Nezávislá recenze proteinu WPC 80

Autor: Pavel Vacek

 EXTRIFIT WPC 80 - RECENZE SYROVÁTKOVÉHO PROTEINU

Jeden z mediálně velmi propagovaných proteinových přípravků pocházejících z české provenience je tu. Recenze šesti příchutí WPC 80 od výrobce sportovní výživy Extrifit.
ÚVOD

Extrifit je jedním z největších výrobců sportovní výživy, která se specializuje na hardcore kulturistiku u nás. Jejími představiteli jsou ti „největší“ kulturisti v Česku, převážně z řad soutěžích kulturistů federace NABBA. Pravděpodobně nejvýraznější postavou je Petr Března, který má v současné době na \"ronniem\" sponzorovaný tréninkový log.

Nebudu zde vypisovat můj pohled na celý marketing a vše okolo hardcore kulturistiky. Každý jsme svůj a každý bychom měli mít svůj vlastní názor. Pojďmě se blíže podívat na stručně recenzovaný protein Extrifit WPC 80, a sice v jeho všech šesti příchutích.

SLOŽENÍ

Extrifit WPC 80 je velmi jednoduchý protein za dnes již poměrně standardní cenu. Jak již název sám napovídá, je WPC 80 výhradně syrovátkový koncentrát zpracovaný metodou mikrofiltrace přes keramické filtry, která se obecně bere jako současný standard, přesto se však kvalita těchto koncentrátů protein od proteinu liší. Obsah bílkovin se odlišuje dle příchutě, což výrobce chvályhodně udává pro každou z příchutí zvlášť (podobně jako např. Champion nutrition). Koncentrace bílkovin kolísá od 74,6g v čokoládové variantě do 75,9g  ve vanilce. Každé WPC 80 obsahuje navíc přirozené trávící enzymy bromelain a papain. Tato aditiva, by měla eliminovat případný problém s trávením. Dále je ve WPC 80 Extrifit premix základních vitamínů a minerálních látek. Co trochu zamrzí, je přidání zahušťovadla gumy guar.

Pohled naturálního kulturisty a odborníka na výživu Bc. Jana Cahy na WPC 80 Extrifit

Bezesporu je společnost Extrifit jedním z těch producentů sportovní výživy, který dokázal v posledních letech zamávat se trhem doplňků stravy v ČR nejvíce. Z tuctového výrobce se po změně obalů a nastartování nové marketingové strategie stal výrazný hráčem na trhu, který do určité míry diktuje tuzemský standard. Právě od toho se odvíjí oblíbenost této značky u široké veřejnosti. Možným důvodem je také spojení se špičkovými sportovci reprezentujícími značku prostřednictvím sportovní kulturistiky. Právě díky pozici společnosti Extrifit na trhu, která řadí značku mezi TOP 3 české výrobce, se podívejme i na její stěžejní protein, a sice WPC 80.
 
Hned z kraje se musíme zmínit o nedávné změně ve výrobním procesu a celkovém složení produktu WPC 80. Dříve jste na produktu nalezli složení s obsahem odtučněného mléka Laktino a Gelity, což není nic jiného než hydrolyzovaný kolagen. Od nedávné doby, se tyto dvě velmi negativní složky na obalu neobjevují. Musíme tedy věřit, že tomu tak je poprávu a za tento krok společnost Extrifit pochválit.
 
V současné době naleznete v produktu pouze bílkoviny syrovátkového koncetrátu (95% všech bílkovin z CFM). Nenechte se však zmást, Extrifit velmi dobře pracuje s neznalostí zákazníka. Celkový obsah bílkovin není 80 %, jak by se mohlo z obalu zdát. V produktu nalezneme maximálně 75 g bílkoviny na 100 g, což může mnoho spotřebitelů hodnotit negativně. Jak jsme si již řekli, jedná se o syrovátkový koncentrát zpracovaný technologií CFM (cross flow micronized). Tento protein podléhá trávení relativně rychle (zpracování do 3 hodin), je tedy ideální volbou po tréninku, nebo při nutnosti rychlé dodávky kvalitních bílkovin. Zbylé bílkoviny pocházejí z méně kvalitního ultrafiltrovaného syrovátkového koncetrátu.
 
Přípravek je obohacen i o trávící enzymy bromelain a papain. Bromelain napomáhá štěpení látek bílkovinné povahy. Podobnou funkci má i papain, jejich použití v bílkovinných preparátech je tedy zcela na místě a mělo by se pro všechny výrobce stát jakýmsi folklórem. Bohužel tomu tak v současné chvíli ještě není.
 
Dále je protein obohacen o mix vitaminů a přirozeně se vyskytující minerální látky. V proteinovém přípravku se objevuje i zastaralá Guarová guma, která má sloužit jako zahušťovadlo. Myslím a doufám, že doba hustých proteinů, které vám "vloží" kámen do žaludku, je již pryč. Tato poslední složka by tedy měla z použitých surovin „zmizet“.


ROZPUSTNOST

Rozpustnost ve vodě: Ve složení na etiketě jsme srozumněni s tím, že použitá syrovátka je plně instantní a jde o tvrzení pravdivé. Protein se rozpouští bez jediného problému a velmi snadno.

Rozpustnost v mléce: Bez problémů, výsledný koktejl je hustší konzistence.

STRUKTURA

Extrifit WPC 80 je krémovější konzistence, ale guar gumy v něm není dle mého názoru mnoho, jelikož je stále velmi lehký a na pití velmi příjemný. S pěnou „tak akorát“ která neobtěžuje. Přesto je protein lehce nadýchaný a přidané zahušťovadlo zajistí, že není vodový.

CHUŤ

Teď se dostáváme k chuti. Zde bych viděl menší nedostatky. Ne, že by nebyl protein dobrý, nebo se snad nedal vypít, to vůbec ne. Problém je v tom, že všechny příchutě jsou si velmi podobné a působí na mě mdlým dojmem, jakoby si někdo říkal, že když to bude sladké a nebude to odporné, lidi s tím nebudou mít problém, což je na jednu stranu pochopitelný přístup (a rozhodně to není přístup nejhorší), na stranu druhou, jsou zde ještě rezervy.
 
Pokusím se rozebrat jednotlivé příchutě, jelikož některé jsou chuťově horší, na druhou stranu jsou zde i podařené varianty. Všechny však spojuje určitá chuťová nevýraznost, což ale jak říkám, nemusí být na škodu, protože přece jenom vnímání chuti může být velmi individuální záležitostí.
 
Banán: Moje oblíbená příchuť u WPC 80. U banánu je vítanou výhodou, že není moc výrazný, jelikož se s naturální mléčnou chutí syrovátky dobře doplňuje sám o sobě a přehnané ochucení banánovým aroma může způsobit nepříjemný chuťový ocas.
 
Jahoda: Také dobrá. Nejde samozřejmě o jahodu z mletého ovoce (Smartlabs Tasty, nebo Whey od Fitco), ale na to, že jde o umělou příchuť, je chuťově dobrá.
 
Čokoláda/kokos: Pro mě zklamání, ani kokos, ani čokoláda, je to prostě sladké, ale takové nijaké. Kdybych nevěděl, že jde o kokos/čoko, nedokázal bych ji identifikovat (tu čokoládu možná se snahou ano, ale kokos nikoliv).
 
Čokoláda: Taktéž zklamání. Nekvalitní kakao, nevoní a ani nechutná příliš jako čokoláda. Pořád je však protein sladký, mléčný a vypít se bez problému dá. Combat, Champion a Smartlabs proteiny jsou ale o úroveň výš a v čokoládě bych doporučoval spíše je.
 
Vanilka: Překvapení. Nemám připomínek, až na klasickou mdlost a nevýraznost. S vanilkou je to ale podobné jako s banánem. Dobře se doplňuje s koncentrátem syrovátky a stačí velmi málo, aby se spojily v chutný výsledek. Tuto příchuť hodnotím pozitivně.
 
Borůvka: Jedna z velmi povedených ovocných příchutí, které jsem do současné doby měl možnost ochutnat. Je pravdou, že borůvek nalezneme na našem trhu pomálu. Český konzument na ni není zvyklý, jistě by však neuškodilo, kdyby se i další výrobci v tomto směru začali snažit a podobných příchutí se objevilo více. Vraťme se však k testované příchuti. Dle mého velmi povedená, vodová a nijak nezatěžující. Bez výraznějšího chemického ocasu.

STRAVITELNOST

Bez problému. Měl jsem sice k dispozici pouze vzorky jednotlivých proteinů, ale ani s jedním nebyl problém a nepociťoval jsem žádné negativní vlivy na trávení nebo samotné strávení bílkoviny.

VERDIKT

WPC 80 je jednoduchý syrovátkový protein s přidanými ingrediencemi, které dávají smysl a pravděpodobně i plní to, k čemu jsou určené. Složením neurazí a jedná se o kvalitní protein. Chuťově lze na trhu nalézt povedenější alternativy, ale také podstatně horší. Bezproblémová rozpustnost i stravitelnost také potěší. Celkově lze WPC od tuzemského výrobce sportovní výživy Extrifit doporučit, jelikož se jedná o chuťově slušný a v akci i poměrně výhodný nákup. V konečném výsledku od nás dostává poměrně vysokou známku, a sice 8 z 10.

Vyjádření redakce Extrifit.cz: Tento test byl proveden zcela nezávisle na redakci i fy Extrifit a objevili jsme ho čirou náhodou na webovém portálu Aktin.cz a s jeho svolením ho publikujeme. A jsme za něj rádi, neboť ve všech poměrně objektivních parametrech jako je složení, struktura, stravitelnost vyznívá jednoznačně pozitivně. „Vysvědčení“ nám vlastně kazí pouze hodnocení chuti. To ovšem vyznívá poněkud rozpačitě. Domnívám se, že hodnotit chuť a klást na ní příliš velký důraz je velmi ošemetné, neboť platí, že sto lidí = sto chutí. Jednoznačně platí, že příchutě čokoláda a kokos-čokoládu jsou u našich zákazníků nejpopulárnější a tím pádem nejprodávanější. Zároveň se musím ostře ohradit srovnání u čokoládové chutě se značkou Champion. Tato značka byla v nedávno publikovaném laboratorním testu složení svým deklarovaným hodnotám natolik vzdálena, že v podstatě jakékoliv srovnání se zn. Extrifit považuji za nesolidní.