ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ Z MR. UNIVERSE - SLEDUJTE ! PRŮBĚŽNĚ DOPLŇOVÁNO !

Autor: Pavel Vacek
TEAM UNIVERSE 2011.jpg Přeji vám pěkné sobotní dopoledne. Zde v Sothportu panuje skutečně pravé anglické počasí. Pošmourno, zataženo a zima. Nicméně to nebrání našim reprezentantům, aby hájili naše barvy na Mr. Universe. 
Soutěž začala pávě před několika okamžiky v 9:45 místního času kategorií Masters 40-50 let. Zde máme 2 zástupce- Ivo Havíře a Zdeňka Braniše. 
Oba své formy od Extrifit Cupu značně vylepšily. Přesto to s postupem do finále budou mít velmi těžké. V kategorii mají 23 vynikajících borců a je skutečně na co se dívat. V tuto chvíli probíhají sestavy a my se vám opět ozveme s prvními odhady výsledků našich závodníků....

10:20 začalo porovnávání kat. Masters nad 40 let. Ti chlapáci jsou neskuteční!!! Neuvěřitelně našlapaná kategorie!
Zdeněk Braniš a Ivo Havíř právě vyvoláni ve třetím porovnání.
Probíhá boj o 7-12 místo.
Zdeněk je ve vynikající formě, ale oproti soupeřům poněkud subtilní..
Ivo objemností vrchní částí těla celkem stačí, ale chybí mu větší tvrdost a objem dolních končetin. 
Reálně to v tuto chvíli odhaduji u Zdeňka tak na 7-9 místo. Ivo by se měl pohybovat kolem desítky.
semifinálová část této kategorie skončila. Bohužel pro naše barvy to na postup nevidím, nicméně Ivo ani Zdeněk nám ostudu neudělali a bojovali jak nejlépe mohli.
My se vám teď na chvilku odmlčíme, neboť nastupují kategorie, kde svého zástupce nemáme a opět se vám přihlásíme až s příchodem Karolíny Holubcové na podium Mr. Universe 2011.
AKCE-27-5.11.11.gif V kategorii masters nemáme své zástupce. Nicméně se musím zmínit o tom, že minimálně finálová šestice disponuje velmi kvalitním objemem i vyrýsováním a mohla by směle soupeřit i v kategorii \"mladších staříků\". V kategorii se prezentuje 16 soutěžících.

Po kategorii masters nad 50 let, která byla opět velmi kvalitní a u některých borců bylo možné pozorovat jejich výkonnost pouze s němým úžasem, nastoupila kategorie juniorů, která stojí za prd..., tedy pokud chceme zachovat jistou objektivitu.

Až na dvě-tři vyjímky lze pozorovat chlapce se sportovní kvalitou, která by stačila tak maximálně na mistrovství Čech, ale Mr. Universe spíše kazí jméno.
Nicméně je zde aspoň posun v kvantitě borců, neboť oproti minulým létům nastoupili aspoň v relativně velkém počtu 18 závodníků. 
12:00 Nastupuje 16-ti členná kategorie Figure II, kde barvy ČR a Extrifit teamu hájí Kája Holubcová....A já si upřímně nevím rady s jejím umístěním. Kája v této sestavě představuje jakousi ženskou cestu svaloviny s přiměřeným vyrýsováním...Jenže, co si pak myslet, když vedle ní stojí holky co jsou úplně na prach, s prdelí vydrátovanou úplně na hadry..V tuto chvíli probíhají sestavy, podle porovnávání se pokusím odhadnout Karolíniny šance.

12:35 Právě skončila kat. Figure II. Karolína byla porovnávána ve 3 vyvoláních a byla srovnávána 2x. Bohužel pro nás, ne s těmi nejlepšími. Sbor rozhodčích dal evidentně přednost až takřka brutální připravenosti, tvrdosti svalstva, byť třebas i menších objemů. Každopádně v tomto ohledu Karolína svým soupeřkám nemohla stačit. Její předností byly zádové postoje, základní postoj a všeobecně příjemný svěží look.

Její šance vidím tak kolem 6-8 místy a strašně rád bych se mýlil...Každopádně teď přichází na řadu dvě kategorie žen, kde nikoho nemáme a já se opět na chvilku odmlčím.

Zhruba za 40 minut ovšem budeme napjatě očekávat nástup zřejmě našeho největšího želízka v ohni,Vojty Koritenského, na horké anglické podium soutěže Mr. Universe.

13:30 zatímco všichni napjatě čekáme na kategorii Man IV, kde bude bojovat Vojta Koritenský, tak se krátce zmíním o kat. Figure I a právě probíhající Miss Toned.
V figure I se opět ukázaly ženy s extrémní připraveností a trochu větším objemem svalstva. Nicméně tato kategorie nebyla tak vyrovnaná a svou úrovní pokulhávala za figure II.V tuto chvíli jsou na podiu děvčata nově vzniklé katogorie miss toned, což je jakási NABBA obdoba IFBB bikiny. A jak už to tak u nových věcí bývá, je to takový mišmaš málo svalnatých kulturistek, špatně připravených fitnesek a pěkných holek bez svalů. Domnívám se však, že vyhraje půvabná brazilka, která má tělo kvalitní fitnessky bez extrémního vyrýsování. Konečně časem doplníme fotografie, tak to můžete posoudit sami. Každopádně si myslím, vlastně jsem o tom přesvědčen, že pokud by Karolína zvolila tuto kategorii, tak by jí medaile neminula.

14:00 Napětí mezi českými fanoušky vrcholíMan IV na scéně a Vojta v boji..Vojta je favoritem kategorie, ale má v patách ještě dva těžké soupeře.probíhají volné sestavy...
Vojta je jednoznačně nejeestetičtější borec kat. s dostatečnými objemy.Jeho soupeřem v ramenou úzký, ale svalově neuvěřitelně tvrdý a připravený Angličan. Dalším adeptem na medaili je brutálně osvalený (ale jen vrškem), perfektně připravený Australan...Tak uvidíme po porovnáních.

14:30 Konec kategorie Man IV. Vojta šel v prvním porovnávání s výše uvedenými soupeři, k nimž se připojil skutečně obří, ale nedostatečně zpracovaný Brazilec. Vojta dominoval základním postojem, estetikou postavy a minimem slabin. Naopak výrazně ztrácel v zádových postojích v v porovnání s Angličanem také v kvalitě svalstva..Ostatní soupeři měli některé atributy lepší, ale zároveň také často vykazovali nějaký defekt. Např. Australan, měl lepší vršek než Vojta, ale výrazně horší nohy. Uvidíme jak se to vyvine, osobně to vidím na zlato, ale s odřenýma ušima.

Nyní si počkejme na kategorii MAN II, kde nastoupí Slavoj Bednář a Michal Šmejda.

15:10
skončila 20-ti členná kategorie Man III a nyní přicházejí na řadu Man II
V kategorii je 18 závodníků a stojí ve dvou řadách, tudíž z toho těžko něco usuzovat. Fanouškům Ondry Mlaky se omlouvám, že jsem na něj zapomněl, ale samozřejmě i on v této kategorii reprezentuje ČR
Probíhají jednotlivé sestavy..

 
Ufff, to byla kategorie.... Zatim to nejlepší, co se zde představilo. 18 vynikajících borců svedlo ukrutný souboj.
Michal Šmejda rozhodčí příliš nezaujal a postup do finále mu bude nejspíš odepřen.
Ondra Mlaka naopak bojuje o šesté místo. Je sice poněkud subtilní, ale disponuje špičkovou formou.
Slavoje tipuji na třetí místo. Ale necháme se překvapit ve finále, kam by se měl bez debat dostat.

16:10 MAN I
Opět početná kategorie.
Momentálně probíhají volné sestavy.
Jsem sokovany z formy Roberta Smutného, který se od Jablonce zlepšil snad o 200%!
Jirka Borkovec bojuje svou estetikou.

Konec semifinálové části.
Robert je nejlépe připraveným závodnikem kategorie a bojuje o finále.
Jirka Borkovec je nejeestetictejsim borcem, finále má jisté, ale vzhlefem k tomu, že je vrškem dost subtilní, jeho umístění nelze odhadnout.
Jirka Janoštík vykonnostne na formát této soutěže ještě nestačí, ale aspon má nějakou motivaci do budoucna.
Já se s vámi v tuto chvili loučím a prihlasim se zase po šesté hodině místního času.

FINÁLE


19:00 Finále právě začalo kategorií masters nad 40 let. Momentálně jsou dekorováni pamětními medailemi soutěžící, jež se nedostali do finále. Jsou mezi nimi bohužel i naši dva zástupci Zdeněk Braniš a Ivo Havíř. Federace NABBA neuvádí finální umístění. Pouze místa 1-6, takže se bohužel nedozvíme konkrétní výsledek našich borců. Přesto jak již jsem uvedl v semifinále, naši chlapi nám rozhodně ostudu neudělali!Nyní probíhají finálové sestavy první šestky.
Kategorii masters nad 40 let vyhrál brazilský závodník. Ihned jak budeme mít k dispozici výsledkovou listinu, tak doplníme celé výsledky.
19:15 teď, když probíhá kategorie masters nad 50 let, a vidím tu nejlepší šestici starých pánů, tak mi to nedá a musím říct, že úroveň této kat. šla neskutečně nahoru a je to opravdu plnohodnotná kulturistická podívaná..
...vyhrává anglický závodník.

19:30 Probíhá vyhlašování výsledků juniorů. Tentokrát vyhrává brazilský mladík. Zatím to vypadá na anglicko-brazilské utkání, tak doufám, že to Vojta co nevidět naruší...Právě nastupuje Karolína v Figure II.... 19:42  ...a bohužel se potvrdilo to, co jsem odhadoval po semifinále. Karolína není ve finále a soutěž pro ní končí.
Já bych ji tipoval na sedmé místo, čili těsně za branami finále.
Tuto kategorii vyhrála Australská závodnice, druhé místo Itálie a třetí místo Brazílie

19:50 nastává změna dramaturgie a nastupuje Vojtova kategorie, Vojta dle očekávání postupuje do finále...

...páté místo Anglie....čtvrté Austrálie....třetí Rakousko


DRUHÉ MÍSTO VOJTĚCH KORITENSKÝ !!!
první místo asi tak o deset kilo těžší brazilec.
20:15 pokud jste vstřebali původní zklamání, tak vězte, že v této konkurenci je druhé místo obrovským úspěchem.Momentálně probíhá vyhlašování kat. Figure I, kde zvítězila zástupkyně Ruska.
Finálová část letí úplným tryskem, takže v tuto chvíli provádějí sestavy finalisté kat. Man III. V této kategorii nemáme zástupce, a ani v kategorii Miss Tone, která bude následovat. Takže se trochu vrátím k soutěži. Oproti minulým rokům poněkud klesl počet účastníků, ale výrazně vzrostla kvalita. Přestali jezdit výletníci a přijeli kulturisté, tudíž je startovní pole mnohem vyrovnanější než dřív a rozhodování je určitě složitější. No, uvidíme jak si rozhodčí poradí se Slavojem a dalšími, kteří budou následovat.
Tak jsme si opět užili Anglicko-brazilský souboj o vítězství v kat. Man III, tentokrát se šťastnou pointou pro anglány.
20:35 probíhají sestavy miss toned a poté jsme již zvědaví na to jak si povedou Slavoj Bednář, Michal Šmejda a Ondra Mlaka.


20:45 Výsledky miss toned: 3. místo Brazílie, 2. místo Rusko a vítězství si (opět) odváží Brazílie. A teď již vyhlašování finalistů kat. Man II: Á máme tu 15-ti minutovou přestávku.

21:15 Jsme zpět! Bohužel s ne úplně dobrými zprávami.Michal Šmejda ani Ondřej Mlaka nepostupují do finále.Finalistou se ale stává SLAVOJ BEDNÁŘ!!!
probíhají sestavy...

Vyhlašování výsledků:6. místo Brazílie5. místo EAnglie4. Brazílie3. MÍSTO SLAVOJ BEDNÁŘ !!!!2. místo Austrálie1. místo Anglie


21:25  V rychlém sledu následuje vyhlašování finalistů MAN I. Jiří Janoštík ani Robert Smutný se do finále nedostali. U Roberta je to trochu zarážející, neboť zcela jednoznačně to byl nejlépe připravený účastník kategorie. Ve finále nás tedy bude zastupovat pouze Jiří Borkovec.
Tady zavládlo takové nadšené překvapení, že mi z toho spadnul net.
Mr. UNIVERSE se totiž stal JIŘÍ BORKOVEC !!!!
Famózní, neuvěřitelné, fantastické překvapení !!!

21:50 probíhá boj o absolutního vítěze.
Absolutním vítězem se stává brazilský závodník SANTOS, jediný přemožitel Vojty Koritenského v kat.MAN IV.
V tuto chvíli soutěž končí a já se s vámi rozloučím, doufám že jste s námi strávili příjemnou sobotu. Naše výprava odchází na raut oslavit všechny tři medaile. S Universe nekončíme, na www.extrifit.cz najdete rozhovory, fotografie a mnoho dalšího. 
Z anglického Southportu se s vámi loučí Pavel Vacek.