Patrik Chovanec: Všichni ji chtějí, ale mám ji já.

Autor: Pavel Vacek

Zapátrejte v paměti, kolikrát jste na konci rozhovoru četli tradiční děkovačku závodníků těm, co při nich stáli v dietě, kdo jim byl oporou a životním partnerem. A teď si vzpomeňte, kolik rozhovorů bylo s takovými lidmi? Žádný že? A přitom jsou nedílnou součástí úspěchu jejich známějších poloviček, protože kde není pohoda, klid a soustředění, nebývají obvykle ani výsledky. Dnes jsem proto vyzpovídal Patrika Chovance, dlouholetého přítele Sabiny Plevákové, protože o něm vím, že on tou oporou bezesporu je.

Ahoj Patriku, my dnes povedeme spolu rozhovor, který ale bude převážně o Sabině. Každý chlap je tak trochu ješita a proto by mě zajímalo, jestli ti nevadí ta momentální pozice „ten od Sabiny“?
Ne. Vůbec. Proč by mělo? V tuhle chvíli je to asi přirozené.

V tom případě se zdá, že musíš být velmi silná osobnost, protože ne všichni muži by tuto pozici snesli.
Rozumím, ale já mám svůj život, svůj byznys a ona svůj. Ten její je zčásti založen na popularitě a z toho plyne, že je víc vidět. A to je v pořádku.

Co tedy vlastně děláš?
Mám firmu, která dováží leasingová auta ze zahraničí. Buď pro nasmlouvané klienty, nebo na individuální zakázky. Občas taky dělám osobního trenéra, ale to už jen zřídka, protože už nemám zase tolik času. No a to je asi tak vše.

Jak jste spolu se Sabinou dlouho?
Teď je to 7 let.

Za tu dobu musel projít ten vztah obrovskou proměnou, nebo ne?
Ne. To si všichni myslí, ale náš vztah je stejný od počátku až do dnes. Samozřejmě, změnil se zájem o ní v momentě, kdy začala mít první výsledky. To bylo po MS v Budapešti, kde byla tuším třetí, nevím přesně. Potom ji začali psát nejrůznější holky, ale i kluci. Ale ani v tom se toho moc nezměnilo, protože kluci ji psali odjakživa. Protože byla odjakživa krásná.

Když umístím fotku Sabiny Plevákové na facebook, téměř okamžitě tam jsou desítky komentářů komentující prsa, zadek, postavu, ale i vyznávající lásku, obdiv atd… Jak toto snášíš?
Já to popravdě ani nečtu. Jsem málokdy na facebooku. Když už tam jsem, podívám se na fotku, ale na komentáře ne. Na to nemám čas, abych to pročítal a nedejbože se nad tím pozastavoval. Já facebook a internet používám k práci. A když už tam něco takového je, tak Sabina sama mi to ukáže a častokrát se společně zasmějeme. Často se stává, že někdo začne jakoby profesionálně, tak neurčitě, třeba jakože neví, co má dělat, aby zhubl na břiše, a když jim poradí, tak následuje takové to: A jak se máš? A podobně. To se opakuje stále a stále a tomu už se spíš smějeme. Ale jak říkám, to bylo odjakživa. Ona byla od nějakých 14-ti let atraktivní, hubená a pěkná, takže zájem o ni tam byl vždy.

Takže to nijak neřešíš?
Ne, to ani nejde. Já ji věřím, ona nikdy žádnou blbost neudělala a my máme spolu tak brutálně vynikající vztah. Jsme nejlepší kamarádi, milenci, děláme to stejné, rozumíme si a baví nás být spolu.

Jaký ty máš vztah k fitness a kulturistice?
Pozitivní, jak jinak? U nás doma se vždy cvičilo. Máme doma v garáži posilovnu a já už od mala jsem viděl, jak se doma cvičilo. Ale chci jít tou naturální cestou, což jde sice pomalu, ale jde to.

Takže ty jsi ten, který přivedl Sabinu ke cvičení?
Ne, ona začala sama cvičit. Já si kupoval Muscle&Fitness, který jsem si četl v práci, když jsem ještě dělal v Matadoru a tam byly různé bikinářky. A když jsem to nosil domů, Sabina si to půjčovala a ty baby se jí líbily, jak vypadaly. Takže začala cvičit a pak už to šlo samo. Po pár týdnech cvičení oslovila jednoho trenéra u nás v Považskej Bystrici a tak spolu zkusili soutěž. Myslím, že nebyla moc úspěšná, ale bylo zjevné, že má potenciál.

Všichni známe Sabinu jako závodnici, ale mnoho lidí by určitě zajímalo, jaká je doma?
Je stejná jako na soutěži. Chová se úplně stejně na semináři jako doma. Možná, že to nedokážu posoudit, ale já tam žádnou změnu v chování nevidím.

Na mě osobně působí Sabina mnohem vyzrálejším, řekněme starším dojmem, než tomu odpovídá její juniorský věk. A teď nemluvím o fyzickém zjevu, ale především mentálním….
…Ale ona je vyspělejší i fyzicky. Ve 14-letech vypadala dospěle. I proto jí psali chlapi. Ale měla to jasně srovnané i v hlavě. Prostě jsme chodili spolu, tak to tak bylo. Sabina má jasné hodnoty.

A ty by mě velmi zajímaly. Jaký je hodnotový žebříček Sabiny Plevákové?
No…žebříček. To nevím, jestli to mám takto určit. Ona má správné hodnoty, abych tak řekl. Chce být úspěšná v tom, co jí baví, ale ne na úkor zdraví, nebo rodiny. Takže nechce dělat fitness do X roků, ale plánuje budoucnost na několik roků dopředu.

Dá se tedy říct, že je hodně cílevědomá?
(smích) No to jéjej. To rozhodně ano. Ale přes mrtvoly nepůjde. To je absolutně vyloučené. Jde do všeho naplno, ale výsledek nechá přirozeně plynout. Jak to dopadne, tak to dopadne. Ale nenechá s sebou vláčet, nebo se nechat vydírat pro lepší výsledek.

To by radši skončila?
Ano. Stoprocentně.

Vaří ti Sabina doma?
Ano, vaří mi a vaří skvěle. Úplně nejlíp vaří, když je dietě. To dělá úplné laskominy. Se jí ty chutě sbíhají asi nebo co, takže vaří vše, na co má chuť, ale sama to nejí. Takže se pouští do různých koláčů, buchet, ale i jídla z ovesných vloček. Jako je to zdravé, ale hodně chutné. Takže já to sním, ona mi pak říká, že mám držet dietu, ale to se nedá, když dělá takové dobroty. Ale vaří vše. Každé ráno mi udělá snídani, oběd, full servis (smích)

Tak to je jasné, že asi svatba bude, ne?
No určitě. Ale ještě jsem ji nedal snubák.

Ty se díky tomu kolotoči okolo Sabiny pohybuješ v prostředí velkých soutěží, chodíte na banket po EVL’s, vídáš se s profesionály, vidíš zblízka všechny ty hvězdy atd… Sám jsi říkal, že cvičíš naturálně. Jak se díváš na prostředí téhle velké kulturistiky? Jak vnímáš profesionální kulturisty?
Ano, já chci jet naturálně, ale neodsuzuju nikoho, kdo se rozhodne jinak. A to je můj postoj k hardcore kulturistice. Je to o zdraví, já bych to v životě neriskoval, ale kdo udělá to rozhodnutí, je to jeho věc. Každopádně jsou to borci, je tam strašně obětí a vůle, to u nich uznávám, ale já bych tak vypadat nechtěl. Líbí se mi třeba Antipov, nebo hodně těch amerických physique závodníků, co mají i nohy. Ale evropské pojetí physique se mi nelíbí, to vůbec. Ale celkově vzato mám rád fitness, kde vypadá člověk zdravě.

A Sabina má v tomto ohledu jaký vkus?
No, v podstatě stejný. Je to pro ni pozoruhodné, že někdo dokáže tak narůst, ale nijak se jí nelíbí. Ale třeba jsme se bavili o Flexu Lewisovi, který se jí na soutěži líbí hodně, ale když ho vidíš offseason, no to je hnus.

Jak snáší Sabina to, že soupeřky, které ona dávno porazila a to dokonce některé několikrát, jsou mezi profesionálkami a ona ne?
No to jí strašně štve. Protože jak říkáš, dnes už je tam hodně bab, co porazila a dnes už jsou profičky a ona musí startovat na pohárovkách, aby mohla reprezentovat. Ale to už je staré téma, které se už probíralo a je lepší o něm nemluvit. Jasné, že by chtěla soutěžit o level výš s těmi děvčaty, co je třeba dříve porazila, to přeci motivuje každého sportovce, ale nejde to a to jí je strašně líto.

Bude se o tu kartu pokoušet dál?
Do určité doby ano. Sabina je bojovnice a jen tak se nevzdá. Pravděpodobně se bude snažit startovat tam, kde je ta šance ji získat na podiu a nemusela by o nic žádat. Třeba to jednou dopadne.