Petr Chalupný-Rozhodování na WABBA Universe bylo k smíchu!

Autor: Pavel Vacek
PV: Ahoj Petře. Já tě znám již několik let, ale mnozí naši čtenáři tě třeba neznají vůbec. Mohl by jsi se nám tedy nějak představit? 
PCH: Jmenuji se Petr Chalupný, narodil jsem se 8. 1. 1977 v Jablonci n/Nisou, ale vyrostl jsem v Liberci. Momentálně ale žiji v Praze, kde pracuji jako osobní trenér v BBC Chodov, tam mně také můžete kontaktovat, pokud byste měli zájem o mé služby. Jinak to lze i na mých osobních stránkách www.petrchalupny.cz   PV: Ty jsi nám zapomněl uvést, že jsi mistr Čech a bronzový medailista z MČR z roku 2009 ve federaci IFBB. Proč ta pauza? 
PCH: To bylo hlavně z toho důvodu, že jsem absolvoval operaci pravé nohy, která mě na nějakou dobu vyřadila z tréninku, poté v rámci rekonvalescence jsem stejně cvičil jen tak lehce, takže jarní přípravu bych stejně nestihl. Takže nejbližší možný termín byl podzim.   PV: Ale ty jsi chtěl na jaře závodit už ve federaci NABBA, je to tak? 
PCH: Ano, ale sešlo z toho z důvodu té operace. NAC 2.jpg PV: Já se ptám právě proto, že jsi sice plánoval NABBU, ale ocitl ses v NAC? Proč ta změna? 
PCH: Těch důvodů bylo několik. V první řadě to bylo proto, že NABBA v Čechách na podzim nic nepořádá. Na Universe by bylo složité jít už jenom proto, že nejsem zatím ani přihlášený v NABBA CZECH a navíc ty závody byly moc brzo, vzhledem k tomu kdy začala finální část přípravy bych se nestihl dostatečně připravit. Takže z těhlech důvodů to nešlo. Já jsem o tom celém samozřejmě mluvil s Tomášem Burešem, se kterým spolupracuju už asi tři roky a připravoval mě jak na loňskou, tak na letošní sezonu a kterému vděčím za veškeré to zlepšení, kterého jsem za tu dobu dosáhl a samozřejmě mu za to i tady chci hrozně moc poděkovat, bez něj bych se pořád plácal někde tam co dřív, no a ten mi říkal, že je ještě spousta jiných závodů po Evropě, kde si můžu zazávodit. Takže z toho nakonec vylezlo Mr. Universe NAC a WABBA.   PV: Ty jsi byl na NAC šestý a na WABBA jsi se nedostal do finále. Mám tomu rozumět tak, že v WABBA je větší úroveň závodníků, nebo jak to vidíš ty? 
PCH: Začnu od NAC. To byly nejúžasnější závody, které jsem kdy navštívil. Byla tam plná hala diváků, možná celkově několik set soutěžících. Třeba nás bylo v kategorii 19. Nádherná hala, ubytování, prostě všechno parádní. Navíc to ubytování všem závodníkům platil pořadatel, tedy NAC, mě to nestálo ani euro. Na podiu ti roznášeli vodu. Prostě skvělý zážitek. Škoda jen toho umístění, podle Kristýny mě měli čtyři z devíti rozhodčích na prvním místě, takže to šestý byla tak trochu studená sprcha. Nicméně kdyby mi někdo před dvěma roky řekl, že budu ve finále Mr. Universe, tak bych mu nevěřil…   PV: Takže účast na Mr. Universe hodnotíš pozitivně? Ty jsi tam, ale nebyl sám, viď? 
PCH: Naprosto. Absolutní špica a příkladná organizace. Jel tam se mnou Milan Jenšík, kterému se říká Godzilla, kvůli těm jeho neuvěřitelnejm prackám, Petr Vaniš, který s přehledem vyhrál svoji kategorii a v profi skončil třetí. Dále tam se mnou byl Vlastik Kalaš, který mě perfektně namazal a navíc nám zpestřoval cestu tou svojí nakažlivou dobrou náladou a je to vůbec skvělej člověk. Pak ještě doprovod Godzilly a Petra Vaniše a v neposlední řadě Kristýna Kudynová, jako zástupce NAC v Čechách která i rozhodovala a celkově se o nás skvěle starala, za což jí patří taky velký poděkování.   grupa.jpg PV: A co ta WABBA? 
PCH: No zatímco NAC byla bomba, tak o WABBĚ se totéž říct rozhodně nedá. Závody sice byly taky v Německu, ale celková úroveň někde jinde. Jeli jsme tam tentokrát už jen ve třech, Já, Petr Vaniš a Petr Bosák, jenž byl náš mazač, řidič, povzbuzovatel a vůbec se o nás hezky staral. WABBA pro změnu neplatila vůbec nic, naopak my jsme museli zaplatit startovné, navíc vyšší než bylo v propozicích. Takže za všechno okolo jsme vyplázli 860 euro, ještě dřív, než jsme se stihli rozdělat kelímek s barvou. K vlastním závodům: Hala byla hodna tak okresního přeboru, navíc v sobotu (byly to dvoudenní závody) v ní byla příšerná zima, nechat se namazat bylo o nastydnutí. Diváci prakticky žádní, víceméně jen doprovod závodníků. A co bylo nejvíc zarážející bylo to, že na takovéhle mezinárodní top soutěži je většina rozhodčích z jedné země – konkrétně z Itálie, což ve spojení s obrovským množstvím Italských závodníků rozhodně nevedlo k příliš objektivnímu rozhodování. Nechci to nějak rozpitvávat, Petr Vaniš to ve svém reportu napsal naprosto přesně. Co se mě osobně týče, tak mi za ten týden od NAC ještě vygradovala forma, takže jsem vypadal výrazně líp, ale přijeli mi tam těžší soupeři. Na ty první čtyři jsem fakt neměl, Petr říkal že mě vidí tak pátýho, šestýho, ale bohužel… Ale hlavní je pro mě to výrazné zlepšení od loňska, měl jsem výrazně víc svalů v lepší formě a o to jde především! Navíc jsem den před odjezdem v naprostém zdraví přežil bouračku na dálnici, Bůh stál tehdy při mně, takže jsem vděčný, že jsem vůbec živý a zdravý. Chtěl bych tady ještě jednou poděkovat Tomášovi za to jak skvěle mě (zase) připravil!!! WABBA 4.jpg PV: Takže tě v budoucnu můžeme čekat určitě na NAC, možná NABBĚ a ve WABBĚ nikdy? 
PCH:(smích) Tak já bych to takhle nekategorizoval. Mě čeká na jaře další operace nohy. Rád bych šel na podzim, ale nevím, jak dlouho se budu vzpamatovávat z té operace. Na druhou stranu jsem díky tomu finále na NAC získal svého prvního sponzora, kterým bude od nového roku firma 7. Avenue s.r.o., které bych chtěl samozřejmě touto cestou poděkovat a zároveň je to pro mě motivace k dalšímu zlepšování a následnému úspěšnému závodění.   PV: Kdy jsi vůbec začal přípravu na ty soutěže? PCH: To se nedá takhle říct, to byly postupné kroky po té operaci, které směřovali k tomu podzimu.   PV: Ty jsi zmínil tu spolupráci s Tomášem Burešem. Já jsem měl možnost ho párkrát vidět cvičit a musím říct, že maká opravdu tvrdě. Cvičíš s ním, sdílíš tu jeho tréninkovou filozofii, nebo máš tam nějakou svoji specialitku? 
PCH: Ne, nic speciálního nedělám, mám takovej svůj styl který mi vyhovuje. Trénink je to, do čeho mi Tomáš ze všech těch aspektů mluví nejmíň. On mě vlastně nikdy cvičit ani neviděl. Takže trénuju víceméně podle sebe a aplikuju do toho svého tréninku jeho připomínky a rady.  V objemu trénuju většinou 4x týdně a v přípravě 6x týdně. WABBA 3.jpg PV: A používáš velké váhy? Jsi silový typ? Nebo naopak jedeš ty váhy menší a využíváš nějaké supersérie apod.? 
PCH: Tak za silový typ jsem se rozhodně nikdy nepovažoval. Sem tam něco těžkého zvednu (smích). Na mrtvý tah jsem dal kdysi 260 kg, ale pak jsem se při něm zranil a dlouho jsem ho skoro vůbec nedělal. Vrátil jsem se k němu pořádně až během týhle přípravy, ale pravidelně jsem celou tu dobu dělal hamstringový mrtvoly. Na dřepy jsem dal nejvíc 240 v sérii, ale to taky není nějaká superváha. To dá při mých kilech kdekdo. Co mi docela udělalo radost, byly 2 série po 6 opakováních s 800 kilo na leg-pressu, na Hammer Strengh mašině.   PV: Mě zajímal princip. Jestli jsi zastáncem třeba Heavy Duty, nebo hodně sérií-velká váha, nebo naopak všechno do pálení, jesti mi rozumíš? 
PCH: Rozumím. Mně nejvíc vyhovuje to občas měnit. Já když jsem v Liberci, tak chodím cvičit do Fitmexxu v kulturáku a tam občas potkávám Katku Kyptovou. A ta mě svým tréninkem často přivede na nápad zkusit něco jiného, něco netradičního, což mě docela baví. Jinak jsem zastáncem klasiky. Nemám to sice dané, že bych musel jet 6-8 opakování a toho se zubynehty držet, trošku to vždycky přizpůsobím momentální situaci, ale jak jsem řekl, žádný zásadní změny nebo nějaký finty nedělám.   PV: Používáš doplňky výživy?   PCH: Ano, ale ne nijak moc. Jen základ v podobě proteinu, vitamínů, minerálů.   PV: A kolik spotřebuješ bílkovin a sacharidů na kilo váhy? 
PCH: V přípravě probíhají klasické sacharidové vlny, kdy s výjimkou úplného konce, když jsem měl tři dny po sobě nulový příjem sacharidů před NAC, tak se to pohybuje od 100 gr až po….no, to vlastně nelze říct, protože skoro až do závodů jsem měl každou sobotu tzv. volný den, kdy jsem mohl jíst, co jsem chtěl. Bílkoviny jsme postupně přidávali a ke konci jsem se dostal až na nějaké 2 kila masa denně. Jinak většinou to bylo zhruba 800 gramů masa a nějaký ten protein. Přesně spočítané to nemám, dělal jsem jen to, co řekl Tomáš. Já myslím, že on už to má tak nějak v oku.   PV: Já myslím, že už jsme toho probrali celkem dost a bude načase se rozloučit. Já ti děkuji za rozhovor a přeju ti, aby ti to v budoucnu všechno vyšlo.   PCH: Já také děkuju za rozhovor. NAC 4.jpg