Otevřená zpověď

Autor: Pavel Vacek

Odhodlali jsme se poodhalit roušku tajemství a nahlédnout pod pokličku užívání anabolických steroidů jedním z českých předních amatérských kulturistů. Vzhledem k tomu, že momentální právní situace je taková, že jsou anabolické steroidy postavené na roveň tvrdým drogám, bude tento rozhovor veden v naprosté anonymitě. Taktéž předpokládám, že následná diskuse se nezvrhne v soutěž „Hádej, kdo to je?“ Jestliže se v diskusi objeví návrh konkrétního jména, které by bylo dáváno do souvislosti s níže uvedeným rozhovorem, bude tento příspěvek vymazán. Přiložené fotografie jsou taktéž pouze ilustrační. bodybuilder_slide1.jpg
Ahoj, mohl bys našim čtenářům sdělit, jaké výsledky jsi během své kariéry získal?
Nemohu zde vyjmenovat všechna svá umístění, neboť bych byl podle nich snadno identifikován. Omezím se tedy na to, že jsem byl vždy medailistou z Mistrovství České republiky a mám za sebou několikanásobnou reprezentační zkušenost.

Jak dlouho cvičíš?
Zhruba 17 let.  

Kdy jsi zaregistroval pojem anabolické steroidy?
Dá se říct, že v podstatě ihned. Já jsem nebyl ten typ, co si léta cvičí a pak se rozhodne jít závodit. Já jsem začal cvičit s tím, že budu závodit. Takže jsem se hned hnal k těm nejlepším v posilovně a okukoval co a jak. No a to víš, sem tam jim něco uklouzlo. Tenkrát byli všichni tajemný. Žádný informace nikdy nebyly a každej si střežil to svoje tajemství.  Ale celkem záhy jsem začal tušit, že tyhle kluci nejedou jenom na sušených bílkách jako my ostatní.

Myslíš si, že dřív byly AS méně rozšířené?
To nevím, vážně. Určitě se ale braly mnohem menší dávky. Než se nějak masivně rozšířil internet, tak se informace podávaly z úst do úst, mezi čtyřma očima. A ty dobří kluci tě mezi sebe jen tak nepustili. Navíc byly AS příšerně drahý. Nesrovnatelně s dneškem. To byly ceny, který byly minimálně dvojnásobný co dneska, přičemž platy byly poloviční. A ještě si byl rád, že si něco sehnal. I z tohohle důvodu se mnohem míň bralo. Taky se kulturistika nedávala tolik do spojitosti s AS jako dneska. Dneska je povědomí o kulturistice spojené jednoznačně z AS. Ale za to si můžeme sami. 0.jpg Jak to myslíš? Největší tragédie nastala s příchodem, nebo spíš s přístupností internetu. O AS se začalo pomalu mluvit jako o lentilkách pro děti. Rozkliknul jsi web o kulturistice, tam na tebe vybaf článek o bobkách, kdejakej pitomec se začal vydávat za odborníka. Kdejakýho blbečka, co prodával bobky na internetu, si našel nejdýl do tří kliknutí myší. Pak není divu, že za tebou přijde 15-letej klučina a první, co se tě zeptá je, jaký bys mu doporučil sypání. To by nás, když jsme začínali, v životě nenapadlo. Stejně by nás poslali víš kam…
V kolika jsi tedy začal „sypat“? Nepamatuji si to přesně. Někdy kolem 21-22 roku. Předtím jsem cvičil tři roky na čisto.
Pamatuješ si svojí první kůru? Jo, to jo. Docela přesně. Dával jsem 2 ampule superanabolonu týdně a k tomu 2-4 tablety methandrostenolonu. Byl jsem z toho dost nesvůj, pořád jsem se kontroloval, a když mě někde píchlo, nebo dloublo, tak jsem si myslel, že umřu. Z dnešního pohledu to byla legrační dávka.
A proč jsi tedy pokračoval?
No protože jsem se i po tak malé dávce pronikavě zlepšil. Říká se, že první kůry jsou zázračné a mně se to potvrdilo. Přibral jsem asi deset kilo.

Zdravotních rizik jsi se nebál?
Když jsem dojel tu první kůru, tak jsem poctivě nakoupil všechny ty medikamenty a byliny pro čištění jater, jako je ostropestřec, lipovitan atd… No a zjistil jsem, že neumírám a že jsem žádné zdravotní komplikace nepocítil. Navíc jsem byl mladej. Říkej něco mladýmu klukovi o zdraví. Každej se ti na to vykašle. To platí i o tréninku. Spoustu starších cvičenců mi říkalo, že to a to dělám blbě, že si poškodím klouby a tak. A co jsem si myslel? Že to jsou starý páprdové a že vědí prd. Samozřejmě, že měli pravdu.

Co tedy bylo dál?
No dál jsem samozřejmě sypal. Chodil jsem na soutěže se střídavými úspěchy a postupně sbíral informace. Postupem času jsem se seznamoval s tehdejšími reprezentanty a dávky začaly stoupat. bodybuilding-training.jpg
Říkáš, že jsi měl na závodech střídavé úspěchy. Co bylo tedy zlomem?
Když jsem se seznámil s jedním reprezentantem. Tam jsem viděl, že ty dávky, co jsem bral, jsou směšné oproti tomu, co jeli oni.

Jaké byly tedy ty dávky, o kterých mluvíš?
To se takhle nedá konkrétně říct.

Dobře, tak tedy kolik mg týdně například testosteronu jsi bral?
V dobách mého největšího sypání se ta hranice pohybovala zhruba od 1500-2500 mg

A tablet?
Myslíš ta-ble-ty? (smích). To už se vůbec nedá odhadnout, protože má každá tableta jinou gramáž a jiné množství účinné látky. Ale pokud mluvíme o nějakých klasických pětimiligramových verzích tak i třeba 70-80 tablet denně. Všeho možnýho samozřejmě. Někdy ty kombinace obsahovaly až 8-10 různých látek.

To ses nebál o zdraví?
Bylo mi to jedno. Chtěl jsem vyhrát. To jediný mě zajímalo. I když sem tam, jsem samozřejmě měl v sobě nějakou pochybnost.

Jak dlouho ty tvoje kůry trvaly?
Různě, od několika týdnů po několik měsíců. Nejdelší byla asi rok v kuse.
Byl jsi někdy testován?
Samozřejmě. Několikrát. Ale vždycky jsem byl negativní.

Jak to?
Měl jsem včas vysazeno. Ale musím říct, že ještě přednedávnem ty testy nebyly tak přesné jako dnes. Dneska to maj kluci mnohem těžší a na úrovni Mistrovství republiky je to bohužel dost znát.

Kolik ty tvoje kůry stály peněz?
To je různé. Takové ty jednoduché objemovky stály několik tisíc. Předsoutěžní kůry několik desítek tisíc. Zhruba 60-80 tis.

To jsem překvapený. Myslel jsem, že to bude mnohem víc.
Tak já taky kolikrát slyšel stotisícový cifry, ale otázka je, co do toho člověk všechno počítá. Já mluvím čistě jenom o AS. Nepočítám do toho jídlo, solárko, posilovnu a spoustu dalších věcí. A taky je fakt, že nemám moc velkou zkušenost s růstovým hormonem, protože ten byl na mě příliš drahý. Jeho využití je otázkou posledních let, kdy jeho cena výrazně klesla.

Jaký máš názor na růstový hormon?
To je nejlepší, co můžeš mít. Pokud máš ovšem pravej. 867196.1135981044917.squat.jpg
Teď si nakousl téma falzifikátů. Co si o tom myslíš­?
Tak to je téma hlavně pro dealery, to já nejsem. Každej tvrdí, že má ty pravý originály. Můj názor je ten, že pravýho není nic. Jestli si někdo myslí, že existuje nějaká fabrika, která má na vratech napsáno Genesis, nebo něco jinýho, jsou tam píchačky a lidi do ní choděj míchat AS, tak je idiot. Všechno je to underground. Ale je fakt, že už se nedělaj takový prasárny co dřív, kdy v těch falzech byla sádra, mouka, stolní olej a podobný hrůzy. Ty výrobci nejsou blbý a už tam nedávaj věci, co nefungujou, kazej formu, nebo nedej bože dokonce nějak vyloženě hazardují se zdravím. Tak tomu bylo dřív. Kdo neměl abses, jako by nebyl. Dneska tam je spíš mnohem míň látky, než je deklarováno. Proto se „vyráběj“ baňky s mnohaset mg a přitom je to řídký jak voda.

Mluvil si o hazardu se zdravím. To je přece celé užívání AS, ne?
Možná, nevím. Určitě existují lidi, kterým AS způsobily nějaké zdravotní problémy, ale já mezi ně zaplaťpánbůh nepatřím. I když v místě bydliště o mě samozřejmě kolovalo všelicos. Že čůrám krev, že mám játra na odpis, že mi nestojí penis a tak podobně. Člověk se tomu musí smát.

A znáš někoho, kdo měl nějaké zásadní zdravotní problémy?
Ano, ale tohle je anonymní rozhovor a já tady nebudu jmenovat žádná jména. Na druhou stranu nikdo z nich neumřel.
Chodil jsi na nějaké testy?
Ano, ale až poslední dobou. Po závodech byly ty hodnoty vždycky úplně astronomický. Doktoři si mohli hlavu ukroutit, ale po vysazení se to vrátilo všechno do normy. To pak zase kroutily hlavou.

Pokud by za tebou přišly tvoje děti s tím, že užívají AS, co bys jim na to řekl?
Hele, to je nejdebilnější otázka, co jsi mi mohl položit. Co bych mohl říkat? Nadšenej bych z toho zrovna nebyl. Nevím, co bude. Budu se snažit, aby se k takovejm věcem nikdy nedostaly. Ale to samé samozřejmě platí i o hulení, kouření, chlastu, fetu atd… Podívej se dneska o víkendu po městě. Tráva smrdí u kdejakého klubu, máš problém, aby si nešlápl do nějaký blitky a pak zjistíš, že to má na svědomí nějakej 16 letej floutek. Tak si vyber.

Co si myslíš o ČSNK, čili o svazu naturální kulturistiky?
Že to je šaškárna. V IFBB jsou taky naturálové, nebo ne? To jsme zase na začátku toho, co jsem říkal. My sami sebe kastujeme mezi naturály a nenaturály. Viděl jsi někdy federaci naturální cyklistiky? Já ne. Ale tyhle maj pocit, že testy a půlroční monitoring je málo, tak se ještě deklarujou jako naturálové. Přitom maj stejný, ne-li mírnější testy než v IFBB. Já znám za ty léta spoustu lidí, kteří jsou skuteční naturálové a přitom docela úspěšně závodí v IFBB, dokonce i v NABBĚ jsou naturálové a taky znám pár lidí, kteří nasypaní závodí v naturálech. Takže si myslím, že zrovna tihle jsou ty největší pokrytci ze všech. projects_3.jpg
Několikrát jsi zmínil IFBB, jak vidíš její boj s dopingem?
IFBB, aspoň v Čechách měla zaděláno na dost vážný problém. ADV po ní šla jako slepice po flusu a oni nevěděli kudy kam. Závodníci začali prchat všude možně, nejvíce do NABBY a v IFBB neměl pomalu kdo závodit. Ale nebyl jenom místní problém, s tím zápasila celá evropská IFBB. Proto začala nabírat NAC, NABBA a ostatní federace na síle. Jenže kluci z IFBB nejsou blbci a vymysleli nové, netestované soutěže jako je Arnold Classic v Americe a v Evropě, Olympia amateur a myslím, že další budou přibývat. A najednou je zase v rozkvětu.

Myslíš, že je v rozkvětu?
No myslím, že vylejzá z krize. Každej mluví o tom, že je málo závodníků atd. Je fakt, že já jsem míval na soutěži 15 soupeřů v kategorii, na pohárovce třeba deset, ale taky je fakt, že nebyli klasici. A ti vůbec nejsou špatní. Takže pokud bys to posčítal, vyšly by ti podobné počty jako dřív. A to jsem zapomněl ještě na spoustu dobrejch kluků v NABBĚ. Myslím, že česká kulturistika na tom není vůbec zle.

Vraťme se ještě k AS. V současné době něco bereš?
Ne. Už ne. Ale i kdyby jo, tak bych ti to stejně neřekl vzhledem k novému zákonu.
Takže nesypeš kvůli novému zákonu?
Taky. A taky nemám důvod. Na soutěže se nechystám, tak proč?

A jak se teď cítíš?
Jako jestli jsem se osvobodil z osidel zla? (smích) Cejtim se normálně. Zhubnul jsem, takže se nezadýchávám po pátým schodě, ale to je asi tak všechno. Fyzicky i psychicky se cítím mnohem hůř, než předtím. Ale není to nijak fatální. Prostě tréninky už nejsou tak radostné, regenerace je slabší. Na druhou stranu, když dodržuješ stravu, upravíš trénink, tak pořád vypadáš nadprůměrně. Hodně tomu pomohl i vývoj doplňků. Ten šel strašně dopředu a dneska už jsou ty věci skutečně funkční. Ne jako dřív, kdy se polovina proteinů nedala strávit a po té druhé ses pozvracel.

A o tom zákonu si myslíš co?
Podívej, sněmovna dnes a denně plodí spoustu hovadin a tohle je jedna z nich. Prostě to ty mudrcové dali do souvislosti z drogami a basta. Nikdo s tím nic neudělá. Za těch 15 let jsem neviděl kulturistu, který by se někde válel v parku se zapíchlou jehlou, nebo se hrabal v popelnici kvůli jídlu. Společenská nebezpečnost uživatele AS je nulová. Ale jak jsem řek, na soutěž se hned tak nechystám a riskovat svobodu, kvůli nějakému chorému poslaneckému mozku taky nehodlám. Odsuzuju sypání u kluků dejme tomu do 20, 22 let, ale do rozhodnutí dospělých lidí nemá stát co žvanit. Ale možná, že díky tomu o tom zase budeme mluvit šeptem jako dřív. A to bude dobře.
  ctk0807kulturistika.jpg