Nepravdivé informace o bílkovinách a sacharidech

Autor: Extrifit


V dnešním článku se Vám budu snažit popsat a objasnit informace o bílkovinách a sacharidech, které jsou nepravdivé, nicméně lidé si pořád myslí, že pravdivé jsou. Často konzultovaná otázka bývá, kolik sacharidů a bílkovin zařadit před tréninkem. Doporučená dávka před tréninkem by se měla zařazovat hodinu před tréninkem a mělo by v ní být okolo 40 gramů sacharidů a 20 gramů bílkovin.

Nepravdivá informace č.1 – Z nadměrného příjmu bílkovin se nemůžou vytvořit tuky
Velmi často uváděnou chybou je, že z nadměrného příjmu bílkovin se nemůžou vytvořit tuky. Nadměrný příjem čehokoliv, ať už bílkovin, sacharidů nebo tuků, může způsobit hromadění tělesného tuku. Když člověk potřebuje přibližně 3000 kcal na den a naplní tuto potřebnou energii kuřecím masem, proteinovým koktejlem a proteinovými tyčinkami nad požadovaný limit, to je tedy nad 3000 kcal, tak přebytečné množství putuje do jater, kde se přemění na glukózu. A jak je známo, glukóza se přemění na tukové zásoby. Pravdou je, že bílkoviny jsou méně rizikové pro člověka na hromadění tuků, než sacharidy, ale mnoho lidí žije v omylu, že z nadměrného příjmu bílkovin se nemůžou vytvořit tuky.
 
Nepravdivá informace č.2 – Proteinové přípravky mají přednost před bílkovinami přijímaného z jídla
Mnoho začínajících i pokročilých cvičenců provádí chybu a to je ta, že zanedbávají stravu a myslí si, že doženou stravu pomocí proteinových přípravků. Nejdůležitější je strava, a až na dalším místě jsou doplňky výživy. Je známo, že Jay Cutler při jeho začátcích neměl dostatek financí na doplňky výživy a tak jedl okolo 50 vaječných bílků denně a k tomu přibližně kilo kuřecího masa. Vejce a maso dostával jako dar ze statku, kde jako 19-letý mladý kluk bydlel. Jeho jídelníček se v 19 letech skládal ze zmíněných vaječných bílků, kuřat, ovesných vloček, těstovin a brambor a jenom na těchto zmíněných kombinací jídel přibral neuvěřitelných 23 kilo. Proteinové doplňky tedy doporučuji zařadit až po zdokonalení svého jídelníčku na maximum. 


Nepravdivá informace č.3 – Nezáleží na tom, z jakého zdroje bílkoviny pocházejí
Zde je nutné rozlišovat rychlé i pomalé bílkoviny. Mezi rychle vstřebatelné bílkoviny patří syrovátkové proteiny, vaječné bílky a ryby. Mezi pomale vstřebatelné patří kaseinové proteiny, červené maso, drůbeží maso, celé vejce myšleno jako bílek se žloutkem. Jakou rychlost vstřebatelnosti bychom měli zvolit, většinou záleží na příslušném čase. Po ránu bychom měli volit rychleji vstřebatelné bílkoviny, aby rychle přeměnily noční katabolismus na denní růstové procesy. Snadno vstřebatelné bílkoviny jsou dále vhodné před a po tréninku. V průběhu dne se naopak hodí pomalu vstřebatelné bílkoviny.
 
Nepravdivá informace č.4 – Přijímat co nejvíc bílkovin a omezovat sacharidy
Mnoho začínajících i pokročilých cvičenců provádí chybu, že se snaží do své stravy zařadit co nejvíce bílkovin a tato strava bohatá na bílkoviny, je většinou málo bohatá na sacharidy. Aby cvičencům správně rostly svaly, je vhodnější přijímat více sacharidů než bílkovin, protože tyto živiny pracují tak, že načerpají aminokyseliny do svalů a podporovaly svalový růst.
 
Nepravdivá informace č.5 – Svaly musí být naplněny sacharidy na maximum, aby nejvíce rostly
Svalový glykogen, je jednoduše řečeno energie ve svalech, která jim poskytuje energii k namáhavému tréninku a regeneraci. Glykogenové rezervy však nemusí být vždy na maximu, aby svalstvo rostlo. I cvičenci mohou trénovat, i když svaly nejsou zcela naplněny glykogenem. I další faktory hrají významnou roli v budování svalstva a to je dostatečný příjem bílkovin a časování jídel. Jídlo je doporučené konzumovat 5 až 7 krát denně, aby bylo přijato pro tělo dostatečné množství živin a aby tyto živiny byli dostatečně vstřebány.

Nepravdivá informace č.6 – Sacharidy nejsou k budování svalstva vůbec potřebné
Sacharidy jsou nutné k budování svalstva, protože zásobují svalstvo energií a udržují svalstvo v anabolickém stavu. Svalstvo bez energie přestává růst a anabolizovat. Sacharidy také vytvářejí speciální hormonální prostředí, které hraje klíčovou roli při růstových procesech. V tomto prostředí se uvolňuje insulin, který podporuje vstřebávání proteinů do svalů. Insulin také pomáhá udržet testosteron, což je důležitý hormon pro růst svalů.
 
Nepravdivá informace č.7 – Po sacharidech se přibere tuk
Tuk se přibírá po přebytku kalorií. Kalorie představují palivo obsažené ve třech základních prvcích. Tyto prvky jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v kulturistice považovány za záludné nebezpečí, protože je dokázáno, že diety se sníženým obsahem sacharidů dobře fungují u obézních jedinců s extrémní nadváhou a malou tělesnou aktivitou. Cvičenci, který chce vybudovat aktivní svalovou tkáň, však pomohou bílkoviny, které podporují svalový růst a chrání těžce získané svalstvo před odbouráním. Posilující osoby dále ukládají v těle současně se svaly také svalový glykogen. Až když se svalstvo glykogenem zcela naplní, může se nadbytek sacharidů uložit do tělesného tuku.

Nepravdivá informace č.8 – Když budete konzumovat sacharidy večer, tak naberete tuk
Hodně cvičenců, kteří chtějí snížit svoji tělesnou hmotnost, nejí sacharidy večer a omezují se jen na proteinové koncentráty, drůbež, ryby, zeleninu a podobně. Tyto věci jedí od páté hodiny odpoledne. Tito cvičenci věří, že sacharidy přijaté večer, se určitě uloží ve formě tělesného tuku. To v zásadě platí, protože citlivost insulinu večer skutečně klesá. Ale je tu jeden problém. Pokud lidé cvičí po zaměstnání a končí s tréninkem třeba v 8 hodin večer, měli by sacharidy přijmout jako potréninkové jídlo, aby nastartovali proces budování svalstva. Pokud by cvičenec po tréninku žádné sacharidy nepřijmul, růstový proces nebude podporován a v těle neroste koncentrace hormonu kortisonu, který snižuje hladinu testosteronu, odbourává svalovou hmotu a snižuje rychlost metabolismu.