Petr Petráš: Jsem teď taková pumpička.

Autor: Pavel Vacek

Mluvit s Petrem o jeho momentálním tréninku chce velkou míru znalosti jeho největších výkonů, které ho řadí mezi nejsilnější powerliftery světa. V opačném případě si můžete myslet, že si z vás dělá legraci, když hovoří s nehraným despektem o svých aktuálních tréninkových váhách. Ony udržovačky, jak je Petr nazývá, se totiž pohybují v cifrách, na které se běžný cvičenec bojí jen pomyslet. O tom a o jeho dietě a kardiu se dočtete v následujícím rozhovoru.

Ahoj Petře, dlouho jsme o tobě neslyšeli. Co se událo za poslední dobu?

No…, momentálně se na nic nechystám a cvičím si jen tak pro udržení. Z těch posledních příprav jsem byl poměrně zničený. Bylo hodně náročné chodit do práce, připravovat se na závody a po večerech zvedat 400 kg na dřep. Takže jsem si musel dát pauzu, odpočinout si od toho všeho a taky jsem potřeboval trochu shodit. Myslel jsem si, že těch 170 kg co jsem vážil, bude v pohodě, ale nedělalo mi to moc dobře, člověče…  Takže jsem se rozhodl, že sundám kila dolů na nějakých 150 kg a budu pracovat s touhle váhou.

Tys mi v nějakém dřívějším rozhovoru říkal, že každý tělesný váhový přírůstek zvyšuje tebou zvedanou váhu. Budeš tedy zvedat míň?

Při benchpressu a mrtvole je ten výkon zhruba stejný. Tam nevidím žádný rozdíl. Horší to bude asi u toho dřepu. Tím, že nebudu mít břicho, tak se nemáš o co opřít, tak tam to bude asi trochu menší ten výkon. Víš jak…, při 155 nebo 160 kilech jsem dřepnul 450 kg, ale když jsem měl 172 kg, tak mi to už dělalo problém a nebyl jsem schopný se přes to přehoupnout. Nevím proč, ale už mi asi vadila ta velká moje váha a už mi začala překážet. Asi.

Nemohly s tím souviset i ty zdravotní problémy, o kterých si se zmiňoval na soutěži? Měl jsi nevolnosti, zvracel si..

Ano, už je to pryč, takže zřejmě ano. Už mi to prostě nedělalo dobře se s tím pořád tahat. Prostě jsem se necítil pohodlně a tělo se začalo bránit tomu cílenému přibírání. Teď mám skoro o 20 kilo míň a běhám jak srnka. (smích)

Tak možná by někoho zajímalo, jak si to shazoval. Jak vypadala tvoje dieta?

To mně celé připravovala Denča, moje přítelkyně. Ale hodně jsem jedl brambory, lososa, rýži, jel jsem i sacharidové vlny a pořád dokola. Kuřecí maso jsem v podstatě vyřadil, to jsem neměl dva měsíce, protože jsem si potřeboval vyčistit ten žaludek a bílkoviny jsem si hlídal jen z doplňků. Klasika protein, tu devadesátku jsem pil a hodně aminokyselin. No a taky dělám hodně kardia. Zhruba 3x do týdne na páse a taky jsem zrychlil tréninky.

Takže si v rámci té „očisty“ využil víc doplňků? Co se ti nejvíce osvědčilo?

Pil jsem dost toho Carnigelu, synefrin mi hodně bral a ActiNox. Ten je super. Nemáš energii, tak tě krásně rozpumpuje a jedeš. Navíc já jsem dost citlivý na ty nakopávače, takže pak nemůžu spát do dvou do rána a to je blbý. Tohle je právě v pohodě. No a o tom proteinu už jsem mluvil. Jo a taky Glutamin jsem hodně užíval. Ale ne v takové velkém množství jako předtím. No a bez těch EXXE tyček, to nemůžu být.

V souvislosti s tím kardiem, fyzičkou a rychlejšími tréninky, neuvažoval jsi znova o strongmanech? Vím, že se tě lidi na to hodně ptají.

Ale jo, jasně, uvažoval, to víš, že jo. Ale pořád tam nepřišlo to konečné rozhodnutí. To je o tom, jak na tom silově budu. Teď to je takové, no… Podívej, 200 kg na benč zvednu vždycky, 300 kilo taky dřepnu, ale teď jsem spíš taková pumpička no..

(Smích) Kolik uděláš třeba opakování s těmi 300 kg na dřepy?

Ježíš…, no to já nejedu zase nějaké extrémy…

…když říkáš, že seš pumpička.

Tak pět opakování udělám v té sérii, to jo.

Kolikrát teď chodíš cvičit?

Momentálně chodím 4x týdně. Mám to rozdělené tak, že za 3 dny odjedu celé tělo a k tomu dávám kardio. Takže mám normálně prsa a ruce, nohy ramena, záda samotné, do toho ještě břicho a to kardio. Klasika taková.

A plánuješ teď nějaké soutěže?

Já jsem chtěl jít na ten Deadlift Challenge, ale nakonec tam asi nepůjdu. Nemám na to úplně natrénované a víš, jaký já zase jsem… S nějakýma 360 kg na mrtvolu tam nepůjdu, viď. To nechci. Asi zkusím nějaký závod v jednotlivé disciplíně, ale nedokážu říct ještě jaké a kdy. Uvidíme.

To je škoda, Extrifit se domluvil na spolupráci s Deadlift Challenge, tak ty ceny za první místo budeme muset dát někomu jinému.

(smích) Trošku mě to štve. Bude tam i Šíma a jiný dobrý borci, takže jsme si mohli dobře zazávodit, ale teď by to nebylo ono.  Přeci jen jsem pauzoval a natrénováno není. Příště.

Já ti Petře děkuju za rozhovor.