steroidy, kdy dochází k negativním účinkům na růst svalů a činnost vnitřních orgánů, nebo případně k rozvoji gynekomastie.

Takže na zdraví! Ale dejte si raději jen jednu skleničku!