Neviditelné břicho

Autor: Dušan Synek

Jsem přesvědčen, že každý z nás, kdo cvičí, usiluje o pohlednou postavu. Koneckonců je tento sport, nebo životní styl celý o vzhledu. Někdo cvičí proto, aby měl fyzičku, někdo cvičí proto, aby se pouze uchovával v kondici, ale každý z nás od toho očekáváme nějaké fyzické změny. Co se fyzických změn týče, tak každý má trošičku jiné vize o tom, jak by měla jeho figura vypadat. Někdo chce být mohutný a robustní a neřeší nějaký vyrýsovaný sval. Naopak někdo ovšem touží po vyrýsované postavě, kde je každičký sval separovaný od druhého.


Tento článek je věnován především lidem, kteří usilují o onu vyrýsovanou postavu. Konkrétní problematika v tomto článku bude neustále probírané téma a tím je břicho. Vidět onen pekáč buchet by chtěl asi každý, ale jen málokdo ví, co všechno je nezbytné pro to udělat. Najdete na internetu nespočet článků a blogů o tom, jaké cviky na břicho se mají dělat. Jak musí jít postupně za sebou, jakou dodržovat časovou prodlevu mezi přestávkami, zdali cvik provádět tahem, nebo švihem a podobné nesmysli. Ti pokročilejší cvičenci ví, že břicho je prostě a jen o dietě. Zde bych rád připomněl jedno z mích oblíbených mouder Vojty Koritenského a tím jest : ,,Břicho se cvičí hlavně na talíři" a je to pravda. Pokud byste cvičili břicho každý den a jedli jste nesmysly, tak se zkrátka oné vánočky na břiše nedočkáte.

Dost už bylo omáčky okolo a pojďme se přesunout k hlavnímu tématu, o kterém se chci zmínit. S tímto problémem mám své osobní zkušenosti a daří se mi jej řešit. Představte si, že hupsnete na nějakou vymakanou váhu, která vám změří (váhu, % svalů a % tuků, dále % zastoupení vody v těle) a podobné věci. S údivem zjistíte, že máte například 9,8% podkožního tuku, ale ty kostičky tam stejně nejsou vidět. Problémem je, že nemusíte mít až přílišný podkožní tuk, jako třeba vodu v podkoží, nebo povislou kůži. Aha, tak teď vám možná začalo vrtat hlavou, že byste mohli být zrovna vy ten případ, který bude postižen tímto nepříjemným problémem.

Zajímal jsem se o tuto problematiku stále více a více, protože podkožní tuk jde neustále dolů, ale to břicho pořád nejde vidět, protože je zalité vodou. Mohu vám říci, že z českých internetových zdrojů jsem se nedočetl nic. Nutilo mě to zabrousit do odborných článků a videí, které byly publikovány v anglofonních zemích, tedy převážně v Americe a Anglii. Po neustálém pátrání a shromaždování informací jsem se rozhodl tyto informace předat také vám.

Co je tedy nezbytně nutné proto, abyste zatočili s vodou v podkoží, nebo povislou kůží?

1) Přijímat dostatečné množství tekutin. Tím jest myšleno něco mezi 3 - 4,5 litry vody. Pokud nebudete dostatečně pít, tělo si bude ukládat vodu na horší časy. Stejně tak, jako to dělá s přebytečným množstvím cukrů. Nemusím doufám zdůrazňovat, že voda musí být obyčejná, nebo minerální, však neperlivá, nebo jemně perlivá.

2) Vyhýbání se příliš soleným jídlům. Pokud jste ke stravě striktní a myslíte to vážně, tak si jistě děláte své pokrmy doma ve formě krabiček. Pokud se ale někde musíte zastavit na jídlo, tak nevíte přesně, kolik té soli vám do pokrmu dali. Proto je dobré si dělat jídlo doma a vědět, co do něho dávám a solím se vyhýbat obloukem.

3) Velmi důležitý aspekt je výživa. Tím je myšlena ona zapomenutá suplementace, kterou hromada cvičenců přehlíží a je to obrovská chyba. Mám na mysli komplex vitamínů, ve kterých přijmete dostatečné množství vitamínů na je den celý den. Pouze ze zeleniny nedostanete do těla potřebné množství.

4) Celková životospráva. Pokud se nebudete stravovat kvalitně, tak nejen že vám půjdou tukové zásoby stále k vyšším číslům, ale ta voda také neodteče a kůže se nevypne.

5) Pohybová aktivita. Zde bych rád zmínil, že nemusíte běhat půlmarathon, nebo provádět jiné dlouhé kardio aktivity. Bohatě postačí rychlejší chůze po tréninku na 30 - 40 minut. Pro dosažení mnohem lepšího efektu můžete vyzkoušet starý osvědčený trik s igelitovým sáčkem, nebo zapékací fólií, kterou si omotáte kolem pasu. V dnešní době jsou také možné k dostání pásy, které jsou z vnitřní strany vyztužené neoprenem a podporují tak efekt (odpařování).

6) Další vhodný prvek je dopřát si jednou týdně saunu, nebo opalování na slunci, nikoli solárium. Pokud byste vlezli do solária, tak sice zhnědnete, ale slunce má mnohem lepší účinek a také vám dodává vitamín D.          

7) Toto bude znít sice trošičku zženštěle, ale aplikace krému s retinolem je také na místě. Tento krém používají především postarší dámy, které pečují o svou pokožku a tyto prostředky napínají svalová vlákna a stahují vrásky. Podobný efekt se bude dít s vašim břichem, na kterém máte povislou kůži. Vaše kůže se bude laicky řečeno stále vypínat, jako ty vrásky.

8) Cvičení břicha. V tomto ohledu bych nechal na vás, jestli budete břicho dřít zbytečně každý den hodiny a hodiny, nebo ho budete cvičit jako každou jinou svalovou partii 2x - 3x týdně.

9) Opět jeden ze spíše zženštělých pilířů, nicméně ho zmíním také. Jedná se o automasáž břicha. Co je to automasáž? To znamená, že tuto masáž můžete provádět sám na sobě. Nejvhodnější doba masáže je před spaním, tak říkajíc mnou shromážděné informace.

10) Posledním pilířem bude spíše něco pro hardcoristy. Přečtěte si článek s názvem ,,kontrastní terapie,, na blogu extrifit a přesně tuto metodu aplikovat na břišní oblast.

Toto jsou všechny možné informace, se kterými se dá pracovat proto, abyste vaše břicho dostali do formy a konečně jste mohli oslňovat lidi na pláži. Problém nemusí být vždy tuk, je ale potřeba zjistit, zdali se jedná o tuk, nebo vodu. Povislou kůži zjistí každý a asi všichni víme, jak vypadá. Vodu v podkoží je dobré zjišťovat, jak jsem již zmiňoval profesionální váhou, nebo zkušeným odborníkem, který může problematiku posoudit pohledem, pohmatem, nebo pomocí kaliperu. Musíte však počítat s tím, že se výsledky nedostaví okamžitě. Musíte dát svému tělu čas a prostor. Ani Řím nebyl vybudován za den.

Doufám, že tento článek bude přínosem pro všechny, kteří trpí tímto nepříjemným problémem. A pamatujte na jedno : ,, vaše tělo, vaše trofej".