Pavel Koukal - Hlavně jsem si nechtěl udělat ostudu

Autor: Pavel Vacek

Ačkoliv tento víkend po celém světě pohltila pozornost všech fandů bodybuildingu soutěž Mr. Olympia, my se vrátíme ještě o týden dál do pořád ještě teplého a prosluněného Řecka. Tam se totiž konal již tradiční ročník soutěže Nafplio Greece, kde si odehrál svůj profesionální debut v Elite Pro divizi náš nejmladší profesionál v Extrifit Teamu Pavel Koukal. A že to byla premiéra nad očekávání úspěšná, o tom svědčí hned premiérové vítězství v Elite Pro lize a právo startu na MS Profesionálů. Více Pavel Koukal v následujícím rozhovoru.

Ahoj Pavle, v první řadě mi dovol pogratulovat k prvnímu místo v Elite Pro soutěži Nafplio Greece. Čekal si takový výsledek?

Děkuji a všechny vítám u dnešního rozhovoru. Jestli jsem takový výsledek čekal? (Smích) Vždyť mně se před měsícem zdál sen, ve kterým jsem nechtěl vystoupit na podium, protože jsem si přisel oproti ostatním nepřipravenej a jako v objemu. Jsem nakonec rád, že to tak nebylo. Do Řecka jsem odjížděl s tím, že si nechci na prvních Elite Pro závodech udělat ostudu a být konkurenceschopný, takže asi tak :)

Ty si sváděl souboj s poměrně masivnějšími 2 soupeři, a přesto si vyhrál. Zvedlo ti to sebevědomí pro další závody?

K tomu sebevědomí… Masivnější byli, a to hlavně v zákulisí v rozcvičovně :D (opět smích), tam jsem si připadal jak dorostenec. Na podium se mi s nimi popravdě moc nechtělo, ale když teď koukám na fotky ze soutěže z jednotlivých porovnávaní, nebyl tam takovej obří rozdíl, jaký jsem já viděl právě v rozcvičovně. Ano, stojím nohama na zemi a vidím, že hmoty mi na vršku chybí dost, ale zdravé sebevědomí mi to dodalo a nebudu teď tolik stresovat na následující soutěži. Závěry příprav budou pro mě klidnější, takže mi to určitě pomohlo. Jinak bych chtěl zmínit, určitě to většina závodníků zná, že jsou dva typy kulturistů. První ti, kteří jsou v zákulisí brutální, žilnatí a nahání ti v backstagi strach, ale na podiu jsou vlastně stejní, nebo se projeví to, co jim chybí. A pak je druhej typ, kterej ti v rozcvičovně přijde nijakej, neslanej, nemastnej a ničím na sebe nepoutá pozornost – a na podiu se to pak při pózovaní změní. Troufám si říct, že to je můj případ. Částečně i proto, že se mě kolikrát na soutěžní prezentaci (předešlé roky) ptali, jestli jdu do kategorie physique. 

Ještě před pár měsíci jsme spolu točili video, kde si říkal, že si nejsi vstupem do Elite Pro jistý. Máš teď pocit, že už tam patříš?

Dej mi prosím tě ještě jednu soutěž čas, než odpovím, jestli jsem si 100 % jistej.

Pojďme se ještě vrátit k řecké soutěži. Ty jsi tam startoval společně se svou přítelkyní Natalií Danielovou. Jak jste si to takhle společně užili?

Ano, letošní soutěže jsme s Natálkou vybírali tak, abysme všude mohli startovat spolu. Já se v sobotu na závodech staral o ni, ona se pak o mě starala v neděli (profesionálně) - tím myslím backstage servis – od lidského větráku, podávaní chlebíků, hlídání harmonogramu apod…, takže v tomhle směru to bylo super. No a po závodech jsme si v Řeckém městečku Nafplio udělali dvoudenní dovolenou, která byla úžasná. Myslím, že víc už si to užít nešlo ;)

Co si vlastně myslíš o ženské kulturistice?

Nebudu odpovídat, co si myslím o ženské kulturistice, ale spíš, co si myslím o bodyfitness, ve které Natálka soutěží. Za mě to je nádherná kategorie. Přesně akorát. Holky zůstávají holkama, a zároveň jsou krásně osvalené, že poznáš, že cvičí. Kulatý zadky, nohy, ramena, co víc si přát :D musíte si taky uvědomit, že když jdou na závody, tak to je cca 3denní vysušený extrém a nevypadají tak celoročně.

Jižní národy obecně nejsou mistři světa v preciznosti a přesném plánování. Probíhala soutěž podle harmonogramu, nebo tak nějak po řecku?

Až na vyzvednutí na letišti, kde jsme po příletu čekali 4 hod, a pak další 2,5 hodiny jeli na místo, si nemůžu stěžovat. Soutěž odbíhala velice rychle, a tak jak měla.

V Řecku vás bylo z ČR víc závodníků, zašli jste pak oslavit ty skvělé výsledky

Potkali jsme se a seznámili s Terkou Linhartovou a jejím přítelem Radkem. Terka je továrna na medaile a v Řecku taky získala zlato. Byl to moc fajn večer a člověk si uvědomí, že závody nedělají jen medaile, ale i přátele.

Ty jsi ještě 14 dní před soutěží byl s dalším Elite profíkem Tomášem Kašparem v Číně na tamějším FIBO. Nenarušil tenhle výlet tvoji přípravu?

No dost jsem se toho ze začátku bál, jak to s mojí přípravou zamává. Ale měl jsem v Číně vše potřebné zařízeno. Vařené maso, rýži a každý den přístup do posilovny. Takže když celej den pózujete (někdy i 1,5 hod v kuse), pak jdete cvičit a do toho držíte stravu, jak se má, myslím, že mi to jen pomohlo a formu naopak posunulo.

Ty jsi byl v Číně „s kulturistikou“ už po druhé. Jednou na soutěži, teď na tom FIBU. Jak vnímají Číňané kulturistu, když jde po ulici?

Někdy jen koukají, ukazujou, v horším případě dojdou a sáhnou si bez zeptání :D kdybych měl za každou fotku pětikorunu, tak jsem po těchhle dvou návštěvách milionář... v životě jsem nerozdal víc fotek než tady za jeden den na Fibu.

Dokážeš si představit, že bys tam žil? Jak na tebe působila taková megapole jako je Šanghaj?

Jsem hrozně rád, že jsem v takové zemi byl, a že mám představu, jak se žije ve světě. Rozhodně bych tam žít nechtěl – ten režim a strach z něj je tam na každém kroku doslova vidět. Do toho hrozně moc lidí a aut. Všude. Zlatý Brno. 

Tím vítězstvím si získal právo startu na MS Profi. Využiješ ho, budeš tam startovat, pokud ne, co tě teď čeká dál?

Nedokážu si představit, že bych takovou pozvánku odmítl. I kdybych si tam měl jet pro poslední místo, tak tam pojedu. V nadsázce…, je to jako bys sázel Sazku, vyhrál jackpot a řekl si – to mi stačí, výhru si nevyzvednu :D Každý soupeř bude výzva a umístění před ním výhra. Teď jsou v plánu Nordic Pro - Finsko 4-6. Října, potom Elite Pro Madrid - Španělsko 18-20. Října a poslední právě zmíněné MS profesionálů 1-3 listopadu, se kterým jsem původně nepočítal.

Ty máš za poslední 3 roky poměrně kontinuální progress. Myslíš si, že se budeš dál zlepšovat v tomhle tempu? Kde vidíš nějaké rezervy?

V roce 2015 na MS junioru jsem vážil 73 kg, dnes 2019 v den závodu 101 kg. Už to tak lehce určitě nepůjde, jak ukázal poslední rok, kdy se tempo zbrzdilo. Ale udělám pro to v následujících letech ještě maximum ;) Rezerv mám ještě dost - ale shrnu to - na celým vršku mi chybí dost hmoty - hlavně záda, prsa, ruce,...tam zaměřím svoji pozornost po sezóně.

Je nějaký klíčový faktor, který bys vyzdvihl, že ti pomohl v tom úspěšném startu v Elite Pro?

Klíčová byla připravenost/ forma a spodní část těla. Za formu vděčím svému trenéru/kamarádovi Viktorovi Hellovi - děkuju Viktore. Trénink nohou miluju, takže tam nic měnit nebudu :D A jinak těch dalších faktoru bylo hrozně moc - od plavek Filandr, volné sestavy, s kterou mi pomáhal Jirka Malíř (díky Jirko), tak další a další detaily... Zároveň nemůžu opomenout podporu ze strany Extrifitu. Což vlastně souvisí s tou předchozí otázkou. Za poslední roky mám neustálý přísun kvalitních bílkovin, minerálů a prostě všech stavebních látek, které potřebuji. Bez omezování, bez toho, aby mi cokoliv chybělo. To je strašně moc znát. Teď navíc mám díky nové smlouvě pořešené i cestování, takže se nemusím starat o to, jestli si mohu dovolit jeden závod, nebo pět. Všechno prostě sedlo, tak jak mělo a já věřím, že se budu dál zlepšovat.

Tak nezbývá než popřát, aby se ti dařilo i nadále. Díky za rozhovor.

Já děkuji za rozhovor a budu se snažit ;)