Pár bizarních cviků z minulosti a hned se vám to zvětší.

Autor: Pavel Vacek

Někde jsem četl, že jakmile vyrostete ze své objevené sexuality a začnete se propadat do stereotypu, budete prý rádi za každou novou úchylku, se kterou se probudíte. Něco na tom je. Ale tenhle text nebude ani o sexu a už vůbec ne o nějakých prasečinkách. Ten úvod a nadpis jsem napsal jenom proto, abych vás vytrhl z letargie. Ale o stereotypu a nudě v posilovně  to bude. A taky o tom, jak se jí zbavit.

Možná vás to stereotypní zvedání nudí, možná naopak patříte k té sortě chasníků, co musí vyzkoušet kdejaký cvik a techniku, na který někde narazí. V obou případech mám pro vás lahůdku. Borci od nás z Fitmexxu (to je fitko v Liberci, kde bude 24.6.2018 Extrifit Training Day) vytáhli odněkud z pravěku soubor cviků, který vycházel z myšlenek Maika Weidenbacha. V životě jsem o něm neslyšel, ale to nic nemění na faktu, že je zakladatelem jednoho z mnoha německých druhů tréninků a autorem knih „30 tajemství pro větší paží“, anebo „101 fitness mýtů“. Možná je to nějaká posilovací obdoba Karla Marxe, Němcům se v hlavách rodí všelijaké blázniviny, to nevím, ale pokud chcete dát svému tréninku nádech hodně zaprášené patiny, zkuste budovat svaly těmito deseti zapomenutými, ale uznávám, že zajímavými a velmi důležitými cviky. Odcestujte do doby, kdy svět nebyl obklopen mobilními telefony, televizemi a především internetem. Odcestujte do doby, kdy záleželo na experimentech, omylech a poznávání vlastního těla. Odcestujte do doby, kdy každý jedl kvanta kvalitní bílkoviny a trénink trval 5 hodin. Byl to čas, kdy jste mohli zpozorovat zajímavé a jedinečné cviky. Bohužel, mnoho z nich je již zapomenuto. A taky odcestujete do doby, kdy se nikdo nefotil. Takže žádné instruktážní fotky nemám a ty ilustrační vemte se značnou rezervou.  Jenže ať s fotkama, nebo bez nich, na rozdíl od \"snažení\" některých cvičenců v dnešní době, tyto cviky opravdu budovaly svalovou hmotu. O tom jsem přesvědčen. A to je také důvod, proč je znovu vytahuju na světlo boží.

Ve snaze obnovy těchto zapomenutých tréninků byl sepsán tento níže uvedený seznam 9 cviků, o kterých jste třeba neslyšeli, ale je určitě byste je mohli zkusit.

1. Zercherův dřep

Zercherovy dřepy jsou pojmenovány po strongmanovi 30. let Edovi Zercherovi. Byla to jedna z nejoblíbenějších technik dřepování, protože umožní atletovi mít více zpevněné boky a hýždě, aniž by byl vyvinut velký tlak na páteř. Postavte se klasickým širokým dřepovým postojem a držte velkou činku v ohybu paže, tzn. že je nebudete napevno držet dlaněmi, ale de facto si přes osu přehodíte lokty a dlaně se dotknout až kotoučů.  Poté veďte boky směrem dolů až na paty. Při pohybu nahoru držte stále vykozený hrudník, abyste zabránili pádu. To je extrémně důležité. Jednak proto, že vám to dokáže parádně roztáhnout hrudní koš, a jednak proto, že jinak s tím můžete spadnout jak shnilá hruška.

2. Zercherův mrtvý tah

Tohle je asi největší bizarnost z celého seznamu.  Nic bláznivějšího už tam pak není, to slibuji. Zercherovy mrtvé tahy jsou podobné Zercherovým dřepům. Chytněte činku na šíři ramen v ohybu rukou, ruce můžete překřížit, ale není to povinností. Poté proveďte mrtvý tah, zatímco držíte osu v blízkosti hrudi, tak se soustřeďte na pohyb hýždí směrem vzad. Pohyb končí, když máte tělo paralelně se zemí. Tohle se vám bude hodit, až to přepísknete s růsťákem a budete mít nějaké giganticky rostlé miminko.

3. Tlakový dřep

Tlakové dřepy jsou spíše intuitivní. V podstatě uchopíte činku, jako kdybyste dělali dřepy čelní, s tím rozdílem, že budete mít širší úchop, chytnete osu nadhmatem a nebudete křížit ruce. Udělejte to prostě tak, jako je to na fotce. Někdo to tak totiž dělá normálně, jiný to kříží. Potom provádějte dřepy, ale jen do čtvrtiny rozsahu. Při pohybu nahoru zdvihněte činku nad hlavu. Tím zapojíte do hry ramena a tricepsy. Cvik je vhodný na procvičení celého těla.

4. Lýtkové dřepy

Po žádném jiném cviku vás lýtka nebudou tolik pálit, jako po lýtkových dřepech. Vezměte lehčí velkou činku a proveďte pomalý dřep dolu, cestou nahoru zrychlete a postavte se na špičky. Tento cvik se často používá v supersériích s těžkými výpony na leg-pressu o asi dvaceti opakováních.  Ale tohle je věc, která vážně efektivně zabije dvě mouchy jednou ranou. Vážně skvělá, a divím se, že ji nikdo nepraktikuje dodnes. Je to téměř dokonalý cvik na závěr tréninku nohou, na jejich dopumpování a přitom velmi efektivní procvičení lýtek. Tohle prostě musíte zkusit.

5. Stahování kladky za hlavu

A naopak. Je tady v tomhle starodávném seznamu cvik, který se zabydlel do našich tréninků zcela běžně. Stahování kladky za hlavou. Asi to tehdy byla nějaká novinka, nebo revoluce, nevím. Fakt je ten, že stahování kladky za hlavu není zase až tak jednoduchý cvik, jak by se mohlo zdát. Možná právě proto většina cvičenců dává přednost variantě před hlavu. Jestli nedokážete udělat sérii bez pomoci vašich loktů a předloktí, nebudete schopni cvičit efektivně stahování kladky za hlavu. Hodně lidí se vyhýbalo tomuto cviku, protože může dojít k poškození rotátorové manžety, když cvičenec postrádá flexibilitu. Nicméně je to dobré ukončení každého tréninku zad. Netřeba u něj používat nějakou nadměrnou zátěž. Toto provedení umožní dobré stresování latissimů, zároveň pomáhá rozvíjet menší svaly na zádech. Tento efekt vytváří takzvanou \"mapu\", tedy více detailů.

6. Přítahy T-činky v předklonu

Hodně z posiloven tento stroj opomíná, tento cvik má totiž smutný vývoj, jelikož lidé často přeceňují své síly, chtějí předvést ostatním svou sílu (a především posílit své ego), a proto mají špatné provedení přítahů. Dělají trhavé pohyby, místo pomalých a procítěných tahů, které maximálně stresují latissimy. Všeobecně jsou přítahy skvělým způsobem, pro získání hloubky zad. Můžete měnit úhel předklonu a podle toho zapojit více, či méně svalových vláken. Pokud stojíte v úhlu 90 stupňů směrem k čince a držíte lokty směrem ven, budou více zapojeny menší svaly zad. Můžete také využít principu shazovaných sérií, dokud nebudete vyčerpaní.

7. Tlaky s velkou činkou na zemi

Tlaky s velkou činkou na zemi, jsou obdobné benčpressu, akorát máte menší rozsah pohybu. Je to cvik, který zvyšuje sílu horní části těla. Zároveň je to cvik, který poměrně efektivně může napomoci k prolomení vašich silových limitů. Dejte si osu na zem, ale abyste si pod ní mohli lehnout a bylo to zároveň bezpečné. To znamená, že nejlepší bude, když si přinesete dva tlusté kotouče na každou stranu a použijete je jako podstavec pro kotouče činky. To by měla být osa přibližně 40 centimetrů nad podlahou. Chytněte činku širokým úchopem a tlačte co nejvýš, ale ne do propnutí loktů. Vždy udělejte krátkou stop pauzu na začátku a na konci pohybu.

8. Zottmanovy bicepsové zdvihy s vytáčením

Toto provedení bicepsového zdvihu je skvělé pro lidi, kteří bojují se slabým zápěstím a mají dlouhé předloktí, protože se při něm zapojí veškeré svaly předloktí.

Vezměte si jednoruční činky a při pohybu oběma rukama směrem nahoru postupně vytáčejte v zápěstích. Poté následuje smáčknutí svalů a pomalý pohyb dolů do původní polohy. Říká se tomu supinace zápěstí a hodně to propagoval Arnold. Teď jde o to, komu připsat prvenství. Ale cvik je to dobrý, o tom žádná.

9. Drag curl

Je jeden ze způsobů bicepsových zdvihů, přičemž při zvedání velké činky je pohyb loktů směrem dozadu, to umožní větší procítění bicepsů, při smáčknutí. Obvykle se používá menší váha, než při běžných bicepsových zdvizích. Vypadá to trochu legračně a navíc můžete vznést oprávněnou výtkou, že to dost zkracuje pohyb svalu. Ale jako poslední cvik v tréninku bicepsů to nemá chybu. Pálí to totiž jako čert.