Petr Března- Chci se odrazit od výsledku

Autor: Pavel Vacek

Ahoj Petře, vracíš se po dvou letech přestávky na soutěžní pódium. Ta přestávka byla způsobena zraněním nohy a tak se nabízí otázka, zda je to už v pořádku?
Bohužel není. Není to 100% a asi už ani nebude. Ale v tréninku mě to zase tak neomezuje. Jenom když jsem delší dobu na nohách, tak ta noha oteče. Je ale fakt, že lýtka necvičím, protože mám trochu blok z toho, aby se to zase nezhoršilo. Dávám je proto jenom jednou za čas.  

Ty se teď představíš divákům v Rakousku. Proč zrovna tam?
To je jednoduché. Já tam jezdím už dlouhá léta se svými svěřenci, znám se s pořadatelem, už vloni jsem mu slíbil účast, ale nějak se ta rekonvalescence táhla. Teď na Evlś jsem mu to slíbil znova a to už by bylo blbý. Takže se objevím v kategorii nad 95 kg.

Cítíš se na vítězství? Ne.   Nevěříš si?
Ne. Vůbec. Nevím, myslím si, že to není takový, jaký by to mělo být. Na nohách není žádný progres, spíš naopak, takže si jedu spíš otestovat formu a beru ten závod jako motivaci pro mě. Na to mě vlastně přivedl Radek Lonc, který tady natáčel se mnou video a já mu říkal, že bych to zkusil, ale že se necítím, že mám malé objemy atd… Jenže on mi říká, že když to budu furt odkládat, tak to bude příští rok, pak zase příští a vždycky tam do toho něco vleze. Takže mi říkal, běž, ať to dopadne jakkoliv, naskočíš do toho a odrazíš se od toho výsledku a já myslím, že má pravdu. Tak jako on byl v tom Rusku, nepovedlo se mu to tam, ale nakoplo ho to pořádně do další práce. A to trochu očekávám od tohoto závodu. A taky musím vyzkoušet nové věci. Já měl vždy problémy se závěrem formy, i když třeba před posledním Arnold Classic jsem měl formu dobrou, tak na pódiu to bylo špatný. Asi jsme udělali chyby, špatně jsem nacukroval, odvodnil atd.., takže toho se chci vyvarovat a pokusit se o dobrý závěr.  

Vezeš s sebou nějaké další svěřence?
Jo, mám jich dost. Nebudu počítat Zdeňka Razáka, který závodí za náš oddíl, ale připravuje ho někdo jiný. Ale budu tam mít Zdeňka Spurného, Šimona Peška, Petra Vogela, Terku do bikin a Pavla Čermáka. Mám jich tu ještě víc, ale nejsou ještě s formou tak daleko.

Ty vlastně chystáš ještě svou soutěž BFC Cup. Vloni byl první ročník, jsou nějaké změny v letošním ročníku?
Rád bych ještě přidal juniorskou kategorii, vzhledem k tomu, že já mám hodně juniorů a ještě víc se mi jich různě hlásí. Takže bych rád viděl Open juniorů a to samé u physique. Bude to akorát v jiných prostorech, protože jsem se přepočítal v tom, že půl roku dopředu byl sál Krystalu obsazen a my jsme nechtěli, nebo spíš nemohli hýbat s termínem soutěže. Ale sál je hodně podobný a určitě bude lepší zvuk a hlavně světlo, protože tentokrát máme větší čas na přípravu sálu.  

Registruješ větší zájem závodníků?
Mnohem větší. Tím, jak se sám připravuji, tak nemám moc času kontaktovat závodníky, ale hodně mi jich píše samo. Ten první ročník se docela povedl, takže se ozývají lidi z Polska a tak, ale po závodech se i tak vrhnu do trochu větší propagace. Hodně tomu pomohly i videology, kdy třeba Milan Obořil mluvil o účasti, takže ta známost soutěže je mnohem větší, než byla vloni. Myslím, že je vhodný i datum soutěže, kdy si dospělí mohou prodloužit sezónu a junioři si naopak otestovat formu, protože je to týden po MČR a týden před národními mistrovstvími juniorů a dorostu.  

Když se ještě trochu vrátím k té tvojí aktuální přípravě, tak sice tvrdíš, že nohy zaostávají, ale na vršku těla ses podle mě vrátil minimálně tam, kde jsi byl, a zdá se mi, že tam je i nějaké kilo navíc, nemyslí
No, sám sebe těžko soudit, ale…. myslím si…., že by to mohlo být lepší jak minule… (smích), víš co, já se to úplně bojím říct, takže nechtěj po mně, abych tvrdil, že jsem se zlepšil, nebo tak…  

Dobře, formu nechme stranou, ale určitě má podstatný vliv na tvojí aktuální výkonnost to, že ty jsi tady ve své nové posilovně prakticky neustále. Vadí ti to, nebo je to naopak pozitivní pro tebe?
No to je právě super. Vždyť to víš, já jsem bohužel typ, který nedokázal držet 100% dietu. Doma jsem furt něco užíral. Ale tady to není možné. Prostě to sem nekoupím, nemám to tady a tak nemůžu hřešit. Letos jím vážně jenom dietní jídla, co tady sfouknu na hrnci a kontaktním grilu. Z fitka téměř nevycházím, takže kardio dělám třeba v jedenáct večer a je to v pohodě. Navíc se tady přes den celkem naběhám, takže mám výdej energie, ale přitom se nenudím a nemyslím na to, kde bych co sežral. A když už bych si něco dal, mám smůlu, protože tady nic není a já jsem línej si dojít do města. Takže tohle mi maximálně vyhovuje. A v neposlední řadě jsem nebyl ani zase tak tlustej, než jsem vlítl do přípravy a zdá se mi to takhle lepší.  

Takže se budeš přes rok držet ve formě?
Noo, po závodech nevím, jak se ukočíruju. Už jsem měl takovou vizi, že zase budu mít 150 kilo. (smích) Ale snad budu ve slušné formě celoročně.